Basescu: Ar trebuie scazuta taxa de viza pentru moldoveni

Sambata, 03 August 2013, ora 12:26
1319 citiri
Basescu: Ar trebuie scazuta taxa de viza pentru moldoveni

Presedintele Traian Basescu, prezent sambata la Sulina, la o intalnire a copiilor si tinerilor de etnie romana care traiesc in afara granitelor, participanti la Programul de tabere "ARC" 2013, a declarat ca Romania ar trebui sa scada taxa de viza pentru moldoveni.

Presedintele a ascultat si doleantele tinerilor moldoveni legate de vizele pentru Romania, iar presedintele a admis ca taxele consulare percepute de Romania sunt mari.

"Inca avem taxe de viza foarte ridicate. Sa ceri unui cetatean din Republica Moldova sa arate 500 de euro pentru a primi viza este mult prea mult. Si ar trebui sa gasim o solutie. Aceasta ar fi reducerea taxelor. Nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetatenii Republicii Moldova se imbogateste Romania.

Este foarte adevarat ca mai exista un palier - nu poti sa aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui gasita o solutie universal valabila nu doar pentru Republica Moldova", a mai spus Basescu.

Presedintele le-a recomandat tinerilor prezenti la Sulina "sa fie loiali tarii lor". Intrebat de jurnalisti la ce anume se refera, Basescu a spus ca este vorba despre locul "in care traiesc".

"Nici noua nu ne-ar placea sa existe vreun guvern care indeamna etnicii minoritari de pe teritoriul Romaniei sa nu fie loiali statului roman. Este un principiu de la care nu ne abatem. Cerem o loialitate si nu cerem altora sa nu fie loiali", a mai spus presedintele, sambata, la Sulina.

Basescu i-a invitat pe tinerii romani din afara tarii sa aplice la burse in Romania

"Venirea lor in Romania ii ajuta sa stie unde le sunt radacinile. Dascalii sunt foarte multumiti de programele acestea si trebuie sa va spun ca scolile de limba romana sunt elementele de cea mai puternica consolidare a cunoasterii istoriei adevarate a Romaniei.

Am vazut abordarea dascalilor si din Republica Moldova, si din Ucraina, si din Kazahstan si din multe alte tari, unde ei isi asuma voluntar un proces de cunoastere a adevarului istoric si de cunoastere a limbii romane", a precizat presedintele Traian Basescu.

Intrebat daca va raspunde invitatiei tinerilor moldoveni de candida la presedintia Republicii Moldova, Traian Basescu a spus ca nu le-a dat un raspuns in acest sens, ci ca le-a citat din Constitutie.

"Le-am citat din Constitutie. Pentru a candida in Republica Moldova trebuie sa ai minin zece ani domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce nu-i cazul meu, si cetatenia Republicii Moldova", a conchis presedintele, aflat sambata in vizita la Sulina.

Traian Basescu a refuzat sa le raspunda jurnalistilor la orice intrebari legate de CSAT si de privatizarea CFR Marfa.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...