Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii care interzice exportul de gaze

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 00:07

   

Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii care interzice exportul de gaze
Presedintele Traian Basescu a trimis marti Parlamentului o cerere de reexaminare asupra legii care modifica Legea gazelor, in sensul valorificarii productiei interne de gaze naturale exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import.

"Adoptarea acestei reglementari de catre Parlament constituie un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene", se arata in textul cererii de reexaminare, conform comunicatului remis presei de Administratia Prezidentiala.

In cerere se mai arata ca Parlamentul si presedintele Romaniei garanteaza indeplinirea obligatiilor rezultate din Actul de Aderare la Uniunea Europeana.

"In aceste conditii, tinand cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene, consideram ca impunerea conditiei valorificarii productiei interne de gaze naturale numai in piata interna de gaze, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertatii de circulatie a gazelor in piata interna a Uniunii Europene", se mai arata in cererea de reexaminare remisa de presedinte Parlamentului.

Totodata, se semnaleaza si existenta unei solicitari de informatii suplimentare formulata de Comisia Europeana transmisa autoritatilor romane in 6 aprilie 2011.

"Solicitarea de informatii reflecta suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restrictiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul in cauza. In acest moment, Comisia Europeana examineaza raspunsul formulat de autoritatile romane, o posibila urmare a acestui proces fiind declansarea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru de catre Romania", se mai subliniaza in textul cererii.

CE: Romania trebuie asigure exportul gazelor

Proiectul de lege contestat de presedinte a fost adoptat de Camera Deputatilor in 15 decembrie, fiind initiat de deputatul PSD Iulian Iancu.

In prezent, infrastructura existenta nu permite exportul de gaze din Romania, doar importuri. Fondul Monetar International a cerut Executivului sa liberalizere preturile gazelor naturale si electricitatii pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1515 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ALTERNANTZA
rank 4
U.E. solicita niste masuri care pentru populatia Romaniei vor fi...
...extrem de dureroase! Cred ca exportul de gaze trebuie interzis in continuare, atat timp cat suntem importatori de gaze, platind si cel mai mare pretz din Evropa!
Nu stiu cum este posibil ca restul statelor sa faca exact ce le dicteaza propriile interese, numai Romania are obligatii, iar daca nu le da curs, pac, procedura de nerespectare a tratatului de aderare! Foarte ciudat, o consecintza, cred, a politicii externe lamentabile de care avem parte de catziva ani!
mihaela 15
rank 2
!
era de asteptat ca va avea loc aceasta decizie, intrucat presedintele nu poate ramane pasiv la acest lucru cu o importanta deosebita.
boaxa
rank 2
...
avand in vedere ca el este la conducere, ne bazam pe deciziile sale luate in favoarea poporului
marris
rank 2
Basescu este activ
Basescu exemplifica cel mai bine acest lucru prin atitudinea corecta pe care o are vizavi de gestionarea resurselor tarii si fata de respectarea interesului national…
gabitza
rank 2
...
S-ar putea reduce exportul de gaze avand in vedere ca importul e destul de mare.
mihaela 15
rank 2
.
Si ar fi si in avantajul cetetenilor daca s-ar reduce exportul pentru ca s-ar micsora pretul.
darckness
rank 2
Romania tara lui Papura Voda
legislatia europeana prevede liberalizarea exporturilor de gaze ca doar Romania e singura tara cu zacaminte din UE si cu gaze de exportat.Sa dam si gazele odata macar sa ramanem fara niciun zacamant si sa stim o treaba ei nu ne dau dreptul la Schengen dar noi sa le dam tot ca romani sunt mai fraieri. Adminitratia prezidentiala nu poate sa stea pasiva la un lucru atat de important pentru romania
marris
rank 2
foarte bine
Asa da, uite dom'le ca putem sa aplaudam o masura a legislativului roman, in interesul romanilor si Romaniei in primul rand, bravo.
boaxa
rank 2
...
administratia prezidentiala nu poate fi pasiva in fata unui lucru atat de important
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor