Basescu ataca politizarea institutiilor: Veti spune ca am 10 ani de mandat, dar nu a depins de mine

Duminica, 11 Mai 2014, ora 12:00
3243 citiri
Basescu ataca politizarea institutiilor: Veti spune ca am 10 ani de mandat, dar nu a depins de mine

Presedintele Traian Basescu a vorbit duminica, la o dezbatere a Fundatiei Miscarii Populare, despre politizarea excesiva a institutiilor statului.

"Statul nostru drag, bun, rau, asta e. Si copiii ii mai educi, si statul asta democratic are nevoie de un timp pentru a ajunge la maturitate si a ne da tuturor satisfactie, dar noi inca suntem la stadiul in care privim statul ca pe o masinarie care ne este potrivnica. Si asta nu din cauza noastra, ci chiar din cauza statului.

E ineficient pentru ca nu accepta sa fie gestionat de oameni competenti. De prea multe ori in posturile de conducere se aseaza oameni politici. Nu-i rau, pana la urma pentru asta fac politica, dar statul roman a coborat prea jos limita la care prioritatea o au politicienii si nu specialistii", a spus Basescu in aplauzele mebrilor PMP, la Timisoara.

Seful statului a admis ca face aceste acuzatii dupa aproape 10 ani de mandat, insa a precizat ca nu a depins de el depolitizarea.

"O sa spuneti 'mai ai cateva luni si faci 10 ani si ne vorbesti acum despre treaba asta' si va voi raspunde da, ca este unul dintre lucrurile care nu s-au putut face in mandatul meu si nici nu a depins de mine", a mai spus presedintele.

El a continuat dand exemple de lucruri bune facute in cei 10 ani, aratand ca "nu vrea sa fie o victima a propriului mandat". Printre cele enumerate s-au numarat Justitia, serviciile si in general "institutiile in care cetatenii au acum incredere". "Cine ar fi crezut ca SRI va ajunge mai credibil decat primarii", a spus Basescu.

Seful statului a atacat si guvernul, acuzand ca se comporta ca "in anii '50", desi a venit la putere cu o majoritate covarsitoare.

"Institutiile statului sa nu fie considerate o mosie a partidelor numai pentru ca au castigat alegerile. Nu pornesc de la premisa ca partidele trebuie desfiintate, ci sanctionate. Partide care sa nu considere ca tara este la dispozitia lor, ci ca ei sunt la dispozitia tarii.

Atat timp cat vom lasa statul sa stea calare pe noi, si unele institutii inca fac acest lucru, nu ne vom simti bine cu acest...n-as vrea sa-i spun monstru birocratic... cu acest partener care trebuie sa ne fie partener bun.

Dupa aproape 10 ani de mandat pot sa va spun ca nu am crezut niciodata ca o forta politica ce vine cu o forta de 70% poate sa aiba un comportament ca in ani 50 - cine nu il proslaveste este dusmanul lui", a mai spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a fost prezent, duminica, la Timisoara, la dezbaterea "Continuarea reformei statului in educatie si sanatate" organizata de Fundatia Miscarea Populara. La dezbatere a fost invitat si Mircea Mihaies, fostul director adjunct al ICR in perioada conducerii lui Horia Roman Patapievici, catalogat de curand de premierul Victor Ponta drept "fascist".

A fost prezent, de asemenea, si fostul premier emil Boc.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....