Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Basescu: Blocarea Serbiei, "mic eveniment". De protocol prietenii sarbi au uitat

Vineri, 02 Martie 2012, ora 14:42
3084 citiri
Basescu: Blocarea Serbiei, "mic eveniment". De protocol prietenii sarbi au uitat

Presedintele Traian Basescu a discutat, vineri, dupa summit-ul Consiliului European, despre faptul ca Romania blocase, initial, acordarea statutului de candidat la integrarea in UE pentru Serbia, amintindu-le "prietenilor sarbi" ca le spusese ca nu ii vor primi fara protocolul pentru drepturile minoritatii romanesti.

"Si presa din Romania si din Serbia si unii politicieni fara responsabilitati directe au exagerat lucrurile. Discutam absolut prieteneste problema minoritatii romane din Serbia. In ultima perioada, avand in vedere ca romanii din Valea Timocului nu sunt recunoscuti ca minoritate, ne-am aplecat mai mult asupra problemei. Am redactat un protocol negociat 90% inainte de "micul eveniment".

Sunt convins ca nu intentionat, ci coplesiti de alte probleme, prietenii sarbi au uitat sa vina sa finalizam acordul, nu am facut nimic altceva decat sa le amintim, fara a le intarzia nici macar o clipa dobandirea statutului de candidat", a spus Basescu intr-o conferinta de presa.

Nu e o confruntare

Traian Basescu a subliniat in repetate randuri ca relatia noastra cu Serbia e una buna, dar a trimis o mica intepatura catre autoritatile de la Belgrad, spunand ca stiau ca trebuiau sa rezolve problema.

"Principala noastra cerere e legata de dreptul la autoidentificare libera - nimeni nu-i poate spune cetateanului sarb din Valea Timocului ca e roman, nu vlah, ca inseamna altceva.

(...) Este cel mai important lucru din protocol. Sigur ca protocolul nu putea sa evite dreptul de a invata in limba romana, de a utiliza alfabetul roman, nu chirilic, dreptul la slujba, serviciu religios in romana, mass-media in romana", a mai declarat Basescu.

Seful statului roman a afirmat si ca implementarea protocolului pe minoritati are o "cadenta de implementare convenabila".

"Nu discutam de confruntare, a fost o prioritizare (...) In partea a doua a anului trecut, am discutat cu presedintele Tadici si l-am rugat pe ministrul de Externe Jeremici sa rezolvam problema inainte de acordarea statutului de candidat.

Acest protocol trebuie transformat intr-un plan de actiune care va avea cadenta de implementare convenabila", a mai declarat Basescu.

Am blocat Serbia

Romania a decis sa blocheze acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, la Consiliul Afaceri Externe din 28 februarie, din cauza modului in care aceasta trateaza minoritatea romaneasca de pe teritoriul sau.

Romania joaca dur cu Serbia: Diaconescu - Partenerii sa se obisnuiasca cu o Romanie activa

Romania inca blocheaza Serbia pentru UE - surse

Secretarul de stat MAE pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Serbia ii discrimineaza pe romanii de pe teritoriul sau si se comporta cu minoritatile ca pe vremea cand era un stat totalitar, motiv pentru care Romania i-a blocat accesul la UE.

Nu exista minoritate vlaha. Serbia, ca pe vremea dictaturii - Interviu Ziare.com

"Serbia de azi nu intelege ca minoritatile nu mai pot fi neglijate si tratate superficial cum se intampla in epoca dictatoriala, totalitara, si inainte de Milosevici", ne-a spus Eugen Tomac.

Oficialul de la Bucuresti a afirmat ca Romania, desi isi doreste statul vecin in UE, iar relatia e "exceptionala", are o mare problema cu faptul ca Serbia imparte comunitatea romaneasca in doua - romani si vlahi - pe ultima considerand-o o etnie inventata.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu blocarea Serbiei, #Basescu Serbia mic eveniment , #presedinte