Basescu apara ANI si spune NU legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate (Video)

Luni, 14 Iulie 2014, ora 12:31

   

Basescu apara ANI si spune NU legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate (Video)
Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, reexaminarea legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate, act normativ venit la Cotroceni pentru promulgare.

Este vorba despre actul normativ pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa, seful statului considerand ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu-si mai poate face treaba ca efect al implementarii noilor reglementari.

Documentul citat precizeaza ca Traian Basescu a semnat, luni, cererea de examinare a legii care ii protejeaza pe primari si alti membri ai administratiei locale, pe care i-a trimis-o presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Printre motivele pentru care seful statului a cerut revizuirea actului normativ se numara faptul ca acesta nu considera "oportuna" adoptarea legii, "deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara nu se justifica in mod obiectiv".

Legea ar avea un impact negativ

"Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor", se mai mentioneaza in comunicatul Presedintiei.

Mai exact, ca efect al noului text de lege, ANI "nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii".

Astfel, presedintele considera ca "o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii".

Astfel, presedintele este de parere ca, pentru combaterea coruptiei si asigurarea transparentei si a integritatii in sectorul public, se impune mentinerea incompatibilitatii intre calitatea de primar sau presedinte al consiliului judetean si aceea de reprezentant al localitatilor in adunarile generale ale societatilor ce au ca obiect de activitate serviciile utilitare.

Acest lucru este necesar pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale, se explica in documentul Administartiei Prezidentiale.

"Este evident ca noul text de lege este de natura sa puna in discutie impartialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese.

Pe de alta parte, consideram necesar sa se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative in materie si adecvat asigurarii integritatii in sectorul public (...). Luand in considerare competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea legii trimisa la promulgare, in sensul respingerii sale", se incheie documentul citat.

Ce prevede actul normativ

Camera Deputatilor a votat, la sfarsitul lunii trecute, legea care prevede ca alesii locali nu mai sunt incompatibili daca fac parte din consiliile de administratie ale regiilor autonome, in ciuda faptului ca proiectul fusese respins de Senat, iar Agentiei Nationale de Integritate nu i s-a cerut un punct de vedere. Proiectul de lege a fost respins in forma initiala de Senat, dar Camera Deputatilor a fost for decizional in acest caz.

Deputatii au votat legea prin care ii scapa de ANI pe alesii locali din conducerea regiilor

Noua lege prevede ca "primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ - teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga", iar "consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor".

ANI: Nu am fost informati, nu suntem de acord

Agentia Nationala de Integritate a aratat, intr-un comunicat remis luna trecuta Ziare.com, ca propunerea legislativa nu i-a fost inaintata pentru formularea unui punct de vedere si subliniaza faptul ca agentia "nu sustine adoptarea propunerii legislative anterior mentionate" din mai multe considerente, printre care afectarea interesului public.

La randul sau, presedintele Traian Basescu declara, pe 27 iunie, ca adoptarea noii legi ar afecta aderarea Romaniei la Schengen.

Seful statului a spus, dupa summit-ul Consiliului European, ca unul dintre subiectele discutate a fost cel al aderarii Romaniei la spatiul Schengen, adaugand ca in urmatorul Consiliu JAI se va discuta intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie.

Basescu, despre Schengen: Nu ne ajuta modificarea Legii alesilor locali. Parlamentarii sa se abtina!

"Pana la sfarsitul mandatului am si obiectivul de incepere a procesului de intrare in spatiul Schengen, fie ca il incepem doar cu aeroporturile.

(...) Nu ne ajuta votul dat in Parlament pentru modificarea Legii administratiei locale. Va trebui sa vorbesc sa se abtina pana se va gasi o formula cu Comisia Europeana", atentiona atunci Traian Basescu.

Basescu, de acord cu o alta lege controversata legata de alesii locali

Pe de alta parte, seful statului a salutat, in luna aprilie, o alta lege referitoare la alesii locali, despre care criticii au spus ca ii protejeaza pe acestia de DNA si ANI.

Basescu saluta legea alesilor locali: Primarii sunt taraiti prin toate procesele pamantului (Video)

Legea alesilor locali a fost adoptata in aprilie si prevede ca primarii isi pot delega atributiile viceprimarului, secretarului si altor angajati din primarie, in conditiile in care pana acum un ales local nu putea delega decat atributii minore si doar viceprimarului.

Legea a trecut tacit de Camera Deputatilor si a ajuns la Senat, unde acest articol a fost extins si la presedintii de Consilii Judetene. Asa se face ca, in prezent, un primar si un sef de Consiliu Judetean, alesi prin vot de catre cetateni, isi pot delega atributiile chiar si unor functionari angajati in institutiile respective.

