Basescu arata ce isi doreste Romania de la Turcia: Investitii si cooperare la Marea Neagra

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 10:12
1788 citiri
Basescu arata ce isi doreste Romania de la Turcia: Investitii si cooperare la Marea Neagra

Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita oficiala in Turcia, a facut un apel la o implicare mai mare in regiunea Marii Negre, precizand ca este nevoie de o abordare mai pragmatica in ceea ce priveste cooperarea privind zonele mai putin sensibile.

"Revitalizarea sinergiei in Marea Neagra va construi niveluri mai mari de incredere si siguranta intre tarile din zona. Luand in considerare aceasta idee, o mai mare implicare a Turciei, care este un jucator important, va fi foarte bine primita si apreciata", a precizat Traian Basescu, pentru publicatia Hurriyet Daily News de la Ankara.

Mai mult, presedintele roman a transmis ca isi doreste sa incurajeze dialogul bilateral la nivel inalt intre Romania si Turcia dupa semnarea parteneriatului strategic.

Traian Basescu, in Turcia: Locul vostru este in Uniunea Europeana

Traian Basescu a aratat ca tara noastra vrea sa atraga investitori de la Ankara pentru privatizari strategice precum Oltchim, noi proiecte in agricultura, industria alimentara, energie, piese auto constructii, industria petrochimica, turism si IT.

El a precizat ca piata romaneasca ofera numeroase avantaje, precum pozitia geostrategica, forta de munca calificata si poliglota, costuri de productie reduse, taxe mici, preturi scazute pentru bunuri si servicii, dar si fonduri importante alocate dezvoltarii infrastructurii.

"Mai mult, dispunem de un mix de energie, care ne-ar putea transforma intr-un important producator si exportator in intreaga regiune", a aratat presedintele. De asemenea, resursele potentiale ar putea fi marite prin punerea in functiune a unor noi zone de foraj petrolier offshore in campurile platoului continental al Marii Negre si la mare adancime.

Romania incurajeaza reformele din Turcia

Intrebat cum vede Romania dezbaterile si cazurile de coruptie din Turcia, Traian Basescu a replicat ca tara noastra ii ofera sprijinul in ceea ce priveste reformele pe justitie.

"De asemenea, este important ca Turcia sa fie deschisa pentru un dialog constructiv cu toate institutiile europene pentru a merge inainte cu procesele efective legate de reforme si sa mentina ritmul sustinut al procesului de aderare.

Daca Turcia va fi constienta de cat de complexe sunt reformele, atunci institutiile sunt pregatite sa infrunte aceasta provocare. Mai mult, este foarte importat ca, in acest context, cooperarea cu UE si Consiliul Europei sa fie si mai mult consolidata", a mai spus Basescu, pentru publicatia turca.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Basescu investitii Turcia, #Romania investitii Turcia, #Basescu cooperare Turcia, #Basescu vizita Turcia , #presedinte