Basescu anunta o austeritate dura - vom avea deficit extrem de mic

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:12
7952 citiri
Basescu anunta o austeritate dura - vom avea deficit extrem de mic
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a vorbit, luni seara, despre principalele subiecte dezbatute la Consiliul European de Toamna si subiectele intalnirii cu reprezentanti ai Guvernului si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful statului a spus ca Romania va fi nevoita sa aiba un deficit bugetar extrem de mic, mult sub 3%, in 2012, ceea ce inseamna austeritate bugetara.

Basescu vrea acest lucru chiar in conditiile in care spune ca Romania trebuie sa-si mentina nivelul de investitii la un nivel foarte ridicat.

"Din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa", a explicat presedintele.

Seful statului considera ca cea mai importanta concluzie a intalnirii cu ministrii responsabili de segmentele economice, cu ministrul Afacerilor Europene si reprezentantii BNR a fost aceea ca Romania are nevoie de prudenta maxima, in contextul economic de azi, mai ales data fiind situatia Greciei.

Traian Basescu a asigurat ca in 2012 nu se vor taia sau impozita pensii si nu se vor mai reduce salarii, insa, intrebat daca vor creste prin indexare pensiile, a spus "vom stabili".

El a vorbit si despre marea problema in accesarea fondurilor europene, cea a faptului ca autoritatile publice care le acceseaza nu factureaza la timp sau asa cum ar trebui, ceea ce face ca multi bani sa nu fie consumati.

Traian Basescu i-a ironizat si pe cei care l-au acuzat pentru faptul ca le-a cerut liderilor europeni sa faca ceva in legatura cu Grecia, spunand ca in UE "nu se supara nimeni daca spui adevarul".

Ziare.com a transmis declaratiile sefului statului in format live text:

- Declaratia de azi e pentru a diminua nivelul de speculatii pe marginea intalnirii de azi

- azi am avut o intalnire cu guvernatorul BNR, cu ministrii pe domeniile economice, cu ministrul Afacerilor Europene, cu consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru

Despre intalnirea cu ministrii si reprezentantii BNR

- am dorit sa informez pe cei invitati cu privire la desfasurarea ultimului Consiliu European. In al doilea rand, maine am o intalnire cu presedintele Barroso si trebuia sa-mi iau informatiile privind procesul de absorbtie a fondurilor europene, dar si la recapitalizarea bancilor din UE si fondurile de asistenta financiara

- am dorit sa avem si discutie privind realizarea programului cu Uniunea Europeana

- nu in ultimul rand, am vrut sa stabilesc si detaliile privind Consiliul European premergator intalnirii care sa ia deciziile privind Grecia, recapitalizarea bancilor si fondul european de asistenta financiara.

- am facut o analiza a situatiei economice din UE si regiune. De asemeni, am discutat legat de absorbtia fondurilor europene. Un punct extrem de important, legat de posibilitatea pe care o are bugetul de stat de a sustine un deficit bugetar si, daca da, unde sa se situeze pentru anul 2012.

- am discutat despre nevoia de transparentizare a bugetului si i-am avertizat pe membrii Cabinetului ca voi retrimite la Parlament un buget care nu arata unde se duc banii pe investitii

- am discutat despre crearea de locuri de munca prin deschiderea exploatatiilor de aur si argint

- din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa

Facturarile ne impiedica sa luam fonduri europene

- o alta concluzie, legata de faptul ca autoritatile de management din ministere au lucrat bine sau acceptabil, fiind, spre exemplu, la Ministerul Dezvoltarii, aproape de contractarea intregului buget de la UE. Din pacate, avem mari probleme la facturarea lucrarilor. Fac apel si la autoritatile locale sa factureze, pentru ca altfel nu putem absorbi bani europeni

- nivelul de absorbtie al Romaniei, de 14,8%, datorita faptului ca s-au cheltuit si bani din buget care, din cauza sistemului deficitar de facturare, nu au putut fi consumati. Trebuie accelerat procesul de facturare.