Cum sunt protejati primarii si sefii de Consilii Judetene in fata DNA si ANI

Totodata, el a amintit de perioada cand era primarul Capitalei, precizand ca l-au costat foarte mult avocatii, in urma proceselor care i s-au intentat. Traian Basescu a spus ca unii primari, care "au venit in politica cu un apartement de doua camere", nu au bani sa plateasca avocatii, "in schimb sunt taraiti prin toate procesele pamantului de toti cei nemultumiti".

Ce urmeaza dupa cererea de reexaminarea

Daca actul normativ va ramane nemodificat, sute de alesi locali declarati incompatibili de catre ANI ar putea obtine sentinte definitive favorabile la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), chiar daca ANI a castigat pana acum procesele.

Presedintele poate intoarce o singura data o lege in Parlament, textul modificat al acesteia fiind promulgat in cel mult 10 zile. Daca parlamentarii nu vor raspunde la cererea de reexaminare a presedintelui, aceasta va reusi doar sa intarzie cateva luni efectele legii, mai ales ca este vacanta parlamentara pana in septembrie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
b22
rank 5
D-lor cititi cu atentie ce spune presedintele...
D-lor cititi cu atentie ce spune presedintele...le spune clar si pe intelesul tuturor. nu vorbeste numai ca sa se afle in treaba ci expune clar motivele pt care a retrimes lege inapoi in parlament!!
D-lor din opozitie ce aveti de spus???Blaga,Udrea,Ungureanu,Predoiu...
popaNARIU
rank 5
Parlamentarii PSD tin mortis ca Romania sa nu intre in Schengen!
Inaintea Consiliului European de la finalul lunii iunie, presedintele Traian Basescu declara ca va ridica, din nou, problema accesului Romaniei la Schengen, bazandu-se pe raportul MCV, dar a precizat ca legea adoptata in Parlament privind scoaterea din atributiunile ANI a conflictului de interese la nivelul administratiei locale nu ajuta.
maxi
rank 5
Basescu insusi e incompatibil cu functia de presedinte!
Are 9 dosare penale, pentru spalare de bani, administrare frauduloasa, fals si uz de fals, evaziune fiscala, ....
trafic de influentza!
Imunitatea o are doar pentru declaratii politice nu pentru fapte penale!
A fost demis de 7,4 milioane de alegatori, 88% dintre cetatzenii care au participat la Referendumul de demitere!
Basescu e un impostor,uzurpa cea mai intalta functzie in stat!
Comentariu inadecvat
dalin33s
rank 1
@maxi
Maxi cat de comunist ai fi tu, sa spui ca esti de acord cu un primar care si din functia de membru intr-un consiliu de administratie,de exemplu RADET,sa ceara finantare de la primarie iar apoi din functia de primar sa aprobe finantarea si sa vireze banii...scuza-ma dar asta este hotie crasa sau prosteala pe fata dar cu acte in regula.
Comentariu inadecvat
RN
rank 5
Ce bine e să ai memorie selectivă...
Uitași că nu s-au adunat suficienți votanți ca referendumul să fie și valid... și a n*ibii lege zice că asta e condiție obligatorie... și tentativa USL de a schimba legea de azi pe miine a luat un șut in freză de la UE și a dus la muștruluirea ambasadorului roman la Berlin și la lista cu teme pentru acasă a Pontacului...
Să-ți mai zic sau nu-ți place să-ți amintești de timpeniile pe care le-ați făcut?
maxi
rank 5
Romania are 19 mil de locuitori si ceva!
3.6 mil sunt tineri sub 18 ani, fara drept de vot!
Total alegatori sunt 15.4 mil!
CVORUMUL NECESAR E DE 7.7 mil!
La referendum au participat 8,6 mil deci a fost valid, decizia ccr a fost una ilegala, o frauda electorala uriasa!
alkada
rank 4
maxi
nu mai boci p'aici...
spunei lui rus, care a zis"sa fugim din acest cuib infractzional organizat".
spune-i lui stoica, care a stat ani buni ca ministru de interne .
spuni luiponta ca la tatzia ani de la lovitura de stat, tot atata zice ca sunt.
ca a organizat ceva alegeri de atunci pana acum.

