Presiunile la adresa justitiei, scoase din Codul Penal - Basescu a semnat decretul

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 18:06
7758 citiri
Presiunile la adresa justitiei, scoase din Codul Penal - Basescu a semnat decretul

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul de abrogare a articolului 276 din Codul Penal, privind presiunile asupra justitiei, dupa ce in luna martie retrimisese legea la Parlament.

Administratia prezidentiala transmite ca presedintele a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru abrogarea Articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

In articolul respectiv se prevede ca "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Traian Basescu, noi obiectii la Codul Penal

In urma cu aproape 9 luni, pe 18 martie, Traian Basescu a retrimis la Parlament legea respectiva, cerandu-le senatorilor si deputatilor sa o respinga.

Presedintele sustinea atunci ca refuza sa promulge aceasta lege si a cerut Parlamentului respingerea ei doarece "aceasta infractiune face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala".

Astfel, arata seful statului, "abrogarea articolului ce sanctioneaza presiunile asupra justitiei nu este oportuna".

Basescu ataca la CCR abrogarea articolului privind presiunile la adresa Justitiei

"Pe de alta parte, libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credinte, sens in care consideram ca mentinerea in Codul Penal a infractiunii de 'Presiuni asupra justitiei' are un efect descurajant pentru posibilele incercari de a influenta sau a intimida magistratii, prin declaratii publice nereale, referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grava legata de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare in curs", mai afirma atunci Traian Basescu.

In sustinerea articolului 276, presedintele mentiona ca acesta "se opune declaratiilor publice neadevarate facute cu rea-credinta si nu are efecte asupra declaratiilor prin care se spune adevarul, se reclama un abuz, in interes public, legitim".

Basescu a sesizat CCR: Magistratii judeca de ziua presedintelui

De asemenea, pe 10 octombrie, Traian Basescu a sesizat CCR cu privire la aceasta lege, acuzand "intimidarea Justitiei": "Atac propunerea legislativa de abrogare la CCR, in speranta ca acolo voi avea castig de cauza, daca nu am avut in Parlament si in relatia cu Guvernul, care sustine abrogarea articolului, in numele unei iluzorii libertati de exprimare. Are limitele ei, pana afecteaza dreptul tau la imagine, la o viata decenta".

CCR: Abrogarea articolului 276 din Codul Penal, constitutionala. Basescu avertiza ca pune in pericol Justitia

Presedintele n-a avut insa castig de cauza nici in randul judecatorilor CCR, care au decis cu unanimitate de voturi, pe 4 noiembrie, ca abrogarea respectivului articol din Codul Penal este constitutionala si au respins sesizarea sefului statului.

F.N.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...