Basescu, atac la ministrii UDMR pe tema aurului de la Rosia Montana (Video)

Luni, 29 August 2011, ora 14:10
3603 citiri
Basescu, atac la ministrii UDMR pe tema aurului de la Rosia Montana (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu i-a atacat, luni, indirect, pe ministrii UDMR din actualul Executiv, in special pe cel al Mediului, Laszlo Borbely, pentru ca tergiverseaza acordarea avizului de mediu pentru exploatarile miniere de la Rosia Montana.

"Cat credeti ca mai poate permite populatia Romaniei si economia sa piarda din cauza lasitatii oamenilor politici. Pana la urma, omul politic este dator sa ia decizia corecta. Este datoria ONG-urilor sa vegheze, sa fie cainele de paza, si e foarte bine ca sunt, atat timp cat raman rationale, nu spune nimeni nimic, dar pe de alta parte e revoltator sa vezi ca oameni politici care ar trebui sa ia decizii le amana pana cand e prea tarziu, cum ni s-a intamplat cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, probabil asteptam si cu Rosia Montana sa ni se intample tot o chestiune de felul acesta", a spus Traian Basescu.

Seful statului a sustinut ca prin suspendarea de la tranzactionare a certificatelor de emisii de carbon, Romania a pierdut "1,2 miliarde in preturile de azi", pentru ca "oamenii politici au fost lasi".

Basescu a sublinat ca proiectul de la Rosia Montana "sta ingropat din 1997" din cauza lasitatii oamenilor politici.

"Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta ingropat din 1997 pana acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect din '97 ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare", a afirmat presedintele.

Intrebat de o jurnalista daca se refera si la premierul Emil Boc cand acuza politicienii de lasitate, Basescu a atacat atat presa, cat si ministrii UDMR.

"Va fac lasi si pe dumneavoastra, toti cei care stiti, dar nu aveti curaj sa va asumati sa spuneti cinstit ce este aici. Toti ascundeti realitatea de la Rosia Montana - poluarea si afectarea grava a mediului ca urmare a exploatarii de catre stat. Nu ma refer la premier, ca nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii pana acum. Premierului trebuie sa-i vina niste ministri cu solutiile. Dar toti s-au ferit",a spus seful statului.

Atat ministrul Mediului, cat si ministrul Culturii sunt membri UDMR - Laszlo Borbely si, respectiv, Kelemen Hunor.

Borbely nu e sigur ca mediul va fi protejat la Rosia Montana

Premierul Emil Boc afirma ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute".

Laszlo Borbely a declarat, saptamana trecuta, ca are cerinte suplimentare pentru Gold Corporation, pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana. "Eu cand am preluat ministerul nu am spus altceva decat ca nu o sa-mi dau acordul asupra 'Rosia Montana', decat daca o sa fiu convins suta la suta ca nu va dauna mediului. Eu vreau sa fiu convins si trebuie sa ma convinga specialistii ca va fi un sistem inchis care va insemna exact asta - cand ajunge sterilul in batal nu mai exista niciun pericol pentru mediu", declara ministrul.

Ministrul Mediului Kelemen Hunor a acordat certificatul de descarcare arheologica a Masicvului Carnc necesar inceperii investitiei de la Rosia-Montana, insa la inceputul acestei luni UDMR-istul declara ca acest document nu este suficient ca monumentul sa fie declasat, iar Gold Corporation sa inceapa exploatarea miniera. Mai mult, Kelemen Hunor sustinea ca UDMR mai are de discutat pe tema investitiilor de la Rosia Montana, unii sustinand proiectul, altii nu.

"Eu am fost acolo de multe ori, am stat acolo fara presa ca sa nu fiu acuzat ca fac imagine pe Rosia Montana si in mare parte cunosc situatia de acolo, e un dezastru in ceea ce priveste patrimoniul cultural si in ceea ce priveste mediul", a declarat Kelemen Hunor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Borbely mediu, #Basescu Rosia Montana, #Borbely aviz mediu aur , #presedinte