Basescu ataca discursul nationalist pe Legea Educatiei

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 18:18
9466 citiri
Basescu ataca discursul nationalist pe Legea Educatiei
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, o declaratie de presa pe tema Legii Educatiei, declarata constitutionala de CCR si promulgata la doar cateva ore dupa aflarea verdictului.

Seful statului a sustinut ca promulgarea Legii este doar inceputul procesului de reformare a Educatiei, implementarea ei urmand sa dureze circa 4-5 ani. In opinia sa, promulgarea reprezinta finalizarea bataliei politice duse pe aceasta tema, presedintele cerand tuturor celor implicati, dascali, parinti, autoritati locale, buna credinta in implementarea prevederilor noii legi.

Pe de alta parte, Traian Basescu i-a acuzat foarte dur pe fostii ministri ai Educatiei, Ecaterina Andronescu si Andrei Marga, cei care au reformat sistemul educational dupa principii ale caror rezultate au condus la scaderea performantelor scolare ale elevilor romani, clasati in prezent pe ultimele locuri in clasamentele europene de specialitate. "Vehementa baronilor din Educatie pleaca din teama ca isi vor pierde privilegiile ca urmare a reformei Marga", a afirmat seful statului.

Ecaterina Andronescu: Basescu e dezinformat de oamenii domniei sale

Seful statului a prezentat cateva dintre schimbarile introduse de noua lege a Educatiei, printre care centrarea acesteia pe performantele elevului, descentralizarea sistemului educational, adaptarea dascalilor la nivelul clasei, responsabilizarea parintilor, flexibilizarea curriculei scolare, introducerea unor controale severe si eficiente asupra calitatii actului educational, promovarea tinerilor profesori competenti, desfiintarea fabricilor de diplome.

Andrei Marga ii acuza pe Basescu si Funeriu ca i-au plagiat reforma

De asemenea, presedintele a subliniat faptul ca cei mai nemultumiti de schimbari sunt membrii clanurilor din invatamantul superior, "baronii din Educatie", care isi vad pierdute privilegiile instituite pe vremea ministrului Marga. In plus, universitatile vor fi clasificate in functie de performantele reale ale absolventilor, intr-o prima faza de catre institutii internationale.

Scandal in direct la TV intre ministrul Funeriu si Ecaterina Andronescu

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a respins toate acuzatiile de tip nationalist cu privire la instituirea posibilitatii de a invata in limba materna geografia si istoria, reamintind una din tezele Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1918, care prevedea expres posibilitatea ca toate minoritatile sa invete in limba materna. "De ce ar fi altfel, astazi, cand Romania este membra a Uniunii Europene?", a intrebat retoric seful statului.

In incheiere, presedintele le-a dat o veste buna scolarilor, spunand ca noua lege prevede o limitare a numarului de ore de clasa si descongestionarea activitatii lor.

Ziare.com a transmis declaratiile sefului statului in format LIVE TEXT

- In ultimul timp s-au facut foarte multe aprecieri legate de noua lege a Educatiei, de aceea fac o trecere in revista a catorva modificari pe care le aduce.

- Promulgarea noii legi e un moment extrem de important pentru reforma Romaniei in ansamblu. Ea se asaza alaturi de noua lege a pensiilor, de legea salarizarii, de legile care modernizeaza statul.

- Promulgarea e finalul unei dezbateri de 4 ani.

- O lege care are 365 de articole nu poate multumi pe toata lumea, nu este o lege perfecta.

Reformele Andronescu si Marga au dat rezultate care se vad: elevii romani sunt pe ultimul loc in UE

- Campioni la denigrare au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, domnul rector Marga, care au facut o reforma ale caror rezultate se vad.

- Romanii trebuie sa afle de la presedinte de ce se tem cei care denigreaza legea.

- Motivele pentru care am promulgat legea:

- eram obligat din punct de vedere politic. E bazata pe pactul pentru Educatie, semnat de toate partidele si foarte multe organizatii ale societatii civile.

- nu ne aflam la un final, ci la inceput, procesul de modernizare ere ireversibil.

- Ultimul studiu PISA situeaza Romania pe locul 49 la lectura, pe locul 47 la matematica si pe locul 48 la stiinte, fiind cel mai prost plasata in interiorul UE.

Principalele elemente de modernizare: implicarea familiei, centrarea pe competentele elevilor, curricula flexibila

- Principalele elemente de modernizare: sistemul de educatie are in centru elevii si studentii, atrage parintii, profesorii si administratiile locale in responsabilitate. Sistemul se descentralizeaza, devenind parte a comunitatii locale si permite un control mai eficient asupra calitatii educatiei.

- Stimuleaza competitia si da deplina stabilitate sistemului. O scoala cu o buna reputatie va atrage elevi si implicit finantare.

- Legea asigura implicarea familiei.

- Cresterea responsabilitatii se manifesta si prin organizarea concursurilor pentru selectarea profesorilor. Cadrele didactice trebuie sa fie performante pentru ca elevii si familiile lor sa fie interesati a urma cursurile acelei scoli.

- Invatamantul va fi centrat pe competente, ceea ce corespunde dezideratelor europene.

- Curricula va fi foarte flexibila. Pana la 30% din ore vor putea fi alocate de dascal la adaptarea la nivelul clasei. Dascalul poate adapta programa.

- Legea pune accent pe educatia timpurie, se trece la invatamantul obligatoriu de 9 ani, se introduce clasa pregatitoare la 6 ani.

- Va creste calitatea resursei umane, orice dascal va fi obligat sa aiba masterat cu o durata de 2 ani.

Universitatile vor fi clasificate de auditori internationali

- Universitatile vor fi clasate pe 3 tipuri: educatie, cercetare si universitatile de varf, centrate pe cercetare avansata. Prima evaluare se va face cu auditori internationali, nu de catre ARACIS.

- Statul va finanta excelenta universitara cu bonusuri de pana la 30%.

Tinerii vor fi promovati, se desfiinteaza "fabricile de diplome"

- Nu va mai functiona criteriul vechimii pentru a dobandi calitatea de profesori, ci valoarea. Sunt prea multi tineri valorosi care asteapta sa promoveze, in timp ce clanuri universitare acopera toate functiile.

- Rectorii vor putea fi alesi in doua moduri: management corporatist sau sistemul de alegeri clasice intre profesori. Se va stabili prin votul profesorilor si studentilor.

- Sunt introduse mecanisme de control care evita aparitia fabricilor de diplome. Multe universitati de stat s-au transformat astfel, nu mai au in vedere calitatea ci cantitatea studentilor, spre buna retribuire a clanurilor universitare.

- Se evita politizarea functiei de rector, se incrimineaza plagiatul, nu mai sunt permise "familiutele" cu sot, sotie, rude pana la gradul 3 in aceeasi universitate.

- Ministrul Funeriu va face o prezentare a legii in urmatoarele zile.

- Exista o mare teama de schimbare. Sub masca autonomiei, multe universitati considerau ca sunt libere sa faca ce vor, in interesul rectorilor si directorilor.

Alba Iulia 1918: Fiecare popor se va instrui in limba sa proprie

- Critica cea mai lipsita de onestitate vine din zona discursului nationalist. Le-as aminti celor care se tem de studiul in limba minoritatilor, una din tezele realizarii Romaniei Mari: in 1918, la Alba Iulia, una din teze era "fiecare popor se va instrui in limba sa proprie". Teza crea garantia minoritatilor ca isi vor mentine identitatea. Nu vad de ce azi am gandi altfel, intr-o tara membra UE.

- Vehementa baronilor din Educatie pleaca din teama ca isi vor pierde privilegiile ca urmare a reformei Marga.

- Fac public un apel la Guvern la procesul de implementare, care nu va fi usor, va lua 4-5 ani pana la completa implementare. Mi-as dori ca acest proces sa fie condus fara culoare politica si sa se mentina spiritul ca legea sa se mentina in jurul elevului. E posibil daca reinviem spiritul de la semnarea Pactului. Lupta politica s-a incheiat odata cu promulgarea legii. Sa vedem cum o aplicam mai bine.

- In foarte scurt timp descentralizarea trebuie sa se produca foarte rapid, urmand ca restul proceselor sa fie mai indelungat si rational condus.

- Cei care lucreaza la noile curricule vor accelera acest proces, ca sa avem timp ca cei care sunt la inceput de cicluri de invatamant sa aiba noile manuale incepand din septembrie 2011.

- Legea limiteaza numarul maxim de ore de predare, se va produce o descongestionare a presiunii asupra copilului.

- Sa speram ca toti cei care au de contribuit la implementarea legii, in primul rand dascalii, o vor face cu buna credinta.

Legea Educatiei, la final

CCR: Legea Educatiei este constitutionala

Judecatorii Curtii au respins, marti, cu o majoritate covarsitoare, 7 la 2 voturi, sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii Opozitiei.

La scurt timp dupa aflarea deciziei, in presa a aparut informatia ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care anuntase ca va sustine o declaratie pe aceasta tema, a fost invitat la Palatul Cotroceni de seful statului pentru discutii pe tema noii legi.

In timp ce presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-a aratat dezamagirea fata de decizia luata de judecatorii Curtii, liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, si-a exprimat satisfactia cu privire la posibilitatea continuarii cat mai rapide a procedurilor de implementare a noului proiect legislativ.

Legea Educatiei, constitutionala: Vezi reactiile politice si sindicale

In schimb, Geoana l-a avertizat pe seful statului sa nu promulge o lege declarata intr-o prima faza drept neconstitutionala si a anuntat ca, daca acest lucru se va intampla, va face o noua sesizare la CCR.

Eveniment Quarterly Report

Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal,...
#Basescu declaratii presa, #basescu legea educatiei, #Basescu declaratii Cotroceni , #presedinte
Comentarii
Poza CUCA_MACAII
CUCA_MACAII
rank 5
Eu SUGATIVA, vreau sa fac un comunicat important pentru tara ( care, nu stiu!)
Poza ETC
ETC
rank 1
Pauza de ras.