uslamisti nenorocitzi.
umblatzi cu minciuna-n gura cum umbla cainele cu osul.
u961945
rank 5
OK basescule,
in sfarsit o miscare buna.la nivel local se fac matrapazlacuri incredibile...
geo1
rank 4
Dar in UE cum e?
Nu am vazut nici la cei pro nici la cei contra vreo referire la cum sunt legile in UE referitor la chestiunea in cauza. Totusi suntem membri UE si ar trebui sa tindem spre o unificare legislativa.
alkada
rank 4
in ue
n.esimtzitzii banuitzi, pleaca urgent din post
nicolae
rank 5
AI NU NUMAI ATAT....
Actuala putere a inceput o campanie de sustinere a baronilor. Asta cu incompatibilitatea e inca mica. Banii grei se duc in licitatiile cu dedicatie. Era o problema. Cand apareau licitatii publice cu dedicatie, normal, apareau si contestatii. Unele erau castigate si atunci trebuiau schimbate criteriile stabilite ca nelegale. Oamenii publicau iar licitatia cu criterii cosmetizate. Iar contestatii, iar discutii, se mai ajungea si in Curtea de Apel. Ca sa nu se mai faca contestatii, ONORATUL Guvern a promovat OUG nr 51/2014 prin care obliga contestatarul sa depuna o garantie de buna conduita de 1% din valoarea licitatiei. I-a linistit pe toti care indrazneau sa faca contestatii. Acum e liber la documentatii de licitatie cu dedicatii. Unde e grija fata de banul public? Se vorbeste de coruptie la nivelul guvernului si ei isi dau Legi care sa-i apere. Dar daca cineva castiga o contestatie.... de ce nu obliga autoritatea sa depuna aceiasi garantie de buna conduita? Pentru egalitate in fata Legii si acces neingradit la justitie. Un comportament abuziv poate fi sanctionat prin obligarea la plata prejudiciului si nu la plata unor sume stabilite arbitrar. Si ... la urma urmei cine numeste pe seful CNSC? Nu tot primul ministru? Si iata cum partidul de la guvernare are firele justitiei in mana. Si se plang ca ii urmareste ANI? Unde sa duca baronii ,banii publici hacuiti cu toata lacomia?
anty virus
rank 5
Oare ptr. a cata oara guvernu vrea sa legalizeze furtul dn bani....
.....publici ?
Alo !!!!, Ponta !!!!, asa mare/i presunea baronilor ?
Si de aceasta data (pentrua-cata oara ?),presedintele ne apara de hotii din guvern.
Banul
rank 2
Hotul striga....
...hotii! De hotul de la Cotroceni cine ne apara? Aud?
popaNARIU
rank 5
Pe voi?
Probabil doar puscaria va mai scapa de Basescu:)))
Cat de mici o sa incepeti sa fiti,dupa ce Voiculescu va intra la puscarie:)))
alkada
rank 4
puscaria o sa te apere...
total!!!!!
b22
rank 5
De hotul care a fost la Cotroceni in vizita...
De hotul care a fost la Cotroceni in vizita...vei mai auzi..multe. Vorbesc de Dottore hotul si mincinosul care a fost in vizita la Cotroceni..sa nu uite ca si celalat maidanez cacarau a fost pt o perioada tot in vizita la Cotroceni stiti atunci cind a fost prehDinte inteRimar...
deci dottore poNta..ai niste ortaci de-ai tai pe ziare.com...
Qui Bono
rank 5
@Antivirus
In Germania si in vestul continentului primarii liberi alesi participa ca reprezentanti ai comunitatii locale in adunarile generale ale societatilor ce au ca obiect de activitate serviciile utilitare. Iata un exemplu in lincul de mai jos. Care este baiul?

