Basescu cere parlamentarilor-avocati sa nu mai apere cauze de coruptie si terorism

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 22:52
1586 citiri
Basescu cere parlamentarilor-avocati sa nu mai apere cauze de coruptie si terorism
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a trimis marti Parlamentului spre reexaminare o lege prin care parlamentarii PD-L propusesera ca avocatii-parlamentari sa nu poata pleda in procese contra statului sau sa apere inculpatii in dosare de coruptie si terorism, dar pe care Parlamentul o respinsese.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis marti, Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea articolului 821 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Seful statului isi motiveaza cerera prin faptul ca actul normativ trimis spre promulgare restrange sfera situatiilor de incompatibilitate ale parlamentarului care detine si calitatea de avocat.

"Consideram ca eliminarea interdictiei de a pleda in cauzele civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societatilor nationale, precum si in procese intentate statului roman, in fata instantelor internationale, este inoportuna avand in vedere necesitatea asigurarii independentei parlamentarului si a evitarii confundarii intereselor natiunii cu cele personale. Este evident ca eliminarea unei asemenea interdictii este de natura sa puna in discutie impartialitatea, obiectivitatea si independenta parlamentarului, creand posibilitatea unui conflict de interese", se arata in motivarea inaintata de Administratia Prezidentiala Parlamentului.

Totodata, Presedintia arata ca articolul prin care se dispune incetarea efectelor unor contracte de asistenta juridica la data validarii mandatului de deputat sau de senator poate naste controverse cu privire la aplicabilitatea sa in cazul actualilor parlamentari intrucat in situatia data, legea ar retroactiva, ceea ce nu poate fi admis.

Date fiind argumentele prezentate, presedintele cere Parlamentului sa se mai dezbata din nou legea.

Initial, PD-L a dorit sa modifice legea in cauza, in sensul pe care si presedintele Basescu il afirma acum, la solicitarea reexaminarii. Mai precis, opt deputati PD-L au cerut impunerea unor incompatibilitati pentru parlamentarii-avocati. Intre acestea, sa nu poata acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici sa nu le acorde asistenta in cauzele penale privind infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni contra pacii si omenirii, infractiunile de coruptie, infractiuni care intra in competenta de solutionare a DIICOT.

In Parlament, in Senat o astfel de propunere a PDL a fost respinsa, iar in Camera Deputatilor, a fost golita de continut prin amendamentele pe care le-a propus un deputat care la ora aceea era la PSD - Gabriel Tita Nicolaescu si care, in urma cu o zi a devenit independent. Tita a propus amendamente care, de pilda, nu doar ca nu impuneau restrictii parlamentarilor-avocati pentru a pleda in astfel de cauze, dar le dadea posibilitatea sa-si apere rudele in speta respectiva pana la gradul IV.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Traian Basescu Parlament, #avocati parlamentari aparare coruptie, #avocati parlamentari aparare terorism , #presedinte
Comentarii
Poza eugen180
eugen180
rank 3
AVEM GUVERN AM SCAPAT DE CRIZA, AU RAMAS AVOCATI ..MAMA LOR DE CIOCOI . PE EI BAIETII