Ziare.com

Basescu: Am evitat interviurile pentru R. Moldova pentru a nu-l supara pe Voronin

Vineri, 21 August 2009, ora 23:20

   

Basescu: Am evitat interviurile pentru R. Moldova pentru a nu-l supara pe Voronin
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Eforie Sud, ca in ultimii ani a evitat sa dea interviuri pentru presa din Republica Moldova deoarece este convins ca daca ar fi dat raspunsuri la intrebarile ziaristilor moldoveni l-ar fi suparat foarte tare pe presedintele Voronin.

Intrebat de directorul portalului de stiri Unimedia din Republica Moldova cand va acorda acestei publicatii un interviu (cererea initiala fiind facuta acum mai bine de doi ani), seful statului a raspuns:

"Trebuie sa va spun ca in ultimii doi ani am evitat interviurile pentru presa din Republica Moldova. Nu au mai aparut interviuri pentru ca, in general, stiu ca intrebarile ziaristilor moldoveni sunt extrem de precise si ele n-ar fi cerut decat raspunsuri extrem de precise. Sunt convins ca daca dadeam raspunsuri extrem de precise as fi suparat foarte tare pe domnul presedinte Voronin si guvernul de la Chisinau de pana acum", a spus Traian Basescu.

Seful statului a promis celor de la Unimedia ca, dupa instalarea noului guvern si a noului presedinte, le va acorda un interviu.

"Va promit ca dupa instalarea noului guvern si, sper eu, si a noului presedinte, veti fi primul organ de presa din Republica Moldova caruia ii dau un interviu, pentru ca am speranta ca alegerile acestea vor aduce un suflu nou in politica din Republica Moldova si o orientarea pro-europeana mult mai accentuata decat cea de pana acum", a afirmat presedintele.

Traian Basescu i-a felicitat pe jurnalistii moldoveni pentru curajul pe care l-au avut dupa primul tur al alegerilor din Republica Moldova, curaj care a permis moldovenilor si romanilor sa fie bine informati cu privire la evenimentele produse.

"Si aici s-au pierdut vieti omenesti cand s-a strigat 'Jos comunismul' in decembrie 1989 si cetatenii Republicii Moldova au platit acelasi tribut. Dar sa speram ca o noua era incepe in Republica Moldova", a conchis Basescu.

Sursa: rNews

Articol citit de 848 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Securistul nu spune adevarul niciodata, ha, ha, ha!!!

Numai cind securistul ajunge in imparatia lui aghiuta de abia atunci un securist nu mai poate sa vorbeasca minciuni.

 

NU E CAZUL SA MAI EVITATI ADEVARUL D-NULE PRESEDINTE!

Romanii din afara granitelor se simt tot mai izolati si frustati de patria lor mama care dovedeste tot mai accentuat neputinta si dupa accederea in EU. Perspectiva lor devine odata cu scurgera timpului tot mai sumbra in timp ce promisiunile si declaratiile presedintelui Basescu s-au estompat undeva si-au ramas la nivelul unor sperante. Aceasta provoaca si mai mari frustrari domnilor "politicieni"romani.

Ca prea mult singe de roman nevinovat a curs, prea am fost umilinti, nedreptatiti si batjocoriti, pe pamintul nostru, de acesti slavi adusi de-un vint de la Rasarit pe meleagurile noastre.

Ca mult amar si suferinta au mai pricinuit, neamului romanesc. Ne-au corcit limba si ne-au spulberat in Siberia lor, ne-au omorit si batjocorit ca natie, au fost niste misei acesti slavi. Mie sila de toata politica oarba romaneasca de pin-acum dusa de niste ageamii gen "lingaii" anului '97.

Pe romani cine-i despagubeste pentru *** ( Fintina Alba) si zecile de mii de deportati? pentru toata tragedia la care neamul romanesc a fost supus de talpa rusa ("demonul rosu") si cu acordul tacit al celor puternici care ne-au "impartit". Ca sa nu mai amintesc de tezaurul confiscat.

 

SA PRIVIM ADEVARUL IMPREUNA D-NULE PRESEDINTE!

In formarea liniilor de demarcare dintre satele romanesti din Bucovina de Sud si cele din Bucovina de Nord, pe care Stalin si Hitler si le-au impartit in dictatul din 1939, Stalin a folosit un creion cu varful bont, cu care a desenat pe harta noua o granita care a trecut de partea Ucrainei o regiune si un numar de sate romanesti. Aceste sate romanesti nu fusesera niciodata ocupate de rusi sau ucrainieni. Ce ne puteti spune despre romanii care s-au trezit peste noapte in Ucraina, datorita unui creion bont D-nule PRESEDINTE? Vai de mama lor drepturi minoritare, si la noi ungurii stapinesc si fac legea.

