Basescu cere ancheta imediata privind terenul cumparat de fiica sa, la Nana

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 14:27
7631 citiri
Basescu cere ancheta imediata privind terenul cumparat de fiica sa, la Nana

Presedintele Traian Basescu a reactionat, marti, la publicarea raportului Corpului de Control al Guvernului referitor la retrocedarile din comuna Nana cerand anchetarea imediata a neregulilor semnalate.

"Corpul de Control a constatat nereguli in achizitia de teren a familie mele la Nana. Eu va rog, aici, pe politisti, pe procurorul general, pe procurorul sef al DIICOT: Anchetati imediat! Si daca este incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei! Dar eu va pot spune asta pentru ca sunt liber fata de voi si fata de oricine", a declarat presedintele Traian Basescu, prezent la sediul Ministerului de Interne, cu prilejul prezentarii bilantului acestei institutii pe anul 2013.

Corpul de Control al Guvernului a trasmis presei, marti, un comunicat in care se arata ca a finalizat raportul de ancheta cu privire la retrocedarile din comuna Nana. Inspectorii sustin ca 80% dintre terenurile din comuna Nana (Calarasi) au fost retrocedate ilegal, in baza unor documente false.

Cazul Nana: 80% din terenuri au fost retrocedate ilegal - Corpul de Control al Guvernului (Video)

Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, a negat ca ar fi aprobat cererile pentru reconstituirea dreptului de proprietate si a spus ca cei care care trebuie sa dea explicatii sunt proprietarii si "cei implicati", aratandu-se convins ca sigur "este o neintelegere".

In raport se mai arata, printre altele, ca membri ai Comisiei au luat decizii fara sa fi fost numiti membri prin ordin al prefectului. De asemenea, se mai spune ca, in 2009, terenurile arendate in conditii nelegale au fost cumparate de societatea BERFIGE S.R.L., reprezentata de Berlota Fioravante, pentru suma de 3.437.647,92 lei. Nici unul dintre cei trei reprezentanti ai societatii respective nu figureaza cu domiciliul pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, Corpul de Control al Guvernului a constatat ca, in perioada 2009 - 30.06.2013, societatea BERFIGE S.R.L. nu a inregistrat venituri din activitatea principala, asa ca in 24.08.2012 ANAF a declarat societatea inactiva. La data de 09.09.2013, societatea BERFIGE S.R.L. a vandut terenul catre o persoana fizica pentru suma de 5.844.864,26 lei.

Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui, a cumparat, in septembrie 2013, 350 de hectare de teren arabil, in localitatea Nana din judetul Calarasi.

Fosta majoritate parlamentara, USL, a decis constituirea a doua comisii de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor de catre Ioana Basescu, de profesie notar.

Parlamentarii au inceput studierea documentelor cerute de la diverse institutii si au incercat sa audieze mai multi martori, inclusiv pe Adrian Radulescu, fostul consilier prezidential care a consiliat familia presedintelui Basescu cu privire la aceasta achizitie de terenuri, care a refuzat sa se prezinte la audieri.

Presedintele nu a negat niciodata ca si-a dorit sa se faca "fermier" dupa ce isi termina mandatul, dar a precizat in repetate randuri ca fiica sa nu a comis nicio ilegalitate.

Citeste si:
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, a spus într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu vrea să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin...
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Sursa: Ziare.com