Basescu: Categoric da unui pact pe Sanatate, dupa modelul Educatiei

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 15:29
1627 citiri
Basescu: Categoric da unui pact pe Sanatate, dupa modelul Educatiei
Foto:Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a asigurat sindicatele din Sanatate, in cadrul unei intalniri la Cotroceni, ca sprijina incheierea unui Pact National pe Sanatate, dar acesta trebuie facut pe modelul celui incheiat pentru Educatie.

"Raspunsul meu categoric este da, dar cu conditia sa fie un demers facut cu buna credina de ambele parti, plecand de la realitate. Ar fi unul din obiectivele mele majore ca sistemul de sanatate sa beneficieze de o lege care sa duca la modernizare lui, asa cum e cazul Legii Educatiei. Tinta e ca si la sanatate sa avem pact pe sanatate(...)La sistemul de educatie am reusit sa punem in centru intresul studentului. Daca si la sanatate reusim sa cream un sistem la care pacientul sa fie in centru, ar fi foarte bine", a spus Basescu.

Seful statului a mai adaugat si faptul ca Educatia, Sanatatea si Natalitatea au fost printre obiectivele sale majore, pentru care a cerut rapoarte ale unor comisii de specialitate.

El a cerut ca punctul de pornire pentru acest pact sa fie raportul comisiei prezidentiale, care a fost neutra politic.

Mariu Petcu a vorbit in numele sindicalistilor si i-a cerut sefului statului sa fie garantul unui asemenea pact si sa intervina pentru ca dezbaterile sa nu fie tergiversate si un asemenea pact sa fie adoptat cat mai curand anul viitor.

"Am vrea sa stim ca ramaneti factorul de echilibru pentru acele derapaje pe care l-am putea avea. Am putea sa fim nu impiedicati, ci amanati. Am vrea sa interveniti mai direct, sa nu avem dezbateri tot anul viitor", a spus Petcu.

Sindicalistul a vorbit si despre faptul ca Sanatatea are un buget neadecvat si are nevoie de reforma, dupa o lunga prioada de stagnare.

"Am consumat prea mult energie, fara sa obtinem nimic. Ne gandim la o bugetare adecvata a sistemului sanitar, intr-o perspectiva medie si lunga, ne-am saturat de implinirile unui buget neadecvat.(...)Nu putem sa fim acuzati ca am bloca reformarea sistemului. Un sist modern nu se poate sa nu aprecieze contributia profesionistilor. Ne gandim si la pacienti. pacienii nostri au nevoie de un sistem modern si eficient", a adaugat Petcu.

El a primit asigurarile sefului statului ca acest pact va rezolva cele mai mult din probleme si ca va fi incheiat repede si onest "daca exista buna credinta din ambele parti".

Pactul, gata in februarie

La iesirea de la discutii, presedintele Sanitas, Marius Petcu, a declarat ca sindicatele si seful statului au ajuns la concluzia ca pactul national pe Sanatate va fi definitivat in luna februarie si va fi asumat de Presedintie, Ministerul Sanatatii si partidele politice.

Mai mult, Petcu a aratat faptul ca sindicatele din Sanatate au propus ca bugetul Sanatatii sa creasca la 7-8-10 procente din PIB in urmatorii 10 ani, dar ca bugetul de anul acesta e suficient doar pentru supravietuirea sistemului si pentru a nu mai fi nevoie de disponibilizari.

"Acest buget va reusi sa pastreze sistemul sanitar la limita de supravietuire. Vom reusi sa supravietuim si nu se pune problema de reduceri de posturi anul viitor, dar e posibil sa discutam de inchiderea unor unitati sanitare care nu-si mai justifica existenta", a spus Petcu.

Liderul sindical a mai relatat si faptul ca daca pactul va fi un "produs bun" il vor asuma atat partidele de la Putere, cat si cele din Opozitie, astfel incat acesta sa nu fie schimbat in anii urmatori.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu pact sanatate, #Basescu sindicate pact sanatate , #presedinte
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Mai bine ar eradica repejor coruptia din sanatate si educatie
Poza bum
bum
rank 5
acum , nu am timp , dar maine seara vin sa injur si sa insult toata clasa politica din toate partidele