http://www.stuttgart.de/item/show/305824/1/pers/145384?
sevastian
rank 1
@Qui Bono
Da, dar aia nu se duc in broul lui Merkel sa faca numiri in fruntea institutiilor statului!
mcquin
rank 5
FF bine!
Nu numai ca nu ar trebuii sa aiba nici un fel de protectie,ci ar trebuii ca prin lege 1/3 din alegatori sa poata schimba un primar din functie.
Au ajuns primarii sa fie un fel de capi de neinlocuit a mafiilor locale si fac ce vor,pentru ei nu este lege ci numai interese de grup.
Qui Bono
rank 5
In Ro, legea incompatibilitatilor este "eronata"!
Potrivit argumentelor lui Basescu (si a consilierilor lui) primarii nu pot fi reprezentanti legitimi ai comunitatilor si oraselor in cadrul asociatiilor de dezvoltare intercomunitara. Nu este oare primarul omul cel mai potrivit pentru a vorbi in cadrul acestor asociatii despre interesul comunitatii care l-a ales? Nu este ales primarul prin vot direct si universal tocmai pentru a reprezenta interesele comunitatii? Nu este absurd sa interzici tocmai primarului sa participe la sedintele consiliilor de administratie care decid in ce priveste activitatile legate de cele mai stringente nevoi publice?
JulianDoe
rank 5
dupa plecarea lui Basescu cel mai tare vor suferi cei care l-au
criticat in permanenta.
astia vor trebui sa-si stoarca creierul (asa cum isi storc furunculii) doar-doar vor mai gasi ceva motive ca sa dea vina tot pe el.
altfel, cum sa-si ascunda impotenta ?
ratatilor, cu sa fara scandalul cu frate-sau, Basescu v-a facut zile fripte. dovada stau cei 5-6 postaci-latrai platiti de giuvaerul voiculescu ...
pacat ca dupa plecarea lui Basescu o sa ne domine mafia actualilor, care isi vor face mendrele asa cum vor...
NumeUtilizator
rank 2
io unu nu o sa sufar
ca nu e nicio placere sa constati, zilnic, ca Basecu nu are ce cauta in functia de presedinte.
socant e ca il adulati in continuare desi acum distruge si dereapta!!!
voi chiar nu vedeti ca in toata cariera sa omul asta nu a facut decat sa improaste cu noroi in toti care nu i-au fost obedienti? a scapat cineva de tirul lui? sa crezi ca in tara asta mai sunt ok doar doi oameni, basescu si uderea este absoltut aberant.
cred ca veti regreta voi, sustinatorii sai, ca s-a dus o iluzie.
cat despre subiectul articolului, sunt deacord cu basescu, pe problema asata, ca si pe multe alte lucruri pe care le spune. problema pe care nu o vedeti voi, sustinatorii sai, e ca basescu reprezinta tot ce condamna: coruptie, manipulare, sistem de gandire si actiuni securiste, etc.
alkada
rank 4
utilizatorule
tu nu-tzi dai seama ca suferi,...
ceea ce este cu totul altceva..:))))))))))
ioanr
rank 5
Curiozitati
"Nimeni nu e mai presus de lege!" Ei da ?
Art. 1(4) din Constitutie, prevede separatia puterilor in stat (legislativ-executiv); tov. Ponta face parte din ambele: si din Parlament si din Guvern (inca)! Prin asta ce face el fata de aceasta prevedere constitutionala ? Asa-i ca o respecta ?!
b22
rank 5
Sevastian sint de acord cu tine...
Felicitari pt d-l presedinte Basescu..Felicitari!!!
Pacat ca nu se aude vocea Opozitiei..pe unde or fi???
hei PDL-stilor..PMP..pe unde sinteti ???v-ati ascuns de poNta Dottore???sau de voicuLescu???
sevastian
rank 1
Felicitari Traian Basescu.
Pentru puterea de a sta impotriva hotilor,coruptilor si escrocilor din psd , pc, unpr si udmr, acesti borf... ai guvernarii actuale si majoritatii parlamentare.
nicolae
rank 5
Pentru Maxi...
Referitor la cvorum. Nu stiu cum sta treaba, nu am facut socoteli dar, daca ai dreptate inseamna ca avem un Guvern de analfabeti. De ce nu au intocmit si actualizat cvorumul? Cine trebuia sa vina sa faca socoteli? Toti care plang pe chestia asta trebuie sa faca vizita medicala. Sunt chestii care se trateaza cu medicamente.
alkada
rank 4
cica dau rezultate
muuuult mai bune tratamentele cu electrosocuri.....:))))))))))))))
RN
rank 5
Păi n-are dreptate...
Chiar guvernul multiubit de maxi a publicat numărul de votanți cind cu europarlamentarele de anul ăsta - 18.221.061. Prezența de 8,6 milioane inseamnă 47%.
Orice alte comentarii sint de prisos...
george61
rank 1
Eu credeam ca ....
acest mafiot si bisnitar sadea nu mai are curajul sa mai spuna ceva dupa hotiile si combinatiile facute de neamul sau mai direct familia lui !!! Dar vad ca nesimtitul nici nu are nici o remuscare !! Mare nesimtit ....Acum il reguleaza grija de ANI .......Fiisa danseaza la nunti si unchis-o este la parnaie ....Asa familie asa caracter !!!!
suceveanu
rank 5
pareri
Este inteesant ca toate criticile adresate lui Basescu de gasca asta de postaci permanenti de pe ziare.com gen George61 sau Maxi , nu are de cele mai multe ori nici o substanta. Placa cu vindutul Flotei este zgiriata rau desi as putea spune ca n-a iesit fum chiar fara foc… In schimb injura si jignesc ca la usa cortului si binenteles sint complet nemultumiti de cum a « cirmuit » Basescu tara…gresit din nou pentru ca tara este cirmuita de guvernul in majoritate de penali, pe care ei singuri si l-au ales.Cit de disperat si frustat poate cineva sa fie, ca sa « latre » intr-una impotriva cuiva fara sa-i poata gasi vre-o vina sau sa-l acuze de ceva ? Pentru cei care vor sari sa ma puna la punct : Vreau dovezi si nu gunoaie fabricate de Antena3…
As vrea sa aud pe cineva sau sa vad scris o acuzatie pertinenta de genul « nu sint de acord cu Basescu pentru ca a facut …asta » si « as vrea sa fie dat jos pentru motivul …asta » Atunci voi fi pregatit sa admit ca gresesc Pina atunci eu zic sa ve vedeti de treaba sau cum zice englezul « get a life »
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor