Basescu: Avem 170.000 de someri tineri, cu CAS desfiintat se pot angaja

Vineri, 15 Martie 2013, ora 18:59
3630 citiri
Basescu: Avem 170.000 de someri tineri, cu CAS desfiintat se pot angaja
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca somajul in randul tinerilor din Romania este mic fata de alte tari, precum Spania. El crede ca ar avea loc o "reducere a somajului extraordinara" daca angajatorii n-ar mai trebui sa plateasca CAS pentru tineri o perioada de timp.

Prezent la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului European, Basescu a evidentiat ca cea mai "importanta provocare sociala a Uniunii Europene" in acest moment este somajul.

"Acest consiliu pune niste accente si considera somajul cea mai importanta provocare sociala a UE. Efectele sociale ale somajului le vedem in fiecare seara la televiziunile europene: Spania, Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania uneori. Problemele sociale generate de somaj au devenit o problema la nivelul UE", a spus Basescu.

Somajul in zona euro, la maxime absolute

Seful statului a dat si cateva sfaturi pentru ca situatia din Romania sa nu se inrautateasca.

"Atata timp cat nu se mareste fiscalitatea si daca in Romania se trece la o absorbtie consistenta a fondurilor europene, Romania nu va avea o problema cu somajul, cu toate situatiile de la Oltchim si Mechel. Daca Guvernul va reusi sa absoarba fondurile europene, in mod cert somajul in Romania va putea fi tinut sub control", a aratat Basescu.

El a evidentiat si situatia somajului in randul tinerilor, aflata de asemenea in atentia UE.

"Romania, din circa 650.000 de someri, are aproximativ 170.000 de someri tineri, cu varsta pana in 25 ani. Incepand cu 1 ianuarie 2014 avem la dispozitie 140 milioane de euro sa cream locuri de munca strict pentru tineri. Vreau sa fiu foarte clar. Asta nu inseamna ca acesti bani se vor duce sa facem un capat de autostrada, ci la infiintarea de mici firme prin care tinerii pana in 25 de ani sa realizeze un venit si sa aiba un produs pentru societate", a spus seful statului.

Barroso le cere liderilor UE sa rezolve problema somajului tinerilor

Traian Basescu a identificat si o solutie pentru a reduce numarul tinerilor fara loc de munca.

"Guvernul poate gasi solutii, dar mi se pare ca pentru tinerii absolventi de facultate, de liceu chiar, ar fi angajati daca nu s-ar plati timp de doi ani CAS. Sunt convins ca ar fi o viteza extraordinara de reducere a somajului in randul tinerilor. Mi se pare ca am mai avut astfel de masuri", a mai declarat presedintele.

Somajul in randul tinerilor, problema care ar putea provoca colapsul Romaniei

El a subliniat ca numarul tinerilor someri este mic fata de Spania, de exemplu, "unde sunt milioane" si ca "trendul in Romania este de reducere a somajului, nu de crestere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Traian Basescu somaj tineri, #Traian Basescu somaj UE, #Basescu combatere somaj , #presedinte