Basescu avertizeaza: Nu incepeti negocierile pana nu se valideaza alegerile (Video)

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 16:44
2303 citiri
Basescu avertizeaza: Nu incepeti negocierile pana nu se valideaza alegerile (Video)

"Sper sa avem un Guvern nou inainte de Sarbatorile de iarna", a declarat presedintele Traian Basescu, in ultima zi de campanie electorala pentru alegerile care vor avea loc duminica.

Mai mult, seful statului a subliniat ca negocierile politice pentru formarea noii echipe de la Palatul Victoria vor avea loc abia dupa validarea alegerilor.

"Am inteles graba unora sa inceapa negocierile in noaptea de 30 noiembrie, insa acest lucru nu se poate pana nu sunt validate alegerile", i-a atentionat seful statului pe liderii de partide despre care se zvoneste ca ar fi pus deja la cale noul Guvern.

Exista posibilitatea sa existe partide la limita intrarii in Parlament, a mai spus Basescu, subliniind ca nu poate fi omis nimeni la consultari, iar, pe de alta parte, la consultari trebuie sa avem o imagine clara a rezultatului.

Astfel, presedintele a dezmintit informatiile vehiculate de mediile electronice legate de intalniri cu PSD sau cu orice alt partid, pe care le-a apreciat drept "parte din programele de intoxicare".

Basescu a dat asigurari ca asa cum pana acum nu avut nicio intalnire cu "nimeni", isi va respecta conduita pe care a avut-o pe perioada campaniei.

Declaratia vine in contextul in care surse democrat liberale au lasat sa transpire informatia conform careia in noaptea de joi spre vineri membrii PD-L, PSD si presedintele Traian Basescu s-au intalnit la Vila Lac 2 si au decis componenta viitorului Guvern.

Totodata, Basescu a clarificat ca nici consultarile presedintelui cu partidele nu pot incepe pana nu sunt validate alegerile.

"Privind si la experienta algerilor trecute, estimez ca alegerile vor fi validate de BEC in jurul datei de 6 decembrie. Este doar o estimare. In 2004, alegerile au avut loc pe 28 noiembrie si validarea s-a facut pe 6 decembrie.

Numai dupa ce se face validarea alegerilor, poate intra in functiune prevederea art 103 al 1 din Constitutie, care obliga la inceperea consultarilor presedintelui cu partidele. Nu se poate produce inceperea consultarilor inainte de validarea alegerilor", a adaugat seful statului.

Decretul de convocarea a Parlamentului, tot dupa validarea alegerilor

In conformitate cu articolul 100 alineatul 1 din Constitutie, Traian Basescu a adaugat ca la scurt timp dupa validarea alegerilor va putea emite decretul de convocare a Parlamentului.

Seful statului a atras atentia, tot potrivit Constitutiei, ca nu poate convoca Parlamentul inainte de 13 decembrie: "cel mai devreme Parlamentul poate fi convocat pe 13 decembrie. Aici voi avea consultari cu partidele cu privire la data, pentru ca 13 decembrie e o zi de sambata.

"Probabil ca vom stabili de comun acord convocarea Parlamentului pentru 15 decembrie. Conform art 63 al 1, mandatul Parlamentului este de patru ani. In 2004, Parlamentul a fost convocat pe data de 13 decembrie, iar noul Parlament nu poate fi convocat inainte de expirarea mandatului actualului Parlament, care are o perioada de 5 zile pentru validarea parlamentarilor alesi".

Parlamentul ar trebui sa devina functional intre 18 - 20 decembrie

In acest interval, inca din prima zi se constituie comisia de validare care trebuie sa valideze mandatele celor alesi. Tot in a cincea zi vor trebui desemnati presedintii celor doua camere, vor trebui sa se constituie grupurile parlamentare si comisiile de lucru care sa poate examina membrii cabinetului, asa cum vor fi propusi de primul ministru desemnat, a prezentat presedintele pasii ce trebuie urmari pentru instalarea viitorului Parlament, despre care a estimat ca va deveni functional in jurul datei de 18 - 20 decembrie.

Basescu a atras atentia ca exista, insa, o constrangere constitutionala "care va determina decizia de desemnare, din punct de veder al datei, a primului ministru": "primul ministru trebuie sa prezinte cabbinetul si programul la maxim 10 zile de la desemnare. Va trebui sa am in vedere momentul la care Parlamentul este functional pentru a da primul ministru posibilitatea sa-si prezinte programul in termenul constitutional".

Potrivit Constitutiei, exista un alt imperativ "care il obliga pe presedinte sa convoace Parlamentul in maxim 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor. Daca prin absurd BEC nu ar valida alegerile pana pe 20 decembrie, eu voi fi in situatia sa convoc Parlamentul in intervalul de 20 de zile".

Apel pentru respectarea legii

Presedintele Traian Basescu a facut apel vineri la partidele politice, la institutiile statului si structurile electorale centrale si teritoriale pentru a avea maxima exigenta in respectarea legii electorale, a procedurilor, in asa fel incat alegerile legislative sa nu fie afectate de evenimente de genul celor de la alegerile locale, cand s-a ajuns la repetarea alegerilor in unele localitati.

"Fac acest lucru pentru a elimina orice dispute, orice contradictii. As vrea sa fac un apel la partidele politice, la institutile statului, la structurile electorale pentru a avea maxima exigenta in respectarea legii electorale, a procedurilor, in asa fel incat alegerile legislative sa nu mai fie afectate de evenimente de genul celor de la alegerile locale.

In baza art 80, al 2 din Constitutie, fac apel la toate institutiile statului, dar si la partide, sa aibe in vedere imperativul unui proces electoral corect", a cerut seful statului, invocand garantul democratiei in stat.

Presedintele Basescu a punctat ca nu se va abate "sub nicio forma si in nicio situatie de presiune a partidelor de la acest calendar", insa nu fara sa faca, la finalul conferintei de presa, un nou apel catre romani sa se prezinte la vot: "va rog mult sa mergeti la vot".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Basescu, #campanie electorala, #calendar negocieri, #alegeri parlamentare 2008 , #presedinte