Basescu anunta scaderea salariilor si pensiilor - ce spun Opozitia si sindicatele

Joi, 06 Mai 2010, ora 21:15
7348 citiri
Basescu anunta scaderea salariilor si pensiilor - ce spun Opozitia si sindicatele
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu si-a asumat joi rolul de purtator de cuvant al Guvernului si a anuntat deciziile luate in urma negocierilor cu FMI: scaderea pensiilor cu 15%, a fondului de salarii pentru bugetari cu 25% si diminuarea ajutoarelor de stat.

Reactiile nu s-au lasat asteptate, liderii Opozitiei si cei ai sindicatelor luand cu asalt televiziunile.

Antonescu: Masuri de un dramatism fara precedent

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca partidul sau nu isi va asuma raspunderea pe asemenea "masuri de un dramatism fara precedent", aratand ca Basescu este specialist in a gasi vinovati in incercarea de a se asigura ca Guvernul sau nu va fi deranjat.

Crin Antonescu: Basescu s-a batut ca Guvernul sa nu fie deranjat

"Este clar ca presedintele Romaniei s-a batut nu pentru ca un numar atat de mare, un numar enorm de romani, sa nu fie afectati, ci ca Guvernul sa nu fie deranjat. (...)

Nu vine Basescu sa imi zica mie cine sunt. Stiu cine sunt, stiu cine e Basescu, stiu cine are legatura cu coruptia. Nu are ce sa imi zica nici mie, nici liderilor sindicali", a spus Antonescu, la Antena3.

Ponta: Basescu condamna la moarte categorii sociale

Liderul PSD Victor Ponta a facut o conferinta de presa speciala, acuzandu-l pe Basescu de "genocid social".

"Traian Basescu condamna la moarte categorii sociale si insala inca o data sectorul privat. (...) As vrea sa luam cu totii acum act ca Guvernul Emil Boc nu mai exista, exista doar Guvernul Traian Basescu", a spus Ponta.

Ponta: Traian Basescu condamna la moarte categorii sociale

El le-a transmis liderilor sindicali ca ar fi fost mai bine sa iasa in strada decat sa stea la negocieri cu premierul Emil Boc si a asigurat ca PSD se va "opune acestui genocid social in Parlament, pe strada, sau oriunde va fi nevoie".

Tariceanu: Masurile au fost luate pe picior, nu s-au facut calcule

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, la Antena 3, ca cel mai probabil aceste masuri au fost luate "pe picior", fara sa se faca socoteli amanuntite, pentru ca cifrele sunt mult prea "rotunde".

"Aceste masuri vor avea un efect devastator si la privirea rapida a cifrelor, primul lucru care imi vine in minte este ca aceste decizii au fost luate pe picior, fara un calcul minutios pentru ca sunt, ca sa spunem asa, cifre rotunde", a spus Tariceanu.

"S-a ajuns in aceasta situatie de o gravitate nemaintalnita in care oamenii vor fi penalizati pentru ca actualul guvern nu intelege sa indeparteze de la robinetul banilor publici clientela politica si firmele capusa", a mai spus fostul premier.

PC: Guvernarea Basescu - Boc a falimentat Romania

Daniel Constantin, peresedintele Partidului Conservator, spune ca masurile anuntate de seful statului joi seara arata clar ca "guvernarea Basescu - Boc a falimentat Romania".

PC: Guvernarea Basescu - Boc a falimentat Romania

"Proiectul Traian Basescu a esuat, guvernarea Basescu - Boc a falimentat Romania", a spus Constantin, citat de Agerpres.

"PC nu e de acord ca incompetenta acestui Guvern sa fie decontata de populatie", a mai spus Daniel Constantin.

Aurel Cornea: Oamenii vor muri de foame

Vicepresedintele CSDR, Aurel Cornea, a declarat ca, daca salariile vor scadea cu 25% si pensiile cu 15%, oamenii vor muri de foame si vor iesi cu totii in strada ca in Grecia, unde salariile sunt de peste 2.000 de euro, nu de 400 de euro ca in Romania.

Aurel Cornea: Daca salariile si pensiile scad, oamenii vor muri de foame

"Aceasta guvernare a esuat si ar trebui sa plece. Daca recurge la aceste masuri si pensionarii si bugetarii vor muri de foame", a subliniat Cornea, care considera ca vor exista in urmatoarea perioasa miscari ample de protest.

Mai bine cianura decat fara pensii

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, considera ca presedintele Traian Basescu mai bine ar da tuturor pensionarilor cianura, pentru a scapa de ei, decat sa le scada pensiile.

Liderul pensionarilor: Presedintele mai bine ne da cianura, decat sa ne scada pensiile

Acesta considera ca, spre deosebire de salariati, pensionarii nu pot decat sa iasa in strada si sa protesteze, ei nu pot bloca sisteme, nu pot opri trenurile.

"Ceea ce putem face noi este mai putin eficient decat ce pot face salariatii. Noua mai bine ne-ar da presedintele Basescu niste cianura, sa scape de noi, ca sa nu mai fim o povara pentru aceasta tara", a spus Nedelcu.

Jos Basescu si Guvernul Boc

Vasile Marica, presedinte SED LEX, a anuntat, joi, ca sindicatele vor iesi in strada, in urma anuntului facut de Traian Basescu, ca veniturile bugetarilor vor scadea cu 25% si pensiile cu 15%.

"Noi vom avea o pozitie foarte clara, ne vom consulta cu celelate organizatii si vom face o actiune de protest pentru caderea guvernului roman", a declarat Marica, la Realitatea Tv.

Vasile Marica cere demisia lui Basescu si caderea Guvernului Boc

Seful SED LEX a cerut, totodata, demisia lui Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca a mintit poporul pentru a ajunge la putere.

Greve si proteste de amploare

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat ca toti liderii confederatiilor sindicale se vor intalni vineri pentru a stabili calendarul protestelor, fiind asteptate reluarea grevelor si ample miscari de protest in Capitala in luna mai.

"Grevele vor incepe mult mai rapid decat se asteapta Guvernul. Luni ne vom intalni in sedinta pentru a analiza cu ce raspuns vom veni la aceste masuri, dar este evident ca reducerea salariilor si pensiilor va scoate toata lumea in strada.

Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri

Ideea ca asta e stabilitate si ca se continua cu culpabilizarea clasei sindicale arata ca se continua politizarea la nivelul administratiei publice locale si centrale", a declarat, pentru NewsIn, Bogdan Hossu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca masurile ce vor fi luate nu au legatura cu cresterea taxelor, ci in schimb cu micsorarea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Astfel, fondul de salarii in sectorul bugetar va scadea cu 25% de la 1 iunie 2010, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), pe cand pensiile vor fi diminuate cu 15%. Tot cu 15% va scadea si ajutorul de somaj, iar toate cele 16 programe de asistenta sociala care functioneaza in prezent vor fi reanalizate.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Basescu scadere pensii salarii, #Anonescu Basescu pensii salarii, #Ponta Basescu pensii salarii, #sindicate greve pensii salarii , #presedinte
Comentarii
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Marius Nistor - celebrul lider sindical , Izvoranu - au anuntat greve generale in invatamant si cer MARIREA SALARIILOR CU 50 % .