Basescu iese la atac: Au castigat romanii vreun leu din suspendarea mea?

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 18:46
14246 citiri
Basescu iese la atac: Au castigat romanii vreun leu din suspendarea mea?
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, prima conferinta de presa de la referendumul din 29 iulie, atragand atentia ca Romania "este suspectata ca nu mentine valorile statului de drept" din cauza actiunilor pe care parlamentarii si Guvernul le-au luat si le iau impotriva romanilor.

"Inainte de a spune ceea ce am de spus, vreau sa fac foarte clar pentru toti ca nu este treaba mea batalia politica. De asemenea, vreau sa stiti ca ceea ce am de spus este in virtutea art.80, al.2 din Constitutie, care il obliga pe presedinte sa vegheze la functionarea institutiilor statului.

Declaratia de astazi este justificata si de faptul ca ma simt responsabil pentru romani si Romania si, nu in ultimul rand, am dreptul de a vorbi si de a spune adevarul", a subliniat seful statului, de la pupitrul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele a atras atentia ca Romania este intr-o situatie dificila, in primul rand prin modul in care este evaluata in familiile din care face parte - UE si NATO.

"Ca urmare a evenimentelor din vara, Romania este pusa sub semnul intrebarii ca stat de drept", a punctat presedintele.

"V-as reaminti principalele evenimente: reducerea atributiilor CCR, prin ordonanta de urgenta, demiterea fara motiv a Avocatului Poporului, suspendarea presedintelui, incercarea de a falsifica votul printr-un numar mare de voturi false si incercarea de a modifica listele electorale dupa referendum.

Toate acestea au facut ca Romania sa fie suspectata ca nu-si mai mentine valorile statului de drept. Mai mult, ca semn de ingrijorare, s-a stabilit realizarea unui raport suplimentar al Comisiei pe MCV, care vizeaza in primul rand institutiile statului de drept", a completat Traian Basescu.

Acesta a precizat ca cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe romani, nu pe politicieni, a fost ca amanarea intrarii in Schengen.

"S-a mers pe amanare, Romania iesind din criteriile politice. Vreau sa intelegeti ca nu ma ingrijoreaza pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrarii in spatiul Schengen ii vizeaza direct pe romani si economia, care acum este mentinuta in sistemul de controale vamal. (...)

Basescu: Avem totul sa ne fie bine, cat se poate in Romania, dar trebuie sa fim credibili

Si cetatenii si economia au avut de pierdut foarte mult de pe urma amanarii deciziei de intrare in Spatiul Schengen, decizie care, puteti vedea in concluzille Consiliului European de primavara, fusese stabilita pentru septembrie", a mentionat seful statului.

"A castigat vreun roman vreun leu din suspendarea presedintelui?"

"Din pacate, evenimentele din vara au dus la amanarea pe termen nelimitat a deciziei, care ii afecteaza pe romani si economia romaneasca. Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la MCV in decembrie era una care sa ne ajute, sa se constate ca eventual a fost o ratacire a politicienilor in vara, si spun ratacire dintr-un motiv simplu: a castigat vreun roman vreun leu din reducerea atributiilor CCR, schimbarea Avocatului Poporului, a castigat vreun roman vreun leu din suspendarea presedintelui?", s-a intrebat Traian Basescu.

Toate acestea au fost facute, a raspuns tot presedintele, pentru ca "politicienii sa ajunga la control".

"La Camera Deputatilor, pentru doi fosti ministri s-a cerut inceperea urmaririi penale. Reactia a fost sa nu permita prin vot inceperea urmaririi. E cumva in interesul romanilor blocarea deciziei ICCJ, solicitarea procurorilor pentru investigarea a doi fosti ministri? Nu, e in folosul politicienilor si atat", a continuat Basescu, referindu-se la cazurile Borbely si Dobre.

Indiferent cat de "vocali" sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni ca Romania si-a insusit valorile statului de drept, atat timp cat "indeplinirea Justitiei e blocata prin vot in Parlament in favoarea politicienilor", a subliniat seful statului.

"In lumea civilizata, politicienii suspectati de incompatibilitati demisioneaza"

Traian Basescu a amintit ca ANI a constatat de curand incompatibilitatea a patru membri ai Guvernului.

"Nu a existat nicio reactie decat de solidarizare cu cei patru demnitari incompatibili. Acesta e un alt lucru care nu e in favoarea romanilor, dar e in favoarea unor politicienii. (...)

