Basescu ataca planul USL: Referendum in aceeasi zi cu prezidentialele, o lovitura de stat, un sacrilegiu democratic

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 23:01
2319 citiri
Basescu ataca planul USL: Referendum in aceeasi zi cu prezidentialele, o lovitura de stat, un sacrilegiu democratic
Foto: B1 Tv

Presedintele Traian Basescu a comentat, miercuri, ipoteza organizarii unui referendum pentru modificarea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile parlamentare.

"PSD ar fi foarte multumit daca modifica Constitutia cu alegerile prezidentiale pentru a reduce puterea presedintelui si sa puna la Cotroceni o maimuta si la Palatul Victoria sa fie prea puternicul prim-ministru.

Constitutia e o carte, cu sensuri extrem de profunde, sa o dai la vot cred ca nu va exista o lovitura mai grea privitor la neincrederea in statul de drept a tuturor statelor europene", a declarat presedintele Basescu, invitat la B1 Tv.

Basescu, prima reactie in scandalul comisiilor: Terenul - achizitionat cinstit, creditul e luat corect. USL face joc politic

Intrebat daca poate impiedica modificarea Constitutiei, acesta a spus ca, procedural, poate "sa se intinda" dupa hotararea CCR zece zile, nu are alte mijloace.

"Stiu ca sunt instructiuni extrem de ferme sa fie redactata foarte repede, presiuni sa spunem. Voi promulga legea in a zecea zi la ora 23 si 59 de minute atat cat imi permite Constitutia, incercand sa preintampin un astfel de dezastru.

Cred ca daca am organiza un astfel de scrutin (referendum pentru modificarea Constitutiei in aceeasi zi cu prezidentialele) ar fi o lovitura de credibilitate aproape egala cu lovitura de stat de asta vara. Nimeni nu ar intelege cum poti cere unui popor sa voteze o revizuire a Constitutiei simultan cu viitorul presedinte", a completat seful statului.

Planul USL, dezvaluit de Chelaru: Facem referendum pentru Constitutie in ziua prezidentialelor

"Pe ce Constitutie isi face viitorul presedinte campania?", s-a mai intrebat, retoric, Basescu.

"Un ridicol complet in care lumea ne-ar considera neevoluati si ca stat, ar fi o nota proasta si pentru electoratul care accepta un astfel de sacrilegiu democratic. Un referendum in care spui 'da' sau 'nu' e democratic, dar sa pui o Constitutie cu alegerile presedintelui, e greu de acceptat", a mai declarat Basescu.

Curtea Constitutionala a validat, joi, Legea referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Potrivit CCR, insa, legea nu poate fi aplicata pana nu se implineste un an de la promulgare.

Senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedintele Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei, a declarat, dupa decizia Curtii Constitutionale, care a fost de acord cu validarea referendumurilor cu prag de prezenta de 30%, ca planul USL e de a organiza referendum de modificare a Constitutiei in aceeasi zi cu turul 1 al alegerilor prezidentiale, pentru care cea mai probabila data e 30 noiembrie, desi nu e exclus sa fie alta.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...