Basescu ataca la CCR Legea privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 20:42
3785 citiri
Basescu ataca la CCR Legea privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a atacat la CCR Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Potrivit sefului statului, legea nu este constitutionala, incalcand atributiile presedintelui, asfel ca mandatul trebuie sa ajunga acum in Parlament. Miza o reprezinta reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Traian Basescu a trimis miercuri presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in conformitate cu prevederile Articolului 146 lit. a) din Constitutia Romaniei si ale Articolului 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Ponta: Plec la Consiliul European de la Bruxelles. Nu e un cadou de la Basescu

In comunicat se arata ca, in forma legii adoptata initial de Senat, in calitate de camera decizionala, pe 21 iunie 2012, la sesizarea inaintata de un grup de senatori, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012 asupra sesizarii de neconstitutionalitate a dispozitiilor Art. 2 lit. e), Art. 3, Art. 18 si Art. 19 si a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile Art. 3, Art. 18 si Art. 19.

In motivarea cererii se arata ca prevederile legii transmisa presedintelui Romaniei spre promulgare sunt neconstitutionale, deoarece contravin dispozitiilor mai multor articole din Constitutia Romaniei, printre care si cea care arata ca "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

De asemenea, unele prevederi ale legii sunt neconstitutionale deoarece contravin Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, in ceea ce priveste dreptul Presedintelui Romaniei, in calitate de sef al statului si conducator al politicii externe a statului roman de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci cand considera necesar, fara alte conditionari din partea puterii legislative sau executive.

Prin Decizia nr. 784/2012, Curtea Constitutionala a constatat ca prevederile Art. 18 aduc atingere dispozitiilor Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutie. Astfel, Curtea a statuat, cu valoare de principiu, ca "in exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru".

Basescu: In lege, rolul presedintelui este deformat in substanta sa

In comunicatul de presa, Traian Basescu arata ca, dupa reluarea procedurii legislative, desi Parlamentul a operat unele modificari in vederea punerii in acord a legii cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 784/2012, la Art. 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, retransmisa presedintelui Romaniei spre promulgare, sunt cuprinse dispozitii cu privire la procesul de elaborare si adoptare a mandatelor, insa rolul presedintelui Romaniei este deformat in substanta sa.

Din analiza textului Art. 18 se remarca faptul ca presedintele Romaniei isi pierde atributia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European, desi acest drept ii este conferit de Constitutie, in virtutea prevederilor Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4). Prin Art. 18 din legea retrimisa spre promulgare, in procedura de emitere a mandatului se interfereaza Parlamentul Romaniei, aspect care vine in contradictie cu textele constitutionale mentionate.

In plus, potrivit Art. 80 alin. (1) din Constitutia Romaniei, "presedintele Romaniei reprezinta statul roman", iar, potrivit Art. 10 alin. (2), a doua teza, al Tratatului privind Uniunea Europeana, "statele membre sunt reprezentate in Consiliul European de sefii lor de stat sau de guvern si in Consiliu de guvernele lor". Din coroborarea celor doua texte juridice, rezulta ca atributia de participare la Consiliul European, avand in vedere ca actorii reprezentati sunt statele, revine presedintelui Romaniei.

Cine ar trebui sa reprezinte Romania la Consiliul European? - Sondaj Ziare.com

In ceea ce priveste Consiliul European, textul Tratatului ofera dreptul de reprezentare sefilor de stat "sau" de guvern. Avand in vedere ca acesta este un drept al sau, originar, presedintele Romaniei poate delega, printr-un act de vointa expres, atributia de a participa la reuniunile Consiliului European, atunci cand considera necesar, elaborand si aproband mandatul. De aceea, se mai arata in comunicat, mandatul propus de Guvern si amendat de Parlament este neconstitutional avand in vedere Legea fundamentala, precum si regulile impuse de jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Fata de aceste aspecte, consideram ca definitiile stabilite la Art. 2 lit. (e) si lit. (f) incalca art. 80 alin. (1) coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4), prin omiterea atributiilor Presedintelui in materia elaborarii si aprobarii mandatelor, pe de o parte, si prin promovarea unei separari arbitrare intre Consiliul Uniunii Europene si Consiliul European sub aspectul mandatului, afectand, astfel, exercitarea atributiilor precizate anterior.

"Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca dispozitiile Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor Art. 1 alin. (5), Art. 147 alin. (2) si (4), precum si ale Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata", isi incheie Traian Basescu sesizarea catre CCR.

Senat: La Consiliu European merge premierul sau presedintele, pe baza de mandat

Pe 21 iunie 2012, Comisiile pentru afaceri europene si pentru administratie publica din Senat au dat raport favorabil propunerii legislative prin care delegatia Romaniei la Consiliul European poate fi condusa de presedinte sau de prim-ministru, pe baza de mandat de la Parlament.

F.N.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor
Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor
Austria se opune în continuare aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, adică inclusiv cu frontierele terestre, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de...
Alegeri prezidențiale în luna septembrie. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat
Alegeri prezidențiale în luna septembrie. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat
Senatul a votat luni, 26 februarie, proiectul de lege care ar permite organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, în condițiile în care în prezent scrutinul are loc în luna...
#Traian Basescu lege reprezentare Consiliu European, #lege Consiliu European neconstitutionala, #lege Consiliul European atacata CCR , #presedinte