Nordul Bucovinei a fost anexat de catre URSS la 28 iunie 1940. Zona despre care nici nu s-a pomenit in ultimatumul din 1939 la care va refereati, este teritoriul fostului tinut Herta.

De fapt, la Ucraina au fost trecute nu numai teritoriile din actuala regiune Cernauti, dar si din Sudul Basarabiei (care azi apartin de regiunea Odesa).

Cat despre regiunea Cernauti - aparitia ei este o consecinta directa a Protocolului aditional la Diktatul Ribbentrop-Molotov. Cu toate ca in punctul 3 al Protocolului aditional se specifica doar ca "in privinta Europei Sud-Estice, partea sovietica subliniaza interesul pe care il manifesta pentru Basarabia" si nu erau subliniate intentiile Moscovei de a ocupa o parte a Bucovinei, guvernul sovietic rusesc, in nota ultimativa din 26 iunie 1940 adresata Romaniei, a cerut scoaterea de urgenta a armatei romane si a administratiei civile din teritoriul Basarabiei si al unei parti a Bucovinei.

Insa trupele sovietice au intrat nu numai in Basarabia si Nordul Bucovinei, dar au ocupat si tinutul Herta (care nu era specificat nici in Protocolul aditional la Diktatul Ribbentrop-Molotov, nici in nota ultimativa din 26 iunie 1940).

Tinutul Herta, "un teritoriu curat romanesc, care n-a fost niciodata sub vreo ocupatie straina si care a facut parte din Romania Veche" a avut de impartit soarta tragica a nordului Bucovinei. Teritoriul acestui tinut s-ar intinde pe o suprafata de circa 30.400 ha, avand o populatie de aproximativ 35.000 de romani. Sovieticii au pus stapanire pe el la 29 iunie 1940, pretextand ca s-au "ratacit"... si asa 27 de localitati hertene, care au apartinut anterior judetului Dorohoi din Vechiul Regat, s-au pomenit in componenta URSS."

Ca Presedinte al tuturor romanilor aveti raspunderea sa refaceti granitele Romaniei. Aceasta este menirea d-voastra in fata istoriei.

Situatia romanilor bucovineni e disperata

“In zadar am sperat sa vedem reflectate aspiratiile noastre in "Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare intre Ucraina si Romania"(1997), deoarece la nivelul legislatiei interne prin eforturile noastre comune (ale romanilor din Ucraina, dar si ale celorlalte minoritati) deja erau posibile pentru a fi reflectate in Tratat, si anume: 1- sa fim recunoscuti oficial si nominalizati legal ca avand un statut de populatie autohtona bastinasa (art.11 al Constitutiei recunoaste existenta alaturi de ucraineni si a altor popoare si minoritati bastinase); 2- sa fim recunoscuti oficial in calitate de populatie, care a fost expusa deportarilor din motive etnice (asa cum au fost recunoscuti tatarii din Crimeea, germanii, armenii, bulgarii, polonii etc.) si acuzarea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov: deportari masive din randurile populatiei pasnice, masacrele de la Lunca si Fantana-Alba, disparitia satelor intregi Frunza, Albovat etc., 3- schimbarea toponimelor si denumirilor geografice etc. (deoarece Ucraina este mostenitoare de drept a Uniunii Sovietice - Hotararea Congresului Deputatilor Poporului din URSS din 24 decembrie 1989 permitea acest lucru); 4- sa ni se garanteze reprezentanta in Parlament (dupa principiul paritatii - asa cum sunt reprezentanti ucrainenii in Romania); 5- sa ni se garanteze redeschiderea Universitatii romanesti la Cernauti; 6- sa se re-deschida Mitropolia Bucovinei; 7- sa ni se retrocedeze imobilul, care pana in perioada sovietica apartinea comunitatii si organizatiilor nationale romanesti etc."

Toate aceste lucruri nu s-au intamplat, paradoxal tocmai ca prin semnarea acestui tratat fara ca sa fie monitorizat ulterior, ucrainienii aratau bine si pe hartie si puteau sa se ascunda si in spatele tratatului oricand erau acuzati de persecutare a drepturilor minoritare (gen: "Cum ne acuzati ca nu respectam drepturile romanilor/moldovenilor din Ucraina daca Romania a semnat cu noi acest tratat de "buna-vecinatate?").

 

drept spus d-l malmo

e trist si adevarat , dar vina e a noastra a neamului romanesc si clasei politice ,au trebuit 2000 de ani ca sa intelegem ca suntem un singur neam si popor ,nu suntem un popor unit ,daca am fi fost uniti de 2000 de ani in urma , am fi fost imperiu, nu calcati in picioare de toti ,si cred ca romanilor din basarabia si teritorile ocupate de bolsevici le vor trebui alte 2000 de ani pt a intelege ca trebuie sa se uneasca cu paria mama romania

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor