Ziare.com

Basescu ataca la CCR Legea privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 20:42

   

Basescu ataca la CCR Legea privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European
Presedintele Traian Basescu a atacat la CCR Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Potrivit sefului statului, legea nu este constitutionala, incalcand atributiile presedintelui, asfel ca mandatul trebuie sa ajunga acum in Parlament. Miza o reprezinta reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Traian Basescu a trimis miercuri presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in conformitate cu prevederile Articolului 146 lit. a) din Constitutia Romaniei si ale Articolului 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Ponta: Plec la Consiliul European de la Bruxelles. Nu e un cadou de la Basescu

In comunicat se arata ca, in forma legii adoptata initial de Senat, in calitate de camera decizionala, pe 21 iunie 2012, la sesizarea inaintata de un grup de senatori, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012 asupra sesizarii de neconstitutionalitate a dispozitiilor Art. 2 lit. e), Art. 3, Art. 18 si Art. 19 si a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile Art. 3, Art. 18 si Art. 19.

In motivarea cererii se arata ca prevederile legii transmisa presedintelui Romaniei spre promulgare sunt neconstitutionale, deoarece contravin dispozitiilor mai multor articole din Constitutia Romaniei, printre care si cea care arata ca "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

De asemenea, unele prevederi ale legii sunt neconstitutionale deoarece contravin Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, in ceea ce priveste dreptul Presedintelui Romaniei, in calitate de sef al statului si conducator al politicii externe a statului roman de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci cand considera necesar, fara alte conditionari din partea puterii legislative sau executive.

Prin Decizia nr. 784/2012, Curtea Constitutionala a constatat ca prevederile Art. 18 aduc atingere dispozitiilor Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutie. Astfel, Curtea a statuat, cu valoare de principiu, ca "in exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru".

Basescu: In lege, rolul presedintelui este deformat in substanta sa

In comunicatul de presa, Traian Basescu arata ca, dupa reluarea procedurii legislative, desi Parlamentul a operat unele modificari in vederea punerii in acord a legii cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 784/2012, la Art. 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, retransmisa presedintelui Romaniei spre promulgare, sunt cuprinse dispozitii cu privire la procesul de elaborare si adoptare a mandatelor, insa rolul presedintelui Romaniei este deformat in substanta sa.

Din analiza textului Art. 18 se remarca faptul ca presedintele Romaniei isi pierde atributia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European, desi acest drept ii este conferit de Constitutie, in virtutea prevederilor Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4). Prin Art. 18 din legea retrimisa spre promulgare, in procedura de emitere a mandatului se interfereaza Parlamentul Romaniei, aspect care vine in contradictie cu textele constitutionale mentionate.

In plus, potrivit Art. 80 alin. (1) din Constitutia Romaniei, "presedintele Romaniei reprezinta statul roman", iar, potrivit Art. 10 alin. (2), a doua teza, al Tratatului privind Uniunea Europeana, "statele membre sunt reprezentate in Consiliul European de sefii lor de stat sau de guvern si in Consiliu de guvernele lor". Din coroborarea celor doua texte juridice, rezulta ca atributia de participare la Consiliul European, avand in vedere ca actorii reprezentati sunt statele, revine presedintelui Romaniei.

Cine ar trebui sa reprezinte Romania la Consiliul European? - Sondaj Ziare.com

In ceea ce priveste Consiliul European, textul Tratatului ofera dreptul de reprezentare sefilor de stat "sau" de guvern. Avand in vedere ca acesta este un drept al sau, originar, presedintele Romaniei poate delega, printr-un act de vointa expres, atributia de a participa la reuniunile Consiliului European, atunci cand considera necesar, elaborand si aproband mandatul. De aceea, se mai arata in comunicat, mandatul propus de Guvern si amendat de Parlament este neconstitutional avand in vedere Legea fundamentala, precum si regulile impuse de jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Fata de aceste aspecte, consideram ca definitiile stabilite la Art. 2 lit. (e) si lit. (f) incalca art. 80 alin. (1) coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4), prin omiterea atributiilor Presedintelui in materia elaborarii si aprobarii mandatelor, pe de o parte, si prin promovarea unei separari arbitrare intre Consiliul Uniunii Europene si Consiliul European sub aspectul mandatului, afectand, astfel, exercitarea atributiilor precizate anterior.

"Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca dispozitiile Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor Art. 1 alin. (5), Art. 147 alin. (2) si (4), precum si ale Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata", isi incheie Traian Basescu sesizarea catre CCR.

Senat: La Consiliu European merge premierul sau presedintele, pe baza de mandat

Pe 21 iunie 2012, Comisiile pentru afaceri europene si pentru administratie publica din Senat au dat raport favorabil propunerii legislative prin care delegatia Romaniei la Consiliul European poate fi condusa de presedinte sau de prim-ministru, pe baza de mandat de la Parlament.

F.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2832 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In materie de constitutionalitate si revendicari la CCR, Base este

la fel de exact pe cat de partinitoare este Insasi constitutia neamului feudal.
Se pot specula multe opinii, se pot dezvolta imense analize, se pot chibita NTZ scenarii, dar atacurile presedintelui la legile hotilor neamului nu au cusur scriptic; doar emotional in zona de redundanta a tovarasilor neimplinitzi, sau pasibili de condamnare.
Daca privim, din afara, acest spectacol grotesc, fara a altera partinic intentia opozationala, avem imaginea perfecta a imposturii decadente, primitive; daca rezonam la opozitie, normal si umanitar ca ne impiedicam de personalitatea deranjanta, chiar si cand tace: de ce tace? inseamna ca coace ceva, ca urmare fireasca a infectiei propagate de psd ca "nu mai conteaza ce - cea mai cinstita"!
Cinste reflectata proportional de portofoliu lu Nascase, de abnegatia lu Ponta si de onnorabilitatea mmumiei neimbalsamate, inca.
PS Ca idee copilareasca de executat fraierii: orice stat civilizat isi someaza bogatasii sa-si dovedeasca averea, in timp ce tara lu nea nelu pleaca de la ideea perversa ca statu trebuie sa dovedeasca; uman si intelegator pana la alienare: statu este patronat de hotzii nedovediti de...stat!!!

 
 

 

Presedintele Romaniei, are dreptate

famiglia grivco uslasa nu respecta statul de drept. Trebuia sa stie de mult timp ca uslasii si statul de drept sunt ca apa si ueiul, nu se vor potrivi niciodata!

 

Da, o spun si eu d-l presedinte Basescu are...

Da, o spun si eu d-l presedinte Basescu are...dreptate.

 

@windows

ai citit articolul, sau iti depaseste capacitatile? legea contravine direct constitutiei, confirmand incompetenta parlamentului (daca mai era nevoie). Nu pot schimba atributiile presedintelui, pana nu modifica constitutia. pentru usl legile au fost mereu facultative, dar de cand cu puscaria poate incep sa mai invete.

 

basescu este acum

o forma fara fond.
presedintele lui nime, in stare de predescompunere iar voi astia de-l mai adulati semanati cu aia de la moastele sfintilor .
cu doua diferentze
una ca asta nu are nimica da nimica sfant si
a doua ca nu santeti mai multi ca turmentatii de la o nunta de pocaiti.
amin
idi amin

Base, ca si slujitorii media online: MINCINOS si CENZURATOR!

Intrebare pentru cetatzenii cu creier in cap:

"CE GUVERNEAZA ROMANIA? IPOCRIZIA SAU PUDIBONDERIA?!?...

Asa Basse, mare tradator de neam si tzara, ataca tata, ataca la baioneta tot ce vor ashtia sa-tzi faca!
Nu vezi mai ilegitimule ca USL-ul face mishto de tine? Izti da subiecte pentru ... crizele de isterie personale???
Ce treaba ai tu, politrucule comunisto-securist la Consiliul European? Ce ... afaceri europene sa girezi tu, demisule??? Poate nishte ... wiziky si ceva ... "Rapiri din Serai"!

