Presiunile la adresa justitiei, scoase din Codul Penal - Basescu a semnat decretul

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 18:06
7758 citiri
Presiunile la adresa justitiei, scoase din Codul Penal - Basescu a semnat decretul

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul de abrogare a articolului 276 din Codul Penal, privind presiunile asupra justitiei, dupa ce in luna martie retrimisese legea la Parlament.

Administratia prezidentiala transmite ca presedintele a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru abrogarea Articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

In articolul respectiv se prevede ca "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Traian Basescu, noi obiectii la Codul Penal

In urma cu aproape 9 luni, pe 18 martie, Traian Basescu a retrimis la Parlament legea respectiva, cerandu-le senatorilor si deputatilor sa o respinga.

Presedintele sustinea atunci ca refuza sa promulge aceasta lege si a cerut Parlamentului respingerea ei doarece "aceasta infractiune face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala".

Astfel, arata seful statului, "abrogarea articolului ce sanctioneaza presiunile asupra justitiei nu este oportuna".

Basescu ataca la CCR abrogarea articolului privind presiunile la adresa Justitiei

"Pe de alta parte, libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credinte, sens in care consideram ca mentinerea in Codul Penal a infractiunii de 'Presiuni asupra justitiei' are un efect descurajant pentru posibilele incercari de a influenta sau a intimida magistratii, prin declaratii publice nereale, referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grava legata de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare in curs", mai afirma atunci Traian Basescu.

In sustinerea articolului 276, presedintele mentiona ca acesta "se opune declaratiilor publice neadevarate facute cu rea-credinta si nu are efecte asupra declaratiilor prin care se spune adevarul, se reclama un abuz, in interes public, legitim".

Basescu a sesizat CCR: Magistratii judeca de ziua presedintelui

De asemenea, pe 10 octombrie, Traian Basescu a sesizat CCR cu privire la aceasta lege, acuzand "intimidarea Justitiei": "Atac propunerea legislativa de abrogare la CCR, in speranta ca acolo voi avea castig de cauza, daca nu am avut in Parlament si in relatia cu Guvernul, care sustine abrogarea articolului, in numele unei iluzorii libertati de exprimare. Are limitele ei, pana afecteaza dreptul tau la imagine, la o viata decenta".

CCR: Abrogarea articolului 276 din Codul Penal, constitutionala. Basescu avertiza ca pune in pericol Justitia

Presedintele n-a avut insa castig de cauza nici in randul judecatorilor CCR, care au decis cu unanimitate de voturi, pe 4 noiembrie, ca abrogarea respectivului articol din Codul Penal este constitutionala si au respins sesizarea sefului statului.

F.N.

Citeste si:
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat, sâmbătă, 4 decembrie, că şi-ar fi dorit ca preşedintele Klaus Iohannis că nu s-a implicat în numirea unor miniştri în guvernele conduse de...