Basescu cere redefinirea relatiei NATO cu Federatia Rusa

Marti, 22 Iulie 2014, ora 10:09
5374 citiri
Basescu cere redefinirea relatiei NATO cu Federatia Rusa
Foto: Arhiva / Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu afirma ca Rusia este partenera gruparilor teroriste care actioneaza in estul Ucrainei si sustine necesitatea redefinirii relatiei dintre NATO si Federatia Rusa, apreciind ca politica acestei tari este un "atac la securitatea regiunii".

Presedintele a sustinut, marti dimineata, o declaratie de presa in salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda", inainte de plecarea la Varsovia, unde se desfasoara summit-ul sefilor de stat din Europa Centrala si de Est.

Seful statului a precizat ca unul dintre principalele subiecte care vor fi dezbatute este situatia din Ucraina, context in care a precizat ca va sustine pozitia Republicii Moldova, afectata de restrictiile comerciale impuse recent de Federatia Rusa.

De asemenea, presedintele a vorbit despre principalele prioritati pe care Romania le va prezenta la summit-ul NATO din septembrie, care va avea loc in Marea Britanie, subliniind ca printre acestea se numara echilibrarea geografica a resurselor militare pe teritoriul UE, reflectarea in documente a importantei strategice a Marii Negre, dar si redefinirea relatiei dintre NATO si Rusia.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT text:

- Voi participa la un summit la Varsovia, la care mai participa presedintii din Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia.

- Se vor discuta mai multe probleme. Vreau sa precizez in linii mari pozitia Romaniei.

- Doua subiecte: situatia regionala si pregatirea summit-ului NATO din Marea Britanie, 4-5 septembrie.

- Situatia din regiune va fi dominata de problema ucraineana, unde punctul nostru de vedere va fi cel exprimat ieri. Atata timp cat Federatia Rusa sustine pozitiile teroriste din Donetk si Lugansk, este partenera gruparilor teroriste.

- Voi ridica si problema Moldovei, care, asa cum ati vazut ieri, va trebui sa suporte sanctiuni pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comert exterior pentru toamna.

- UE a dublat cotele in regim duty-free pe care Moldova le poate exporta pe piata UE, insa ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export. De aceea, in regiune, Polonia si Romania ar trebui sa gaseasca solutii de depozitare. Marea problema pentru agricultorii moldoveni este lipsa de depozitare a fructelor. E o problema pe care o voi sprijini pentru a nu se crea tensiuni intre agricultori si guvernul care a decis semnarea acordurilor cu UE. Agricultorii au nevoie de o solutie acum, cand incep recoltarea la fructe.

- Al doilea subiect e summit-ul NATO din Marea Britanie. Avem 8 prioritati, cea mai importanta este echilibrarea geografica a resurselor militare pe teritoriul UE. Nu am dori o diminuare a resurselor in est, in favoarea tarilor baltice. Romania are o frontiera de 649 de km cu Ucraina.

- Alta prioritate e legata de reflectarea in documentele summit-ului a importantei strategice a Marii Negre.

- Incurajarea parcursului catre NATO a Georgiei si Muntenegru este un alt obiectiv, dorim sa fie sustinut de toate statele.

- Ca urmare a evenimentelor din regiune, ne intereseaza redefinirea relatiei NATO-Federatia Rusa. Anexarea ilegala a Crimeii si situatia din estul Ucrainei - nu putem sa mentinem relatia ca si pana acum. Federatia Rusa are politici care pericliteaza situatia din regiune.

- Am mai dori ca unul dintre obiective sa fie adancirea relatiei NATO cu partenerii estici - Moldova, Georgia, Ucraina.

- Am mai dori ca summit-ul NATO sa constate si sa realizeze progrese in procesul de diminuare a noilor amenintari de securitate - respectarea programului de dezvoltare si operationalizare a capacitatilor antiracheta. In Romania sistemul antiracheta faza a doua va fi functionala in 2015.

- Romania considera ca NATO trebuie sa isi asume un rol mult mai important in garantarea securitatii energetice a Europei si in lupta impotriva atacurilor cibernetice.

O reuniune importanta

Reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est incepe la ora 12:05, la Palatul Prezidential din Varsovia.

Evenimentul este programat sa dureze doua ore, urmand sa se incheie cu un dejun de lucru oferit de presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

Presedintele Traian Basescu a sustinut si luni seara, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa in care a prezentat pozitia Romaniei cu privire la criza din Ucraina.

Basescu: Federatia Rusa a devenit partener al teroristilor din estul Ucrainei

Avion doborat in Ucraina: Trenul mortii a plecat din Donetk. Haosul domneste in continuare

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Basescu declaratii Varsovia Ucraina, #Basescu declaratii Henri Coanda, #Basescu summit Varsovia , #presedinte