Nu au nicio legatura cu interesul national aceste atitudini de solidarizare cu niste oameni care se presupune ca au incalcat legea. Oriunde in lumea civilizata, cand un ministru sau parlamentar e suspectat de lucruri in neregula, demisioneaza. La noi, politicienii se solidarizeaza ca nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea in raportul MCV din decembrie sau ianuarie", a mai spus presedintele Basescu.

El a subliniat ca are "experienta si perceptia corecta a modului cum se analizeaza lucrurile la Bruxelles si ele se analizeaza in spiritul angajamentelor noastre si ale valorilor UE", atragand atentia ca raportul MCV va fi "dezastruos".

Traian Basescu: Raportul MCV va fi dezastruos

"Sunt elemente care ne trimit cu multi ani inapoi si toata aceasta depreciere e generata in ultimele sase luni. Cred ca actuala majoritate trebuie sa se intrebe daca are vreo responsabilitate. Azi, pentru a doua oara, am trimis Camerei rugamintea se se incerce reanalizarea cazurilor a doi fosti ministri (Dobre si Borbely - n.red.), am rugat si Senatul sa analizeze decizia ICCJ. L-am rugat si pe premierul Ponta sa analizeze situatia celor patru incompatibili (ministri Ovidiu Silaghi, Liviu Pop, Eduard Hellvig si secretarul general al Guvernului, Dan Mihalache - n.red.)", a mai declarat presedintele.

"Sigur, au dreptul sa atace in justitie deciziile ANI, insa aici discutam de modul cum arata un guvern, iar antecedentele lui nu justifica mentinerea acestor oameni doar din interese de alianta", a apreciat Traian Basescu.

"Va spun cu certitudine ca pentru oamenii cinstiti prezenta in fata procurorului e sansa de dezvinovatire, nu e o acuzatie, e sansa pe care o au sa se poata dezvinovati. Asa functioneaza democratia, si v-o spune un om care a fost destul de des in fata procurorului; e o sansa, nu o nesansa. Lucrurile acestea trebuiesc rezolvate daca vrem sa avem un raport care sa ne permita reluarea discutiilor despre Spatiul Schengen", a adaugat Basescu.

"Institutiile statului nu-si opresc functionarea pentru ca e campanie"

Acesta a accentuat ca institutiile statului nu-si opresc functionarea pentru ca e campanie electorala, precizand ca "un flagrant e flagrant si daca e sau nu campanie, o incompatibilitate e la fel si daca e sau nu campanie".

"Cei care incearca sa puna pe seama campaniei electorale functionarea institutiilor statului gresesc, ele functioneaza 24 de ore din 24. Eu nu spun ca functioneaza intotdeauna perfect, sunt si momente in care functionarea lor lasa de dorit. Nu putem spune 'e campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, domnilor parlamentari, luati-va vacanta. Domnule presedinte, taci ca deranjezi'. Nu se poate, nu asa functioneaza statul", a continuat presedintele.

Faptul ca toate institutiile statului - ANI, CCR, Parchetul General, ICCJ, structurile de securitate nationala - sunt supuse "unor atacuri continue", a completat Basescu, "va cantari greu in raportul MCV". "Toate sunt in tirul paradoxal al Puterii. Nici macar nu le ataca Opozitia, ci Puterea", a apreciat Basescu.

"Cat timp voi fi aici, nu isi vor subordona institutiile statului"

"Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc. Cat timp voi fi aici, nu si le vor subordona. Aceste institutii vor functiona independent de vointa politica, iar cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice. In schimb, atacurile continue la institutiile statului venite din partea politicienilor nu fac decat sa arate ca avem o clasa politica ce nu intelege functionarea statului de drept", a mai spus Basescu in declaratia de la Cotroceni.

Seful statului a subliniat ca este exclusa orice fel de negociere a institutiilor statului.

Basescu: De dragul fotoliului de presedinte nu negociez institutiile statului. Exclus!

"Nu voi renunta acum si sa spun de dragul linistii pe care mi-o dati, de dragul fotoliului de la Cotroceni, veniti sa negociem putin institutiile astea. Exclus! Din pacate, sunt membri ai acestor institutii care au fost luati la tocat la bucata de anumite trusturi de presa exact pentru intimidarea lor.

Seamana cu atacurile mafiote, pe de o parte politicienii, pe de o parte oameni de afaceri detinatori de trusturi media cu dosare penale. Fac un apel sa inceteze aceste atacuri. In ce ma priveste, dati-i inainte!", a mai declarat Traian Basescu.

