Basescu: Arhiva Dunarea va fi desecretizata. Arhivele Crescent nu sunt in Romania (Video)

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 20:12
5441 citiri
Basescu: Arhiva Dunarea va fi desecretizata. Arhivele Crescent nu sunt in Romania (Video)
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri seara, ca a initiat o hotarare in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, privind desecretizarea ultimei parti a arhivei Dunarea Operativ.

Seful statului a spus, intr-o declaratie de la Palatul Cotroceni, ca a vazut solicitarea verisoarei lui Dan Voiculescu de desecretizare a arhivei Dunarea.

Basescu: Documentele prezentate de SRS vin de la o firma prin care Vintu spala bani

"In sedinta CSAT din 1 octombrie, am initiat o hotarare de desecretizare a ultimei parti a arhivei Dunarea, asa-numita Dunarea Operativ. Solicitarea a fost repinsa ca urmare a pozitiei premierului, care nu a fost de acord.

Am incercat sa obtin semnaturile membrilor CSAT pe alta varianta, in care un proiect se transmite ministrilor. Serviciile secrete au semnat-o, dar premierul nu a vrut sa semneze, si nici ceilalti ministri.

Pe 30 octombrie, am transmis o adresa SIE si CNSAS, primului sa treaca la predarea arhivei Dunarea Operativ si CNSAS informatia ca poate incepe sa preia arhiva", a spus Traian Basescu.

Totodata, presedintele a adaugat ca a fost informat de Serviciul de Informatii Externe, vineri, ca este gata sa predea arhiva.

"N-as vrea sa creez asteptari, Dunarea nu este Crescent, arhiva Crescent nu e in tara", a mai spus Basescu.

Raspunsul lui Ponta: Desecretizarea arhivei nu era pe ordinea de zi a CSAT

Intrebat in legatura cu declaratiile lui Traian Basescu, premierul Victor Ponta a raspuns: "Sunt chestii de Securitate si domnul presedinte Basescu are atatea chestii cu Securitatea, eu nu vreau sa am de-a face cu ele. Nu stiu despre ce e vorba. Eu aveam 17 ani la Revolutie, domnul Basescu era la Securitate atunci, nu stiu ce rafuieli are el cu fostii colegi".

De asemenea, prim-ministrul a explicat si de ce nu a fost de acord cu desecretizarea arhivei: "Pentru ca nu era pe ordinea de zi".

"Nu vii la CSAT, daca nu e pe ordinea de zi, nu vii cu un document, asa... CSAT e o institutie serioasa, chiar daca e condusa de un presedinte neserios. (...) Nu votez ceva ce nu e pe ordinea de zi", a mai afirmat Victor Ponta.

Arhiva fostei Intreprinderi de Comert Exterior (ICE) Dunarea este secreta, fiind pusa in discutie dupa ascensiunea politica a lui Dan Voiculescu. Voiculescu a fost directorul firmei Crescent, care facea parte din ICE Dunarea, la momentul in care regimul comunist a fost inlaturat de la putere. Si pina acum este neclara situatia conturilor ICE Dunarea si Crescent.

#Traian Basescu desecretizare Dunarea Opertiv, #SIE arhiva Dunarea Operativ, #CNSAS arhiva Dunarea Operativ, #CSAT desecretizare Dunarea Operativ , #presedinte