Basescu anunta la ora 13,00 daca va promulga Legea salariilor profesorilor

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 11:21
860 citiri
Basescu anunta la ora 13,00 daca va promulga Legea salariilor profesorilor

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va face la ora 13 o declaratie de presa prin care va anunta daca promulga sau nu legea privind majorarea salariilor din invatamant cu 50 %.

Presedintele Traian Basescu i-a invitat vineri pe liderii marilor confederatii sindicale din invatamant la o discutie pe tema majorarii salariilor profesorilor, in conditiile in care termenul de promulgare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice expira sambata.

La sfarsitul intalnirii, liderii de sindicat au declarat ca sunt convinsi ca presedintele va promulga legea.

Daca seful statului nu va promulga actul normativ, acesta se va intoarce la Parlament, a carui decizie va fi definitiva.

Salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 9% de la 1 octombrie, aceasta fiind majorarea pe care guvernul o considera corecta si pe care bugetul o poate suporta.

Federatia Educatiei Nationale i-a solicitat joi presedintelui Traian Basescu, intr-o scrisoare deschisa, sa promulge Legea privind majorarea salariilor in invatamant cu 50%, asa cum a fost decis in Parlament.

Pozitia profesorilor este sustinuta de reprezentantii PSD care i-au reamintit sefului statului ca vineri expira termenul limita pana la care poate promulga legea pentru majorarea salariilor profesorilor, si l-au atentionat ca a promis ca va promulga aceasta lege, cerandu-i sa isi respecte cuvantul dat.

De cealalta parte se afla reprezentantii Executivului, atat premierul cat si ministrul Economiei si Finantelor avertizand ca promulgarea legii va declansa o avalansa de cereri de majorari si din partea altor categorii sociale.

Datele privind impactul asupra economiei a aplicarii legilor adoptate de Parlament referitoare la cresterea salariilor profesorilor cu 50%, precum si la majorarea pensiilor pentru grupele de munca I si II au fost inaintate, miercuri, Administratiei Prezidentiale de Ministerul Muncii si Ministerul Economiei si Finantelor.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a manifestat increderea in ''discernamantul'' presedintelui Traian Basescu atunci cand va lua decizia referitoare la Legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. El a precizat ca i-a trimis acestuia toata documentatia necesara pentru ca seful statului sa-si poata fundamenta decizia finala, in care se arata foarte clar consecintele negative pe care o astfel de majorare le-ar avea asupra economiei romanesti.

Curtea Constitutionala a decis, pe 15 octombrie, ca este constitutionala decizia Camerei Deputatilor privind majorarea salariilor cadrelor didactice, majoritatea judecatorilor constitutionali respingand sesizarea Guvernului, care reclama, printre altele, punerea in pericol a echilibrului bugetar. Decizia Curtii si motivarea acesteia au fost publicate in 20 octombrie in Monitorul Oficial.

Deciziile CC sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii legilor, in conditiile art.77 alin.(3) din Constitutie.

Potrivit art. 77 din Constitutie, promulgarea unei legi de catre presedinte se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire.

Daca pesedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#Traian Basescu, #promulgare, #majorare, #profesori, #lege , #presedinte