Basescu cere discutarea cazurilor Dobre si Borbely odata cu cel al lui Trasculescu (Video)

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 12:44
3673 citiri
Basescu cere discutarea cazurilor Dobre si Borbely odata cu cel al lui Trasculescu (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa se ia in discutie si cazurile Victor Paul Dobre si Laszlo Borbely cand se discuta cazul Alin Trasculescu.

Anuntul a fost facut de liderul deputatilor PDL Mircea Toader, luni, dupa sedinta Biroului Permanent.

El a spus ca presedintele a adresat o scrisoare conducerii Camerei in care a solicitat sa se analizeze oportunitatea discutarii cazurilor Dobre si Borbely odata cu sesizarea MJ in cazul Trasculescu.

Traian Basescu a precizat in scrisoarea trimisa presedintelui Camerei Deputatilor ca avand in vedere faptul ca in momentul de fata la Camera este posibil sa fie luat in discutie solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Alin Trasculescu sa se gaseasca caile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cazurile fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.

"Avand in vedere faptul ca in momentul de fata la Camera Deputatilor este posibil sa luati in discutie solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare a domnului deputat Alin Trasculescu va rog sa gasiti, cu respectarea legislatiei si a procedurilor parlamentare, caile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele doua solicitari ale Parchetului general de pe langa ICCJ privind incuviintarea inceperii urmaririi penale fata de domnii deputati (fosti ministri) Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, pentru a permite autoritatii judecatoresti sa-si desfasoare activitatea in absenta oricaror influente sau obstructii", se mentioneaza in scrisoarea lui Traian Basescu.

Acesta a mai aratat ca in calitate de presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice semnaleaza ca in perspectiva noului raport de tara (MCV) "orice incercare de blocare a activitatii autoritatii judecatoresti va conduce la neindeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor asumate in cazul MCV cu consecinte grave in planul reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei".

El a mai aratat ca are convingerea ca se vor face toate demersurile legale necesare astfel incat autoritatile judecatoresti competente sa-si deruleze in continuare activitatea de cercetare.

Mircea Toader a spus ca solicitarea a fost trimisa Comisiei Juridice, pentru un punct de vedere.

Borbely si Dobre au scapat

Camera Deputatilor a respins, in 11 septembrie, solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.

Astfel, in cazul lui Victor Paul Dobre s-au inregistrat 47 de voturi "pentru" ridicarea imunitatii si 183 de voturi "impotriva".

Pentru ridicarea imunitatii lui Laszlo Borbely s-au inregistrat 53 de voturi "pentru" si 181 de voturi "impotriva".

In 14 septembrie, presedintele Basescu a facut o vizita la Bruxelles, in cursul careia a avut intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si cu comisarul european pe Justitie, Viviane Reding. Intr-o conferinta de presa sustinuta atunci la Bruxelles, presedintele Traian Basescu declara ca subiectul legat de neridicarea imunitatii parlamentare a doi fosti ministri a fost amintit la intalnirile de la Bruxelles si mentiona ca va avea o discutie cu premierul Victor Ponta pe aceasta chestiune.

La inceputul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

Camerei Deputatilor a decis, in mai, retrimiterea la Comisia juridica a raportului privind cererea de incepere a urmarii penale a lui Laszlo Borbely, pentru intocmirea unui raport suplimentar. Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv ca parlamentarii PSD erau in greva parlamentara atunci cand s-a elaborat raportul, in aprilie, decizia fiind luata cu numai sapte membri ai comisiei.

In 10 august, Parchetul ICCJ a cerut Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Administratiei Victor Paul Dobre, care, alaturi de secretarul de stat Ioan Cabulea, au inaintat Curtii Constitutionale o adresa prin care precizau ca MAI nu-si poate asuma numarul de alegatori.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Basescu deputati imunitate Borbely, #Basescu imunitate Dobre Borbely , #presedinte