
Mircea Geoana si Roberta Anastase au primit, joi, o scrisoare de la presedintele Traian Basescu, prin care se solicita devansarea dezbaterii motiunii de cenzura.
In scrisoarea transmisa presedintilor celor doua Camere, seful statului a explicat ca termenele trecute in Constitutie nu sunt respectate, deoarece, conform legii fundamentale, motiunea se dezbate si voteaza la trei zile de la citirea ei in plenul reunit.
In plus, presedintele a reamintit ca au existat decizii ale Curtii Constitutonale in care se arata ca se numara zilele calendaristice, nu cele lucratoare.
"In virtutea atributiei de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, prevazute la art. 80 alin. (2) din Constitutie, va atrag atentia asupra urmatoarei situatii:
In data de 7 iunie a.c., Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectele de lege care vizeaza masuri de austeritate impuse de situatia economica a tarii. La data de 9 iunie a.c., motiunea a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constitutie, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
Contrar acestei prevederi constitutionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea motiunii in data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare.
Cu privire la modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in jurisprudenta sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind ca "sunt termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, in masura in care nu se prevede altfel in mod expres, nu se calculeaza pe zile libere".
In dreptul public, termenele se calculeaza "...pe zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cand se implineste...".
In consecinta, va solicit, in temeiul atributiilor constitutionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constitutie si de deciziile Curtii Constitutionale sus-mentionate", se arata in textul scrisorii.
Basescu cere devansarea motiunii - vezi reactiile PD-L, PSD si PNL
Dezbaterea motiunii de cenzura ramane marti
Dezbaterea motiunii de cenzura ramane insa valabila pentru ziua de marti, deoarece seful Senatului, Mircea Geoana, a respins cererea sefei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, de a convoca Birourile Permanente reunite pentru joi seara sau vineri dimineata.
Roberta Anastase sustine ca nu poate convoca de una singura acesta sedinta atat timp cat Mircea Geoana se opune asa ca termenul initial ramane cel valabil.
"Nu mi-am propus niciun plan nici A si nici B. Mi-am manifestat deschiderea cu privirea la convocarea Birourilor Permanente. De una singura nu pot sa fac asta. Dezbaterea motiunii se va intampla marti, fiind in responsabilitatea presedintelui Senatului acest lucru", a declarat Anastase la Realitatea Tv.
Mircea Geoana, presedintele Senatului, a declarat la randul sau ca nu este de acord cu cererea Robertei Anastase de a fi convocate Birourile permanente ale celor doua Camere joi seara, astfel incat motiunea de cenzura sa poate fi discutata sambata, cum a cerut presedintele Traian Basescu.
Anastase i s-ar supune lui Basescu, dar Geoana se opune
"Nu inteleg de ce acum doua zile, cand am discutat in Biroul reunit acest subiect, grupul PD-L nu s-a exprimat", a spus Geoana, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV. Potrivit spuselor sale, de fiecare data o motiune de cenzura a fost lecturata intr-o saptamana, si votata in urmatoarea.
Daca motiunea va trece, Guvernul Boc va cadea
Motiunea de cenzura "Opriti genocidul social" impotriva Guvernului Boc a fost citita miercuri de catre senatorul social-democrat Dan Sova, in fata parlamentarilor reuniti la Camera Deputatilor, urmand ca ea sa fie dezbatua martea viitoare, potrivit programului initial.
Aceasta motiune de cenzura a fost initiata de 120 de deputati si senatori si are "ca scop blocarea genocidului social pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce".
Daca motiunea de cenzura a Opozitiei va trece, Guvernul Boc va cadea, iar masurile de austeritate nu vor mai fi aplicate.
Liderul social democrat, Victor Ponta, a precizat marti ca mai are nevoie de aproximativ 20 de voturi ca sa aiba castig de cauza. Motiunea a fost depusa la Parlament luni, imediat dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe legile austeritatii. Liberalii, dar si cativa pedelisti au declarat ca vor vota pentru caderea Guvernului.
Liderii sindicali au anuntat ca marti, 15 iunie, ziua in care trebuie sa fie dezbatuta si votata motiunea de cenzura "Opriti genocidul social", vor picheta Parlamentul aproximativ 20.000 de protestatari.
Prin acest protest ei isi arata sustinerea fata de aceasta motiune de cenzura, care daca va trece va intarzia sau va putea anula aplicarea masurilor de austeritate pe care si-a asumat luni raspunderea Guvernul Boc.
"Fiecare se slujeste de armelre de care... Vezi tot