Basescu, atac la guvern: Saboteaza grav agricultorii. De ce nu investigheaza nimeni cartelul?

Miercuri, 21 August 2013, ora 11:43
5213 citiri
Basescu, atac la guvern: Saboteaza grav agricultorii. De ce nu investigheaza nimeni cartelul?
Foto: B1 Tv

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Guvernul a actionat impotriva agricultorilor, prin faptul ca a eliminat certificatele de depozit. In plus, seful statului considera ca ar exista o intelegere de tip cartel intre companiile straine care achizitioneaza produse agricole de la noi.

"Cunosc problema producatorilor agricoli, anume ca desi e o productie foarte mare, anul acesta nu pot benficia de certificatele de depozit, ceea ce ii obliga sa vanda acum productia, in conditiile in care doar 4-5 firme straine fac achizitii si le fac oarecum concertat. Iar de acest lucru ar trebui sa se ocupe Consiliul Concurentei", a precizat Traian Basescu, care a participat la evenimentul "Ziua Cercetarii Procera", desfasurata la Fundulea, judetul Calarasi.

"Am vazut achizitie de grau cu 650-675 de lei pe tona, adica 147 euro, vanduta in Egipt cu 197 de ero pe tona. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observata de Guvern si Consiliul Concurentei? E vorba de o diferenta de 50 de euro", a adaugat seful statului.

El sustine ca daca Guvernul ar fi dat la fondul de garantare resursele necesare pentru emiterea certificatelor de depozit, atunci agricultorii si-ar fi putut tine productia in silozuri pana la toamna, cand ar fi putut sa o vanda la un pret mai bun.

"Ori este este proasta guvernare, ori ministrul Agriculturii (Daniel Constantin - n.red.), care treubia sa-l informeze pe premier despre implicatiile acestei decizii, a vrut sa ii favorizeze pe strainii care achizitipneaza produse agricole. Era previzibil ca va fi o productie mult mai buna decat anul trecut. Era previzibil ca pretul de achizitie va fi pus sub presiune datorita cantitatii bune la hectar obtinute. Si atunci, cum sa scoti posibilitatea ca producatorii agricoli sa depuna pentru moment in silozuri productia agricola, sa o poata valorifica la preturi mai bune in toamna?

Cred ca este o greseala si imi pare rau ca trebuie sa o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate in sabotarea agricultorului roman, anul acesta", a avertizat presedintele.

Basescu, despre strategii agricole

Presedintele Traian Basescu a subliniat faptul ca trebuie redefintita strategia pe agricultura.

"Raportul comisiei pentru agricultura se apropie de finalizare. Cu certitudine, institutia prezidentiala incearca sa fie implicata in gasirea solutiilor strategice pentru agricultura romaneasca. Acesta este si rostul raportului Comisiei", a declarat Traian Basescu, felicitand apoi compania Procera pentru activitatea depusa in domeniul cercetarii agricole.

El a pledat ulterior pentru schimbarea structurii invatamantului agricol.

"Am vazut masini care nu aveau om pe ele. Pai masinile astea super-computerizate trebuie sa le intelegi. Invatamantul nostru mediu trebuie sa ne orienteze serios catre aceasta zona", a spus el. "As mai face o singura observatie. (..). Este legea Camerelor Agricole. Infiintarea Camerelor Agricole private e singura solutie. Din pacate legea a fost amanata. (...) Acest lucru trebuie rezolvat. (...) Cand vor ajunge la mine ordonantele de urgenta le voi retrimite in Parlament pentru ca s-a distorsionat scopul infiintarii Camerelor Agricole", a mai spus seful statului.

Basescu si-ar fi dorit ca Pactul pentru agricultura sa fie semnat in septembrie

La inceputul lunii iulie, Traian BAsescu a lansat raportul Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania, el facand un apel un apel ca, dupa dezbaterea publica a proiectului, vreme de 30 de zile, sa fie semnat in septembrie un Pactul pentru agricultura.

Premierul Victor Ponta l-a ironizat insa pentru aceasta initiativa, el declarand in gluma ca daca Basescu s-a apucat de strategii agricole inseamna ca se pregateste pentru functia de prim-ministru, pentru ca Presedintia nu are nicio legatura cu agricultura.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a apreciat ca strategia agricola elaborata de Comisia de specialitate a Presedintiei este "extrem de stufoasa", dar cuprinde doar "cateva solutii de rezolvare". In replica, seful statului, Traian Basescu, i-a comunicat liderului conservator ca "n-a citit strategia" si ca, din acest motiv, "este imposibila o dezbatere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Basesc Guvern sabotare agricultori, #Basescu atac Guvern agricultori, #Basescu atac Guvern agricultura , #presedinte