Basescu: Am taiat salariile intr-un mod brutal - Din cauza lui Ponta, somajul va creste mult (Video)

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 13:27
3865 citiri
Basescu: Am taiat salariile intr-un mod brutal - Din cauza lui Ponta, somajul va creste mult (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a procedat gresit cand a decis taierea salariilor, deoarece trebuia sa ceara mai mult timp creditorilor internationali pentru a le explica oamenilor de ce este necesar acest lucru.

"Economia gafaie din punct de vedere al societatii, macroeconomic suntem stabili, premierul Victor Ponta nu a facut excese, dar el pregateste esecul anilor viitori, pentru ca taie din investitii.

Tot timpul s-a taiat de la investitii. Unde sunt lucrurile mai grave? Ma uitam la situatia platilor, spre exemplu spre bani externi. La credite BEI, BERD, finantarea din buget este cu 46% mai mica decat in 2012. Asta inseamna reducerea capacitatii economiei romanesti de a se relansa. Nu este de facut decat un singur lucru, revenirea la un nivel de investitii acceptabil.

Din cauza unei proaste guvernari, ne pregatim de o crestere accelerata a somajului, anul viitor", a avertizat presedintele Traian Basescu, la Pro Tv.

Potrivit acestuia, companiile sunt secatuite si sistemul bancar le crediteaza in conditii "absolut anti-economice", deoarece nu pot rambursa banii.

"Guvernul a gresit putin: unul din obiective a fost ca bancile sa nu retraga bani catre bancile mama", a apreciat Basescu.

"Sper sa mearga agricultura si exporturile in acest an, am trecut pe excedent in cont curent, ceea ce nu este bine, pentru ca nu vin investitiile straine, care ar fi importat echipamente ca sa produca aici, in tara, ca in cazul Dacia sau Ford. Ele au ajutat exporturile acum, dar acest lucru nu se va mai intampla", a mai spus Basescu.

Basescu marturiseste in ce conditii a taiat salariile

Masura taierii salariilor a fost una disperata, considera Traian Basescu, care o califica drept o tratare in timp indelungat a bolii pe care Romania o avea atunci, care ne impingea in situatia Greciei, deoarece nu mai eram finantati la dobanzi rentabile.

"Pentru asa ceva n-au cum sa te ierte vreodata, eu nu imi reprosez pe fond, pentru ca a fost solutia ca in anul urmator sa ajungem la crestere, dar imi reprosez ca am facut-o brutal, impins de o situatie pe care ar trebui sa o negociez. Terminasem discutia cu FMI si UE, care au spus ca nu aveau mandat pentru reducerea veniturilor bugetarilor, ci pentru cresterea TVA, CAS si cota unica de la 16 la 19%, iar eu am spus ca asa ceva nu se poate, ca sa marim fiscalitatea in conditii de criza si ca daca nu accepta taierea salariilor, nu vom incheia un acord. Acum le-as mai cere trei zile Fondului ca sa merg la emisiuni sa le explic oamenilor care e situatia", a marturisit Basescu.

In alta ordine de idei, seful statului a mentionat ca nu vrea destabilizarea guvernului, deoarece acest lucru ar transmite semnale gresite la nivel international.

"Eu nu mai am interese politice, nu ma intereseaza nici prezidentialele, nici legislativele, dar pentru Romania, cel mai mare dezastru ar fi o criza politica. Sper sa nu intinda elasticul pana plezneste. Si asa disputele dintre ei alimenteaza acest lucru", a spus presedintele despre atacurile dintre Crin Antonescu si Victor Ponta, pe tema Rosia Montana.

Citeste si:
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de...