Basescu: Am semnat decretele de revocare din functie a ministrilor PSD

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 18:50
3796 citiri
Basescu: Am semnat decretele de revocare din functie a ministrilor PSD

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca a semnat decretele de revocare din functie a tuturor ministrilor care si-au dat demisia in urma remanierii lui Dan Nica.

Presedintele a declarat ca, potrivit Constitutiei, nu poate sa refuze revocarea din functie a unui ministru, iar pe parcursul mandatului sau nu a refuzat niciodata o astfel de solicitare, chiar daca nu a fost de acord cu remanierea.

"Era imposibil sa refuz o propunere de remaniere venita din partea prim-ministrului. Daca priviti in perioada mandatului meu veti observa ca nu am refuzat o propunere de remaniere venita de la premier, chiar daca au fost remaniati ministri cu care nu eram de acord, va aduc aminte de cazul Flutur. (...)

Orice respingere nu numai ca este neconstitutionala, dar pur si simplu pulverizeaza autoritatea prim-ministrului, lucru pe care eu cred ca niciun presedinte nu l-ar face", a declarat presedintele Basescu.

Mai mult, Basescu a adaugat ca este de acord cu actiunea premierului de a-l demite pe Nica, in conditiile in care "un ministru care discrediteaza cu anticipatie si fara probe un proces electoral extrem de important nu ar ce cauta in cabinetul Romaniei".

Seful statului a reamintit celor care "cauta vinovati, eventual fabricarea unui vinovat" pentru criza politica aparuta ca a format coalitia cu gandul "va avea o majoritate suficient de mare pentru a realiza reforme" si ca a avertizat cele doua partide de guvernare, "cand acestea se atacau zilnic", ca scandalul va duce la decredibilizare.

Mai mult, presedintele a subliniat ca a propus, ca solutii alternative, un ministru independent politic sau unul din Opozitie, "solutii refuzate de PSD".

"Nu as vrea sa vad ca posturile de secretari de stat se umplu de clientela politica"

Potrivit presedintelui, Guvernul minoritar format de PD-L ar urma sa functioneze la capacitate maxima dupa ce va delega ministri aflati in functie "si pentru gestionarea obiectivelor politice ale altor ministere".

Desi avem o restrangere masiva a numarului de minstri, si probabil a altor posturi din aparatul de stat, "Guvernul, in conformitate cu Constitutia, este in deplinatatea capacitatilor sale de exercitiu, fie ca vorbim de emiterea de Hotarari de Guvern, Ordonante de Urgenta sau proiecte de legi transmise Parlamentului, sau posibilitatea de a-si asuma raspunderea".

"Nu este afectata in niciun fel gestionarea resurselor de la bugetul de stat", a declarat presedintele.

Seful statului a mai adaugat ca primul test al guvernului ar fi capacitatea de a reduce costurile, si a precizat ca nu si-ar dori sa vada cum posturile lasate vacante de PSD in administratie "se umplu de clientela politica".

"Nu as vrea sa vad ca posturile de secretar de stat se umplu cu clientela politica. Ele trebuie sa fie ocupate pe criterii de competenta", a declarat Basescu.

Nu este o tragedie, Romania merge mai departe

Plecarea de la guvernare a social-democratilor nu este o tragedie, este concluzia trasa de presedintele Basescu, desi "nu este un lucru bun".

"Nu spun ca este un lucru bun ce s-a intamplat, nu vreau sa judec actiunea politica in acest moment, insa in mod categoric este departe de a fi o situatie de dificultate extrema in care guvernul n-ar putea sa-si exercite atributiunile", a declarat presedintele Basescu.

Una din obligatiile pe care le are prim-ministrul in perioada urmatoare este sa formeze o majoritate in Parlament ca sa poata merge cu un nou Guvern in Parlament, a adaugat Basescu.

"Va asigur ca Romania merge mai departe", a conchis presedintele Basescu.

Ministrii PSD si-au prezentat joi demisia din Guvern, dupa ce prim-ministrul Emil Boc a decis sa-l remanieze pe ministrul Internelor, Dan Nica, in urma unor declaratii ale acestuia privind fraudarea alegerilor prezidentiale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu, #decret revocare ministri, #ministrii PSD revocati, #rupere coalitie , #presedinte