Basescu: Cazanciuc este tinut de ordinele primului ministru

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 21:44
2014 citiri
Basescu: Cazanciuc este tinut de ordinele primului ministru
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni seara, la Palatul Cotroceni, ca premierul Victor Ponta il influenteaza pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, in legatura cu numirile in parchete, cu toate ca nu are atributii in acest sens.

"Stiu precis ca in momentul de fata Cazanciuc este tinut de ordinele primului ministru. El (Victor Ponta - n.red.) n-are atributii, are de ce se ocupa. Iar in ceea ce priveste Justitia, nu are atributii", a spus Basescu.

Basescu apara televiziunile: Ponta, mai cinic si mai brutal decat Nastase

Intr-o ampla declaratie, Basescu a facut referire la schimbarile din parchete, apreciind ca s-a incalcat legea in cazul schimbarii procurorului Papici.

"Legat de ce s-a speculat cu privire la faptul ca i-am dat procurorului general telefon, sa nu faca greseala inlocuirilor intempestive la DNA: prin ceea ce a comandat premierul Ponta, a transmis ministrul Justitiei si a executat procurorul general, s-a incalcat legea si acordul de cooperare institutionala intre presedinte si prim-ministru", a declarat presedintele.

Basescu s-a referit si la speculatiile potrivit carora "procurorii sunt basisti".

"Voi fi de acord cu aceasta afirmatie daca macar unul dintre acesti mincinosi care spun ca parchetele sunt ale lui Basescu, un procuror, va spune: presedintele Basescu m-a influentat in acest dosar. Atata vreme cat nu exista, resping orice astfel de afirmatie. Obiectivul meu a fost ca prin numiri sa asiguram independenta parchetelor si izolarea lor de influenta partidelor", a spus Basescu.

Solicitat sa aprecieze activitatea procurorului Papici, Basescu a aratat ca nu are calitatea de a face asemenea aprecieri, insa nu idealizeaza procurorii.

"Eu nu am calitatea sa apreciez activitatea procurorilor. M-am consultat cu ministrul Justitiei pentru numirea la varful parchetelor si in continuare acesti sefi numiti si-au ales singuri echipa. Eu nu fac pledoarii pro-Papici, mai mult, va pot spune ca adesea am constatat si rateurile lor.

Noi avem o boala la romani, cand vrem sa se intample ceva intr-un anume fel, unii lauda numai ce este pozitiv in activitatea respectivului, altii prezinta numai ce e negativ. Antena 3 nu-l vrea pe Papici si Alexandrescu, prezinta esecuri din activitatea lor. Alt post ii vrea, ii prezinta ca pe monumente ale prefectiunii in parchete. Nu sunt nici asa nici asa ci oameni care si-au facut onest datoria si uneori au gresit. Eu am protejat parchetele de influenta politicului, prin aceste numiri, m-am informat bine. Eu nu i-am idealizat", a spus presedintele.

Mai mult, Basescu a subliniat ca presedintele are, conform Constitutiei, posibilitatea de a discuta cu Sefii parchetelor.

"As vrea pentru toti cei care doresc sa mai comenteze sau care au fost pacaliti de abordarea unor comentatori, ca presedintele nu are dreptul sa dea telefon la procurorul general, uneori il sun eu, alteori ma suna el pe mine, in probleme care tin de obligatiile relatiilor de serviciu".

"Acest tip de relatie exista si va functiona intotdeauna. Voi fi incorect cand voi intreba de soarta unui dosar de ancheta, dar altfel cand e vorba de coordonarea actiunilor noastre pe MCV, de corecta aplicare a regulamentului de functionare a DNA, am toata indreptatirea sa discut cu procurorul general si sa ii spun punctul meu de vedere, cu atat mai mult cu cat deja aparuse un conflict intre propunerile facute de DNA si cele facute de ministru", a mai spus seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Basescu schimbari parchete, #Basescu procuror, #basescu papici , #presedinte