El a citat un raport Active Watch, care releva ca Traian Basescu este cel mai "taxat" politician roman.

"Am inteles ca sunt cel mai mediatizat politician, negativ, in conditiile in care nu vorbesc de atatea luni. Probabil ca altii doresc sa fiu prezent in campanie. Isi asuma riscul sa ma vada aparandu-ma", a avertizat Basescu.

Despre alegerile parlamentare

In alta ordine de idei, presedintele a atras atentia ca alegerile legislative din 9 decembrie vor fi supravegheate de experti OSCE.

Basescu: Romania, suspectata ca nu poate organiza alegeri libere

"Romania e suspectata ca nu poate organiza alegeri libere ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE si nu exclud ca si alte organizatii sa ceara prezenta la alegeri. Am auzit politicieni spunand 'pai daca in trei sectii de votare au fost doar 500 de voturi furate, nu e mult'. Da, dar in Romania sunt 18.000 de sectii de votare. La aceste sectii media e de 12%, pai un partid intra in Parlament cu 5%, frauda e uriasa si institutiile statului trebuie sa-si faca treaba pana la capat", a continuat seful statului.

Acesta a accentuat ca "votul e fundamentul democratiei", precizand ca, "daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta".

"Aratam rau din punct de vedere al statului de drept si e pacat, pentru ca aratam bine din punct de vedere economic, avem sanse. Una din marile probleme pentru care avem fondurile europene suspendate e legata de conflictul de interese. Romania nu are mecanismul de a garanta ca dincolo de aplicarea legii achizitiilor publice sunt verificate conflictele de interese. Avem tot ce ne trebuie sa ne fie bine, atat cat poate sa ne fie in Romania, cu o singura conditie, sa ne functioneze institutiile, sa ne facem treaba, sa fim credibili....", a subliniat Basescu.

Presedintele si-a exprimat speranta "sa nu fie nevoie sa am si alte iesiri publice", mentionand insa ca "nu voi ezita, in cazul in care va fi cazul".

Scrisoarea catre Ponta: "Vizam o remaniere"

In alta ordine de idei, Traian Basescu a dezvaluit ca a transmis o scrisoare la Senat, la Camera si premierului pe tema celor patru demnitari vizati de ANI (ministrii Ovidiu Silaghi, Liviu Pop, Eduard Hellvig si secretarul general al Guvernului, Dan Mihalache - n.red.).

Basescu ii scrie lui Ponta: Vizam o remaniere

"Nu am primit inca niciun raspuns, dar vizam si o eventuala remaniere", a raspuns presedintele unei intrebari venite din partea jurnalistilor.

Despre relatia cu Blejnar

Totodata, seful statului a fost intrebat si de ce a declarat ca nu il cunoaste pe fostul sef ANAF, Sorin Blejnar.

"Stiu ca este un mare interes pentru implicarea mea in campanie la Antena 3, dar va pot spune ca a cunoaste un om nu inseamna sa-l stii. Eu vorbesc la telefon cu toti demnitarii statului roman, inclusiv acum, in coabitare. Chiar inainte de weekend am solicitat ministrului de Finante o analiza pe restituirile de TVA, pentru ca vreau sa stiu, dar asta nu inseamna ca il cunosc.

Imi mentin punctul de vedere ca la momentul in care am spus ca nu-l cunosc chiar nu stiam cine e Blejnar, nu era atat de mediatizat", a raspuns presedintele.

O noua suspendare? "Nu mi-e frica de politicieni"

De asemenea, Traian Basescu a comentat si pe marginea declaratiilor facute de liderul PNL Crin Antonescu, potrivit caruia o noua suspendare a presedintelui este iminenta in cazul in care, dupa 9 decembrie, seful statului nu va desemna un premier de la USL.

"Eu iau in calcul interesul national. Voi desemna un premier care sa serveasca interesul national, iar povestea pe care o vehiculeaza orice politician ca il suspendam pe Basescu va rog sa ma credeti ca nu ma impresioneaza. Nu sunt un om caruia sa-i fie frica de ceva sau in orice caz nu de politicieni", a conchis Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Alin Trasculescu, #Basescu Dobre Laszlo Borbely, #Basescu stat de drept, #Basescu suspendare , #presedinte
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Numai cei vinovati fug de justitie cum fac cei doi fosti ministri,
D
dumnezeu e portocaliu
rank 5