P.S.: Ziare.com a inceput sezonul de ... CENZURA DE TOAMNA! La nici juma de ora de la postarea urmatoare pe forumul de discutzii generale, moderatorul "vigilent" a dispus BLOCAREA CONTULUI SUBSEMNATULUI!
Zici c-am fi in ... Afganistan, Libia sau Iran!
Traiasca multzi ani fericitzi ... Suzana Gidea - acolo unde e ea acum! - cit si totzi urmashhii ei de i-a lasat in presa romaneasca!...
Iata:
***Tuturor, nenorocitzilor, euglenelor verzi, macacilor, drosofilelor si paramecilor Ziare.scons si forumurilor ... "afiliate" , care - din tzara sau de-afara - jignesc, insulta, injura, sporcaiesc scatologic sau doar suburban pe oricare dintre prietenii mei actuali sau viitori de aici sau de oriunde, le transmit zilnic, la ora 20:00, cea mai potrivita dedicatzie muzicala pentru ei.
Versiunea originala din cintec, in engleza, a "urarilor" mele pentru ei, este SINGURA potrivita cu caracterul lor de-a lungul anilor...
Varianta "soft", in limba romana, este pentru pudibonzi, domnishoare virgine, gugushtiuci nedushi la biserica cit si pentru ... minunatul colectiv redactzional, moderatorii de serviciu si ... colaboratzionishtii oneshti!
Ooops!, CHIAR EXISTA ASA CEVA?!?...

YOU PRICKS, ENJOY!
Cu ... "bucurie"!***

https://www.youtube.com/watch?v=lnUxQU9j9DA

MISHTO, SAU CE?!?...

Ce sa-ti spun, mare noutate, de parca nu se stie de cand lumea

ca-n orice tara Constitutia trebuie respectata!
basescu se agata de fel si fel de nimicuri, ca inecatul de pai!
Mai are un singur an si dupa aceea o sa urmeze caderea libera. Mare satisfactie vor avea romanii, mare de tot!

 

Asa-i

mare satisfactie vor avea romanii cand il vor vedea pe basescu PM in 2016, asta barbat, asta lider cu cojones. si ce boala ofticoasa o sate mai roada pe tine si cei care persifleaza ca tine constitutia si legile.

 

 

Ce observ eu

asta este un alt obiectiv al puciului parlamentar din 2012. deci, uslamaua mecanica merge inainte si calca totul in picioare, dar mai pasa-pasa.
ia sa facem un mic bilant la zi;
- Liberatea presei: bagat pumnu'n gura la tv/radio-urile care nu sunt 'prietene'
- Justitie: bagat bocancii in justitie, scapat de morar si alti procurori incomozi, numit proprii oameni, facut un pic de ghiveci la CSM si CCR, etc.

- Avocatul boborului: ca si cum n-ar fi, tot de-al lor si dai cu ordonate
- Consiliul Evropei: daca nu merge asa, poate asa, si dai si impinge legi care numai de constitutie nu tine cont, poate-poate o scapa pana la urma si-l lasa pe base fara obiectul muncii
- Politica Externa: subtil, dar insistent, parsiv chiar, ponta s-a substituit presedintelui si face el poliotica externa. alta uzurpare de atributii
- Guvernare, legislatie: toate legile dubioase neconstitutionale au fost trecute exclusiv prin OG-uri.

Roata se invarte si macina mai departe la temelia Romaniei pana ce toate obiectivele loviturii de stat vor fi implementate. Halal tzara, asa bobor mandru de conducatorii lui!

 

uslamaua mecanica=supravietuirea hotilor, doctorilor si baro-

nilor; daca stam sa gandim un pic, nu mult ca nu exista motiv, nici macar meanica nu este: este exercitiul primitiv al recunoasterii batului, batei, nesimtirii potentoase.
Idealul ideologiei psd-usl nu se poate desprinde de proiectia fortei inspirate de taxe, biruri, coduri; ca cand vor promova si o disciplina favorabila societatii inseamna ca se cutremura psdu: nu se mai inchina la baroni si-si va cauta domnii in cenusa imperiului lu mazare, sau dragnea, sau oprisan, sau marean, sau toti la un loc.
Ca daca i-am exporta in gashka ar muri americanii de necaz: sa ruinezi o natie fara un foc de arma!

Din 20 de ani, 8 i-a condus nenĀ“tu basescu...

De cate ori a mai fost ministru, nu mai e cazul sa mai amintesc. Unde sunt roadele? De ponta ce zici? Nu este el produsul presedintelui?
Asa ca lasa propaganda...mai bine arde-o la Dilema veche, aia au mai multa scoala si te noteaza mai altfel. Ajuta la un somn linistit...pe unii!

 

cum sa se duca la consilul europei in locul lui basescu

alpha si omega obsesiilor lui ponta

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor