Basescu avertizeaza: Exista riscul unui colaps financiar daca se continua descentralizarea

Sambata, 22 Martie 2014, ora 16:38
2405 citiri
Basescu avertizeaza: Exista riscul unui colaps financiar daca se continua descentralizarea
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a vorbit despre perioada in care era primar al Capitalei, adaugand ca descentralizarea "ar trebui sa aiba o limita", iar unele institutii sa ramana la guvern, precum institutiile de control si inspectie.

"Si acum cred ca cea mai frumoasa perioada din activitatea mea ca politician a fost aceea cand am fost primar general al Capitalei. Spre deosebire de functia de ministru, de presedinte al Romaiei, acolo dadeai dispozitia, luai decizia si se intampla ceva si vedeai cu ochii tai.

E meseria care iti da satisfactie, ca vezi cum se transforma in realitate deciziile tale. Ca presedinte, ca ministru, esti mult mai departe de oameni decat ceea ce face un primar in viata de zi cu zi", a spus Traian Basescu, prezent la dezbaterea organizata de Fundatia Miscarea Populara, amintind si despre demolarea chioscurilor de pe bulevarde, dar si despre proiectul Pasajului Basarab.

"Domnul presedinte Iliescu ma acuza cu manie ca am taiat orasul in doua cu linia de metrou usor care leaga Casa Presei de Ghencea, celebra linie 41. Functia de primar este extraordinara, (...) nu exista functie mai legata de comunitate decat cea de primar. (...) Viata comunitatilor noastre nu depinde nici de presedinte, nici de guvern, ci depinde de primar", a mai afirmat presedintele.

Basescu: OPC, ANSVSA si ANAF sunt institutii alte partidelor

Acesta a vorbit apoi despre descentralizare, explicand ca, daca se merge inainte cu aceasta, "riscul unui colaps financiar exista".

"Pentru primarii, nivelul de descentralizare este suficient in momentul de fata. Practic, nu mai sunt activitati vitale care sa tina de comunitati si care sa nu fie descentralizate. Spitalele sunt la comunitatile locale, cu exceptia celor universitare, scolile sunt la autoritatile locale. Eductia si sanatatea sunt la comunitate.

(...) Ce vrea sa continue domnul Dragnea - transferul catre consiliile judetene a directiilor sanitare, de sanatate, de mediu, care sunt descentralizate in teritoriu. Cum ne putem imagina un guvern care are responsabilitatea politicilor, daca a transferat directia de sanatate la Consiliul Judetean? Nu face decat sa creeze o cacofonie - la CJ sunt si spitale, la CJ dai si inspectia si controlul. Cum va mai sti guvernul care e situatia educatiei, daca inspectoratele sunt date la baronii CJ?

Transferul catre CJ a structurilor de inspectie si control ale guvernului ar reprezenta o mare greseala. Producem o demontare a sistemului de autoritate a guvernului asupra activitatilor din teritoriu si guvernul ar fi lipsit de instrumentul de inspectie si control", a precizat Traian Basescu.

Basescu: Multi politicieni vorbesc de statul de drept, dupa ce l-au facut praf in 2012

Nu in ultimul rand, seful statului a explicat ca structurile de inspectie si control trebuie mentinute la stat, la guvernul central, pentru ca altfel "nu mai ai instrumentele cu care sa faci politicile statului, guvernului".

Citește și:
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Reducerea vârstei pentru dreptul de vot, de la 18 la 16 ani, ar putea avea de fapt beneficii atât pentru adolescenți, care își pot exprima liber opțiunile politice dar mai este o altă...
Ce șanse îi dă Cîțu lui Ciucă la prezidențiale: ”Va fi o criză în faţa electoratului. Românii sunt inteligenţi”
Ce șanse îi dă Cîțu lui Ciucă la prezidențiale: ”Va fi o criză în faţa electoratului. Românii sunt inteligenţi”
Fostul preşedinte PNL Florin Cîţu a vorbit marți, 4 octombrie, despre varianta ca actualul premier, Nicolae Ciucă, să candideze la prezidențiale în 2024. Întrebat dacă premierul este...