Basescu cere CSM un raport cu dosarele amanate ani de zile in instanta

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 13:14
1578 citiri
Basescu cere CSM un raport cu dosarele amanate ani de zile in instanta

Presedintele Traian Basescu a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii sa ii prezinte un raport referitor la dosarele care sunt amanate ani de zile si in care se dau zeci de termene, in conditiile in care magistratii se plang de numarul mare de dosare pe care il au de rezolvat.

Prezent joi la reuniunea pregatitoare organizata de Ministerul Justitiei in vederea raportului pe MCV, presedintele le-a atras atentia reprezentantilor judecatorilor ca atunci cand vorbesc de cat de aglomerate sunt instantele uita de cate ori un dosar revine la judecator si cate zeci de termene se dau.

Basescu: S-a mers prea departe cu castigarea licitatiilor in instanta!

Basescu: Asteptam ca in curand magistratii sa puna sef la SRI sau presedintele tarii

"Judecatorii isi autoincarca activitatea, pentru ca nu judeca, amana(...) Sigur ca ajungi la 100 si ceva de dosare, cand practica este sa amani si sa nu judeci. Va rog, inspectia de la CSM, as fi curios sa am un astfel de punct de vedere: Din 100 de dosare cu care intra un judecator, cate sunt amanate de 15 ori, de multe ori batjocorindu-se procedura?", a solicitat seful statului.

Doua dintre dosarele de coruptie ale lui Adrian Nastase se prescriu in 2013

Totodata, presedintele a subliniat faptul ca in prea multe cazuri, si uneori in mod incorect, se face apel la chichite procedurale care intarzie si mai mult verdictul.

"Eu inteleg ca procedura este sfanta pentru ca ea are misiunea de a garanta drepturile procesuale ale partilor, mai ales intr-un proces penal(...) Dar, profitandu-se de garantarea drepturilor, se amana procese la cererea avocatilor pentru o nimica toata. Daca e stramba citatia sau daca semnatura unui procuror e in alta rubrica, nu trimite dosarul inapoi, ca nu asta a afectat drepturile procesuale ale invinuitului", a explicat presedintele.

Traian Basescu a subliniat ca "amanarea la nesfarsit face justitia ineficienta", nu neaparat gradul mare de incarcare a magistratilor.

"Sunt foarte multi oameni dedicati meseriei lor si apreciz acest lucru, dar sunt si destui la care lucrurile nu sunt in regula. Paradoxul e ca am putea sa indeplinim tot planul de actiune din MCV, dar sa ramanem tot cu o justitie ineficienta. Obiectivul nostru este sa avem o justitie care sa judece!", a conchis presedintele Traian Basescu.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com