Basescu: Ce e aia frica de suspendare, ce pierd?

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 20:13
3347 citiri
Basescu: Ce e aia frica de suspendare, ce pierd?
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa tinuta la Palatul Cotroceni, ca nu ii este teama de o eventuala incercare de suspendare din partea USL, spunand ca nu are nimic de pierdut daca se intampla acest lucru.

"Nu, pai ce e aia frica de suspendare? Ce pierd? Raman cu familia intreaga, raman intreg, nu ma duc la spital, deci unde e problema?", a raspuns Basescu unei intrebari.

Basescu a fost intrebat cum comenteaza modificarile legislative pe care vrea sa le adopte USL in Parlament, prin care CCR nu se va mai pronunta asupra hotararilor Parlamentului, ceea ce ar usura procedura de suspendare a sa, el spunand ca initiativa este "penibila" si neconstitutionala.

In luna mai, deputatul PNL Cornel Pieptea si senatorul PSD Georgica Severin au depus la Camera Deputatilor un proiect de lege care elimina din categoria actelor normative asupra carora Curtea Constitutionala se pronunta hotararile Camerei Deputatilor, ale Senatului si ale plenului reunit al Legislativului.

In urma acestei modificari, Curtea Constitutionala se va pronunta, in ce priveste Parlamentul, doar asupra constitutionalitatii regulamentelor celor doua camere, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori.

Presa a speculat ca aceasta lege este parte a unui plan de suspendare a lui Traian Basescu, fiind stiut ca un eventual vot de suspendare a presedintelui se va materializa printr-o hotarare a Parlamentului care statueaza acel vot si acea decizie a Legislativului.

Legea prin care CCR nu se mai mai pronunta pe hotararile trebuie sa treaca si de CCR

Trebuie mentionat ca, pana acum cativa ani, CCR nu avea atributii in a decide asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului.

In 2010, senatorul PSD Dan Sova a depus un amendament prin care controlul Curtii era extins si asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite. PSD nu a fost de acord cu acest amendament pentru ca si-a dat seama ca ar ingreuna un eventual demers de suspendare a presedintelui. In acest context, initiativa lui Pieptea si Severin poate fi interpretata ca un gest de anulare a "erorii" facute de Sova.

"Avocatul de renume mondial Sova a introdus acest amendament, care a trecut. Acum tot ei vor sa-l scoata, nu te poti juca cu legea in functie de cum iti dicteaza interesele politice. Dar, daca lucrurile vor merge pe aceasta directie, va spun ce am spus si in 2007: bucurosi le-om duce toate de e pace, de-i razboi", a adaugat miercuri Traian Basescu.

El a afirmat si ca, in opinia sa, orice hotarare a Parlamentului trebuie supusa controlului CCR, pentru ca, altfel, acesta ar putea adopta hotarari neconstitutionale.

"(...)in momentul in care (un act legislativ - n.red) nu mai e supus controlului de constitutionalitate, e foarte greu sa mai fie acceptat ca lege. Nu mai poti sa spui ca o hotarare e lege, in momentul in care a dobandit controlul de constitutionalitate, hotararile camerelor reunite sunt legi.

Poti sa spui ca hotaraste Parlamentul sa reintroduca, stiu eu, cenzura, si daca nu e supusa controlului de constitutionalitate, ce facem? Acceptam ca e introdusa cenzura?", a intrebat retoric Basescu.

Modificarea legii amintite mai sus va fi supusa joi plenului Camerei, spre vot, fiind previzibila adoptarea ei.

Initiativa trebuie sa mai treaca insa si de Senat, forul decizional. Pe procedurile parlamentare uzuale, ce implica un anumit grad de tergiversare a legilor, in mod normal legea celor doi ar trebui sa fie analizata de senatori in sesiunea din toamna.

Chiar si in situatia in care Senatul expediaza problema in saptamanile urmatoare, legea trebuie sa mai treaca un ultim hop inainte de a deveni operationala, si anume sa fie acceptata chiar de Curtea Constitutionala.

Dupa ce va fi adoptata, ea poate fi atacata fie de presedintii Camerelor, in acest caz pedelistii Anastase si Blaga, fie separat, fie doar unul dintre ei, fie de grupurile parlamentare ale PDL sau de insusi presedintele Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu frica suspendare, #Basescu atac Ponta, #Basescu Consiliul European , #presedinte