Basescu ataca populismul pervers. Solutia: Statele Unite ale Europei

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 21:49
3375 citiri
Basescu ataca populismul pervers. Solutia: Statele Unite ale Europei

Traian Basescu, presedintele Romaniei, este de parere ca solutia pentru criza europeana din prezent este realizarea unei integrari mai puternice si infiintarea Statelor Unite ale Europei.

"Un efect pervers al incercarilor noastre de solutionare a crizei actuale este acela al amplificarii miscarilor populiste. Aceste manifestari, pe fondul unei incapacitati de a oferi solutii cetatenilor nostri, constituie o amenintare mai ales la adresa fundamentelor democratice ale societatilor noastre", a declarat Traian Basescu, in cadrul Congresului PPE, desfasurat in Bucuresti.

"Consider ca adancirea proiectului european este de natura sa permita depasirea de durata a crizei. Statele Unite ale Europei reprezinta, in opinia mea, solutia corecta pentru Europa", a completat presedintele Romaniei.

Seful statului s-a declarat un "adept hotarat" al unei Europe integrate, mai ales in contexul european si international complex, caracterizat de provocari fara precedent, marcat de criza datoriilor suverane, o slaba crestere economica, o crestere a ratei somajului si raspandirea populismului si radicalismului politic.

Congresul PPE la Bucuresti Solutiile lui Merkel, Barroso si Basescu pentru Europa

"Prelungirea crizei economice si sociale genereaza o criza politica de incredere, manifestata in noi manifestari in state membre. Aceasta lipsa de incredere este mai grava si necesita o mobilizare de resurse imediata, la scara intregii UE", a spus presedintele Romaniei. "Criza indeamna la reflectie: este momemtul unui salt inainte in realizarea proiectului european sau este preferabila avansarea graduala, cu pasi marunti? Viitorul nostru consta in mai multa Europa, dar si o mai buna Europa, prin integrarea in ritm accelerat", a adaugat el.

Trebuie folosita intreaga forta de munca

In contextul limitarii accesului pe piata muncii din mai multe tari pentru romani si bulgari, dar si al problemelor legate de cetatenii europeni de etnie rroma, presedintele Traian Basescu a subliniat ca integrarea inseamna o piata unica fara restrictii.

"Este momentul sa demonstram ca exista si vointa politica pentru a detine rezultate tangibile. Multe din problemele rromilor necesita solutii locale. Pentru abordarea cu responsabilitate, este necesar dialogul egal, in format bilateral si comunitar, fara responsabilizarea excesiva a unor state membre. Inainte de a ne gandi cum putem sa inmultim populatia europeana, trebuie sa ne gandim cum sa integram membrii acestei comunitati", a comentat Basescu.

Potrivit spuselor sale, piata unica este unul dintre cele mai mari avantaje competitive ale UE, dar exista cel putin trei domenii in care piata unica este discontinua.

"Este limpede ca tratatele prevad crearea unei piete europene a muncii care sa permita ca cetatenii sa lucreze la fel de usor in alte state ca in tara lor. Cu toate acestea, unele state mentin restrictii pentru muncitorii romani si bulgari pana in decembrie 2013. Este greu de inteles", a criticat seful statului roman. El a adaugat ca ar trebui realizat un Cod al muncii al Uniunii Europene.

Merkel il lauda pe Basescu, la Congresul PPE: Nu-i este teama sa se gandeasca la viitor

Este nevoie de o politica europeana comuna

Nu in ultimul rand, Basescu a facut referire la formarea unei strategii externe la nivel european, astfel incat toate statele din UE sa vorbeasca pe o singura voce, in cazul problemelor internationale.

"Statele membre au partea lor de responsabilitate. Politica externa si securitatea comuna este un 'tool box' din care fiecare stat membru ia instrumentul care il intereseaza. Nu avem o ordine de prioritati a acestor strategii. Lipseste o strategie privind raportarea la exterior. Fie ca o numim strategie globala sau de securitate, ramane necesara", a sustinut presedintele Romaniei.

Congresul PPE la Bucuresti Barroso: Nu exista solutii magice pentru criza

De asemenea, el a precizat ca Statele Unite raman determinante pentru gestionarea provocarilor la nivel mondial si ca parteneriatul strategic dintre UE si SUA isi pastreaza, mai mult decat oricand, relevanta.

Traian Basescu a comentat si la adresa sigurantei energetice, subliniind faptul ca nu trebuie sa se opreasca la Romania, ci trebuie integrata si Republica Moldova in politicile energetice ale Europei.

Congresul PPE la Bucuresti Angela Merkel: Trebuie sa facem ordine in Europa

La Congresul PPE din Bucuresti iau parte 16 sefi de stat si de guvern din Europa, inclusiv cancelarul german, Angela Markel, premierul spaniol, Mariano Rajoy, sau cel ungar, Viktor Orban. Sunt prezenti si presedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Parlamentului European, Herman Van Rompuy.

Citeste si:
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu a numit joi, 16 septembrie, un nou Consiliu de Administrație la Compania de Drumuri (CNAIR), din care face parte și inginerul constructor...
Sursa: Ziare.com