- am ajuns toti la concluzia ca trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, e bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente, calculate pe ESA. Cat va fi acest mult mai mic trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna sau externa, din cauza dobanzilor

Despre declaratiile catre liderii UE

- as ruga onorata asistenta televizata sa priceapa ca orice lucru adevarat nu deranjeaza pe nimeni in UE. Am inteles ca domnii si domnisoarele si-au dat ochii peste cap, cum am putut sa spunem asta? Da, Romania are o problema din cauza intarzierii rezolvarii problemelor Greciei.Si va asigur ca nu se supara nimeni daca spunem un adevar. Ne-am obisnuit sa ne tot luam caciulita in mana cand spui un adevar.

Buget extrem de prudent - deficit foarte mic

- am discutat despre crearea de locuri de munca prin deschiderea exploatatiilor de aur si argint

- din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa

- o alta concluzie, legata de faptul ca autoritatile de management din ministere au lucrat bine sau acceptabil, fiind, spre exemplu, la Ministerul Dezvoltarii, aproape de contractarea intregului buget de la UE. Din pacate, avem mari probleme la facturarea lucrarilor. Fac apel si la autoritatile locale sa factureze, pentru ca altfel nu putem absorbi bani europeni

- nivelul de absorbtie al Romaniei, de 14,8%, datorita faptului ca s-au cheltuit si bani din buget care, din cauza sistemului deficitar de facturare, nu au putut fi consumati. Trebuie accelerat procesul de facturare.

- ministrii sa se ocupe de finantarile europene. Nu numai finantarile, ci si facturarile trebuie urmarite

- la 1 august, CBS-ul Romaniei pe imprumuturi pe 5 ani, 137 de puncte de baza. La 26 septembrie, era 376 puncte de baza, fara ca Romania sa fi facut niciun pas gresit, asa a plecat toata regiunea.

- e o conjunctura politica ce ne oblige la prudenta

- toti cei care inteleg cum functioneaza un buget stiu ca nicio tara nu are de finantat deficitul ei din anii in curs, Romania are de finantat si imprumuturile din anii anteriori. Vreau sa intelegeti ca invitatia mea la prudenta, la responsabilitate si corecta informare a populatiei e o obligatie.

Luam imprumuturi mai bine ca Italia, mai prost ca Bulgaria

- Spania, tara care a avut triplu A, sta mai prost ca noi (la ratingul pentru imprumuturi - n.red), Italia la fel, Bulgaria sta mai bine.

- pana in 2008, bugetul, ajutat de privatizari. Dupa procesul de privatizare nu a mai putut ajuta bugetul. Bugetul de stat nu mai are sursa AVAS, care privatiza si trimitea banii la trezorerie si de acolo, in Parlament, unde se dadeau ajutoare si nu se construia niciun kilometru de autostrada

- am mai stabilit ca bugetul nu trebuie sa afecteze investitiile. Suntem al doilea stat ca buget alocat investitiilor din UE, trebuie sa mentinem acest standard. Investitia publica ne-a permis sa mentinem un nivel acceptabil al sondajului.

- domnii ministri care inca orbecaie cu aprobarea investitiilor sa dea avizul

- avantajul e ca factorul politic, alaturi de BNR, e constienta de risc si ca trebuie sa ia masuri pentru a nu mari nivelul de indatorare. S-a dovedit ca, si daca Romania are un nivel de indatorare mult sub criteriile de la Maastricht, chiar si cu acest nivel redus, costurile sunt foarte mari.

- Romania s-ar incadra foarte bine cu minus 3 deficit al bugetului, dar situatia ne arata ca, desi avem parametri si ne proiectasem in acord cu cele de la Maastricht, reprezinta un risc de indatorare excesiva.

Raspunsuri la intrebari

Se vor indexa pensiile?

-vom stabili. Ce va pot spune despre pensii e ca nu se vor taia sau impozita. Nu se vor face reduceri.

Se vor face reduceri de cheltuieli?

-reduceri de cheltuieli trebuie sa se faca, dar nu de la investitii. E treaba bugetului de stat, a Guvernului.

