Basescu ataca revizuirea Constitutiei: Si-a pierdut rostul, risca sa blocheze statul

Luni, 10 Iunie 2013, ora 15:30
5885 citiri
Basescu ataca revizuirea Constitutiei: Si-a pierdut rostul, risca sa blocheze statul
Foto: Digi24

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus luni, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in calitate de viitori membri ai Curtii Constitutionale. Presedintele Traian Basescu a profitat de ocazie pentru a-si exprima nemultumirea fata de modul in care se revizuieste Constitutia.

Dupa rostirea juramantului de catre cei trei noi membri ai CCR, presedintele a rostit un scurt discurs in care le-a multumit pentru activitatea desfasurata lui Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, care si-au incheiat mandatele.

"Ati trecut prin momente dificile alaturi de ceilati 6 colegi si v-ati dus la bun sfarsit misiunea", le-a transmis presedintele acestora, in timp ce despre noii judecatori constitutionali a spus ca "se alatura efortului, care de multe ori in Romania nu s-a dovedit usor, de a mentine statul de drept in liniile constitutionale".

Traian Basescu si-a expus punctul de vedere cu privire la modificarile care sunt aduse in aceste zile Constitutiei in cadrul comisiei parlamentare conduse de Crin Antonescu.

"In momentul de fata Constitutia Romaniei si-a pierdul rostul de a fi revizuita. Singurul element care a stat la baza intentiei de revizuire a fost politica de simplificare a statului si de a raspunde votului de la referendumul din 2009 exprimat intr-un referendum valid. Astazi se elaboreaza o noua Constitutie dupa ce propunerea initiala a fost respinsa, o Constitutie care incepe sa nu mai semene a Lege a legilor, intra in detalii, iese din principii", s-a aratat Traian Basescu nemultumit.

Presedintele a subliniat inca o data ca "revizuirea Constitutiei in baza referendumului era singura justificare a acestei revizuiri".

"Ceea ce se face in momentul de fata nu are decat rostul de a complica functionarea statului, de a se intra in detalii inutile intr-o Constitutie", a mai adaugat seful statului, punctand si faptul ca "revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului", pentru ca se inscriu in Constitutie elemente care nu au ce cauta acolo, ci in legi.

"Constitutia nu da solutii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii in care deja s-a intrat. Nu stim unde vrem sa ajungem exact, proiectul actual nu inseamna simplificarea statului, ci complicarea lui", a mai spus presedintele.

"Voi reactiona"

Traian Basescu si-a exprimat ingrijorarea cu privire la refuzul Parlamentului de a aplica rezultatele referendumului din 2009 privind parlamentul unicameral cu cel mult 300 de parlamentari.

"Un referendum poate fi considerat un simplu sondaj, facandu-se abstractie de art. 1, art 2 si art. 60 din Constitutie? Sondajele sunt pentru case de sondaj, iar referendumurile exprima suveranitatea poporului(...) Cu certitudine voi reactiona decent, in spiritul Constitutiei, voi reactiona la neluarea in consideratie a referendumului din 2009", a intarit presedintele.

De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea de a fi un "partener cu CCR", cu care va colabora, dar asta nu inseamna ca va ezita sa isi exprime punctul de vedere.

In ceea ce priveste regionalizarea, Traian Basescu a sugerat ca poate ar fi bine ca al treilea articol al Constitutiei sa fie acela ca "Romania ar trebui sa se manifeste printr-un stat flexibil, simplu, care sa nu impovareze populatia".

Traian Basescu a dat mana cu toti cei prezenti si le-a urat succes celor 9 membri ai Curtii Constitutionale.

Morar, Pivniceru si Dorneanu au devenit oficial judecatori CCR

La ceremonie au participat cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, membrii Curtii Constitutionale si consilierii prezidentiali.

Crin Antonescu a parasit imediat Palatul Cotroceni pentru a reveni la lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei care se desfasoara la Palatul Parlamentului. In foarte scurt timp el i-a dat replica presedintelui, simtindu-se vizat de criticile acestuia.

Crin Antonescu a sustinut ca statul nu se va bloca, asa cum a spus presedintele, si s-a aratat ingrijorat ca acesta nu a renuntat la vechiul obicei, de a "da indicatii" Curtii Constitionale.

Antonescu: Basescu are obisnuinta ca mandatele sale sa se transforme in hotarari ale CCR

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat in ultimele zile o serie de amendamente controversate. Printre acestea se numara cel care spune ca orice persoana poate fi chemata sa dea socoteala in fata unei comisii parlamentare, inclusiv procurorii, sau cel care prevede ca o familie nu poate fi formata din persoane de acelasi sex.

Luni, s-a votat si reducerea pragului de prezenta la referendum la 30% precum si faptul ca presedintele nu mai poate initia un referendum decat cu acordul Parlamentului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
#Basescu revizuire Constitutie, #Morar juramant CCR, #Basescu referendum Constitutie , #presedinte