Basescu: Asteptam ca in curand magistratii sa puna sef la SRI sau presedintele tarii (Video)

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 12:37
4381 citiri
Basescu: Asteptam ca in curand magistratii sa puna sef la SRI sau presedintele tarii (Video)
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu le-a reprosat, joi, magistratilor ca prin anumite hotarari judecatoresti se amesteca in treburile guvernului, incalcand astfel echilibrul puterilor in stat. Unul dintre exemplele la care a facut referire a fost legat de despagubirile de 9 miliarde de lei pe care Executivul ar trebui sa le acorde, fara sa aiba de unde.

Prezent la reuniunea pregatitoare a raportului pe MCV organizata la Ministerul Justitiei, seful statului a facut mai intai referire la licitatiile castigate in instanta in mod arbitrar, care au facut ca CE sa ne avertizeze ca nu mai finanteaza unele proiecte importante din bani europeni, dupa care a dat si alte exemple in care magistratii si-au depasit prerogativele.

Basescu: S-a mers prea departe cu castigarea licitatiilor in instanta!

"Justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit guvernului", a avertizat presedintele, exemplificand si cu dosarul interlopilor de la Giurgiu, in care "corpul de control al ministrului constata lipsa de performanta, ministrul il revoca pe seful politiei si vine judecatorul care spune: 'Il puneti inapoi in functie!'. Si la cateva zile dupa hotararea judecatoreasca iese mizeria de la Giurgiu", a declarat seful statului.

Igas: Activitatea IPJ Giurgiu lasa mult de dorit

"Oameni buni, nu puteti fi de toate si legislativ, si executiv si justitie", le-a transmis Traian Basescu judecatorilor si procurorilor.

"Atentie si cu pusul de directori generali(...)Asteptam in curand ca magistratii sa ne spuna cine e sef si la SRI si poate maine poimaine veti stabili prin hotarari judecatoresti si cine e presedintele Romaniei. Atentie la echilibrul puterilor in stat! Noi nu avem niciun mecanism de a stabili acest echilibru. (...)Justitia e absolut autonoma in decizii, e foarte bine asa, dar trebuie sa existe autocontrolul justitiei", a adaugat seful statului.

Justitia sa spuna si de unde poate lua guvernul 9 miliarde pentru despagubirile decise in instanta

In acelasi timp, presedintele s-a aratat ingrijorat de situatia creata prin acordarea in instanta a unor drepturi materiale pentru anumite categorii sociale, in conditiile in care Guvernul nu dispune de acesti bani, iar actele normative prin care au fost decise in 2010 anumite reduceri salariale au fost declarate constitutionale.

"Instantele au hotarat impotriva legilor prin care Romania a incercat sa treaca cu daune cat mai mici prin perioada de criza(...) La Ministerul de Finante se cer acum 9 miliarde de lei daune, prin obligatii judecatoresti. Si vor mai veni, pentru ca veselia e mare!", a spus Traian Basescu, atragand atentia asupra faptului ca in timp ce anumite procese, cum ar fi cele de restituire a unor proprietati, intarzie in instanta chiar si zece ani, procesele prin care se dau inapoi banii taiati din salariile bugetarilor "merg snur".

"Am o intrebare, pentru ca sunteti responsabili de mersul statului. Cum se poate pune justitia in situatii atat de delicate, pentru ca nimeni nu are banii astia? O tara care se imprumuta pentru salarii si pensii de unde scoate 9 miliarde de lei ca sa respecte hotarari judecatoresti? Si nu s-a terminat, e o veselie totala. De unde scoate guvernul 9 miliarde, sa isi arate respectul pentru hotararile justitiei? Poate indicati si sursa, ca asa spune in Constitutie, cine afecteaza bugetul indica sursa banilor si corect ar fi ca magistratii sa indice si sursa(...) Ma refer la hotararile care vizeaza categorii sociale: Spuneti-ne si sursa!", le-a cerut presedintele magistratilor.

Daca acum am aplica hotararile judecatoresti de plata a salariilor, Romania ar intra intr-un derapaj macroeconomic urias

Seful statului a avertizat ca daca lucrurile continua asa, se poate merge si pana la blocarea tuturor institutiilor statului, "de la Ministerul de Justitie si pana la ultima primarie".

"Daca am pune astazi in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila. Daca abordarea este: 'Nu imi pasa de lege!', cum poate functiona statul? Degeaba facem coduri noi, degeaba facem Legea micii reforme", a mai adaugat presedintele.

Traian Basescu a subliniat ca toata lumea trebuie sa ia nota de ce se intampla din punct de vedere economic pe plan international.

"Nu putem merge pe ideea justitiei ca nu ii pasa de ce se intampla in Europa. Poate sa fie independenta justitia de realitati? (...) Cum putem pune in aplicare hotarari judecatoresti imposibile, ca cea de a plati 9 miliarde de lei? Cum reactionam la asta? E o preocupare a mea, pentru ca nu trebuie sa cream precedentul nerespectarii hotararilor judecatoresti. Trebuie sa gasim solutia ca hotararile judecatoresti sa fie puse in aplicare", le-a mai explicat Traian Basescu procurorilor si judecatorilor.

Basescu cere CSM un raport cu dosarele amanate ani de zile in instanta

Mesajul final al sefului statului catre magistrati a fost: "Echilibru in justitie! Nu va considerati o putere care in mod necesar trebuie sa fie impotriva celorlalte doua puteri, pentru ca nu foloseste statului si nu foloseste cetateanului(...)Eu spun ca, daca acum am aplica hotararile judecatoresti de plata a salariilor, Romania ar intra intr-un derapaj macroeconomic urias. Are vreo responsabilitate justitia pentru asta ? E o intrebare retorica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Basescu justitie, #Basescu salarii instanta, #Basescu magistrati, #Basescu despagubiri salarii , #presedinte