- nu se pune problema reducerii de pensii si salarii

Pozitia in ce priveste recapitalizarea bancilor si fondul de asistenta?

- am ridicat aceasta problema in Consiliu, dar si in discutia cu PPE, unde sunt cea mai mare parte a membrilor Consiliului European. Nu am pus in discutie suma, am pus in discutie daca sumele cu care sunt recapitalizate bancile acopera si nevoia noastra ca filialele lor din Romania sa-si mentina nivelul de expunere de anul acesta si anul viitor. L-am mandatat pe ministrul de Finante ca dincolo de sustinerea mea din Consiliu, la Consiliul ECOFIN, intalnirea ministrilor de Finante, sa insiste pentru un paragraf care sa vizeze nivelul de expunere al bancilor care activeaza in Romania fata de Romania.

- insistenta mea e pentru ca, dupa ECOFIN, se intruneste Consiliul UE.

- mi-ar fi mult mai usor ca din ECOFIN sa vina un document care sa ridice problema. Daca nu se reuseste introducerea unei astfel de atentionari, va trebui sa ridic problema in Consiliu.

-de unde alerta noastra - UE considera ca recapitalizarea bancilor are nevoie de 100 de miliarde, FMI ca ar fi nevoie de 200 de miliarde.

Veti avea un mesaj la discursul regelui din Parlament?

Un mesaj care sa spuna ce?

Zile decisive pentru Europa

Traian Basescu a participat in acest weekend la reuniunea sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles, la care au fost dezbatute subiecte precum perspectivele economice ale Europei, recapitalizarea bancilor, planul de salvare a Greciei, dar si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Basescu: Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor din zona euro

Basescu, dupa Bruxelles: Olanda nu a respectat un angajament politic

Luni dimineata, membrii Guvernului, in frunte cu Emil Boc, au fost invitati la Palatul Cotroceni in vederea unei informari cu privire la rezultatele reuniunii de la Bruxelles, la intalnire participand si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Intalnirea de la Cotroceni s-a incheiat - vezi ce s-a discutat

Marti, o delegatiile FMI, CE si BM revin in Romania pentru noi consultari cu Guvernul, si tot marti presedintele Traian Basescu va discuta cu presedintele CE, Jose Manuel Barossi, pe teme legate de absorbtia fondurilor europene, in avampremiera reuniunii liderilor europeni de miercuri, de la Bruxelles, la care se vor lua deciziile finale privind viitorul economic al Uniunii Europene.

Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, în urma discuțiilor purtate miercuri, 11 decembrie, ca noul Guvern să fie redus de la 18 la cel mult 16 ministere, potrivit surselor...
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română salută deciziile recente luate de importante instituţii ale statului român, legitime şi oportune, în faţa ameninţărilor reale, deosebit de periculoase la adresa...
#Basescu declaratie Cotroceni, #Basescu Consiliu european, #Basescu intalnire Guvern , #presedinte
Comentarii
Poza veni-vidi-ciuciu
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Latraii USLamisti iar spumega de furie )))
  1. Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
  2. Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
  3. Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul împotriva ANI și ar putea rămâne și fără locul din Senat. "Justiția lui Ciolacu funcționează"
  4. Instanța supremă a respins contestația lui George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerile prezidențiale
  5. Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie la ora 14.00 de președintele Klaus Iohannis
  6. Pîrvulescu face portretul viitorului șef de stat. "Un preşedinte fără experienţă politică ar fi doar un notar la Palatul Cotroceni"
  7. Reacția rectorului UBB la zvonurile despre o candidatură la Cotroceni: "Angajamentele mele pentru România euroatlantică nu au fost pentru asta"
  8. Condițiile puse de USR pentru a intra la guvernare: reducerea cheltuielilor, reformă administrativă și a serviciilor
  9. Călin Georgescu ar fi fost filat ani la rând, din rațiuni necunoscute, susține un jurnalist: ”Ar putea fi chiar o bătălie a serviciilor secrete”
  10. "Oameni. Nu partide". Fostul șef SRI vorbește despre importanța alegerii unui tandem președinte-premier înainte de prezidențiale