Basescu: Am gresit promulgand Legea salariilor profesorilor

Luni, 04 Mai 2009, ora 21:16
5566 citiri
Basescu: Am gresit promulgand Legea salariilor profesorilor
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, sindicatelor din invatamant sa renunte la greva anuntata pentru marti si, o premiera pentru seful statului, si-a asumat responsabilitatea erorii de a promulga Legea cresterii salariilor din educatie.

La greva ar trebui sa se renunte pentru ca sa "nu se transforme dreptul constitututional la greva intr-un drept de a afecta negativ vietile a sute de mii de copii".

"Nu trebuie sa ii transformam pe elevi si studenti in victime ale crizei globale, avem toti datoria sa ii protejam si in primul rand profesorii trebuie sa faca acest lucru", a spus presedintele intr-o declaratie publica sustinuta la Palatul Cotroceni, subliniind ca isi asuma eroarea facuta prin promulgarea legii de marire a salariilor profesorilor in conditiile in care "la ora la care s-a promulgat legea nimeni nu evalua situatia dificila in care se va ajunge".

"Imi asum alaturi de toata clasa politica eroarea promulgarii noii legi de salarizare a profesorilor, care, ca urmare a evolutiei crizei nu a mai putut fi aplicata", a mai precizat inca o data seful statului.

In acelasi timp, Traian Basescu le-a cerut si organizatiilor de parinti sa renunte la actiunile in justitie anuntate, indreptate impotriva sindicatelor din invatamant care au decis sa boicoteze marti sustinerea tezei unice la limba romana.

"Aceste actiuni de protest sunt rezultatul unor decizii ale clasei politice si nu a unor decizii ale elevilor si parintilor, de aceea apreciez ca discutiile, disputa intre sindicatele profesorilor si elevi si parinti pe de alta parte este inutila. Aceasta disputa trebuie mutata, daca tot trebuie sa existe, intre profesori si politicieni", a mai spus presedintele.

"Imi asum alaturi de toata clasa politica responsabilitatea erorii de a promulga legea cresterii salariilor in Educatie, in conditiile in care dascalii merita un salariu mai mare dar noi nu am avut capacitatea sa anticipam efectele acestei crize", a mai declarat Traian Basescu, reamintind ca prognoza la nivelul lunii decembrie nu indica situatia foarte grava cu care urma sa se confrunte economia mondiala in urmatoarele luni.

"Obligatia noastra a tuturor este sa ne adaptam la realitate si daca avem o prioritate majora este sa gasim solutii pentru ca economia reala sa creasca", a conchis seful statului.

Declaratia de presa a presedintelui a fost facuta in contextul in care la sediul Ministerului Educatiei, incepand cu ora 12, sindicalistii din invatamant si reprezentantii guvernului negociau intreruperea actiunilor de protest.

Liderii sindicatelor din invatamant au ajuns, marti, la un acord cu reprezentantii Guvernului astfel incat greva programata pentru marti se amana, insa la fel si teza unica la Limba si Literatura Romana, reprogramata pentru joi, 7 mai.

"Am hotarat amanarea tezei la Limba si Literatura Romana programata in data de 5 mai, pentru data de 7 mai, si amanarea grevei" a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

In ceea ce priveste sindicatele, acestea sunt impartite. In timp ce liderii sindicatelor din invatamantul superior par a fi de acord cu promisiunile facute marti, cei din invatamantul preuniversitar spun ca ca miercuri vor hotari, in functie de semnalele din teritoriu, daca vor continua sau nu greva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Basesu greva invatamant, #greva profesori, #boicot teza unica , #presedinte