Ziare.com

Basescu cere reexaminarea legii care obliga televiziunile sa difuzeze emisiuni culturale

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:00

   

Basescu cere reexaminarea legii care obliga televiziunile sa difuzeze emisiuni culturale
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis joi, Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii audiovizualului prin care televiziunile si radiourile sunt obligate sa difuzeze saptamanal emisiuni culturale si educative, pe motiv ca se limiteaza libertatea presei.

Actul normativ trimis spre promulgare prevede modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, propunandu-se ca programele oferite de radiodifuzorii care furnizeaza servicii generaliste de televiziune sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, exceptand intervalul orar 1:00 - 7:00, iar programele oferite de radiodifuzorii care furnizeaza servicii de televiziune specializate in stiri, sa rezerve saptamanal cel putin 30 de minute pentru emisiuni cu continut cultural sau educativ, de asemenea exceptand intervalul orar 1:00 - 7:00.

Cererea de reexaminare este motivata prin faptul ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, serviciile mass-media audiovizuale, difuzeaza programe in scop educativ sau informativ prin insasi natura lor.

Legea audiovizualului, contine prevederi armonizate cu dispozitiile Directivei 89/552/CEE a Parlamentului European (Directiva serviciilor media audiovizuale) si prevede ca prin difuzarea serviciilor de programe se realizeaza pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si ale drepturilor fundamentale ale omului.

"Consideram ca impunerea unor conditii si limite in ceea ce priveste continutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportuna, limitand libertatea presei. De asemenea, consideram ca publicul este cel ce poate alege emisiunea sau canalul radio oriTV din multitudinea celor existente pe piata, nefiind necesara o interventie a legiuitorului in acest sens", se mentioneaza in cererea de reexaminare.

"Totodata, consideram ca o viitoare reglementare in domeniu ar trebui sa vizeze mai de graba consolidarea rolului Consiliului National al Audiovizualului in vederea respectarii de catre radiodifuzori a rolului educativ, informational si cultural.

Aceste recomandari pe care le facem sunt in acord si cu punctul de vedere al Guvernului transmis Parlamentului cu privire la aceasta propunere legislativa.

Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor privind respingerea acestei initiative legislative. De aceea, avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, tinand cont de motivele invocate", se mai mentioneaza in cererea de reexaminare a presedintelui.

Senatul a adoptat pe 7 decembrie o modificare a Legii CNA prin care televiziunile si radiourile sunt obligate sa difuzeze saptamanal emisiuni culturale si educative, propunerea venind din partea deputatului Mirel Talos.

A.S.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2204 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ne mai trebuie cultura.

Manelele sunt suficiente.

 

vezi ca

iar te depuncteaza astia ca nu vrei sa intri in turma !!!

:)

Cultura si incultura

Daca Basescu ar fi promovat legea care sa impuna creearea de emisiuni culturale tot voi ati fi fost cei care sareati in sus ca vrea sa controleze media sau ca e dictator.

S-a ajuns in situatia cind orbeste si unii si altii nu fac altceva decit sa nege absolut orice fac cei din tabara adversa, indiferent despre ce ar fi vorva si fara macar sa acorde o clipa de discernamint daca e bine sau nu.

In RO nu mai exista de vreo 20 de ani incoace bine sau rau, valoros sau nevaloros, ci doar "ei" si "noi". Pozitiile nu se iau dupa criterii de chibzuinta si intelepciune ci doar prin a nega ce spune celalalt. Orice ar scoate o parte cealalta se grabeste sa fie impotriva dar in acelasi timp ar fi sustinut-o fara reticente daca ideea ar fi izvorit de la ea.

Asta este motivul principal pt care nu se evolueaza, partile anulindu-se reciproc.

Desteapa-te romane!

Pentru Nosferatu

Excelent dle Nosferatu.Ati scos in evidenta exact tabloul sinistru actual din politichia damboviteana.
"Climax"-ul acestei atitudini aberante a fost definit de Ponta prin celebra sa "doctrina":vom sabota orice intreprinde actuala putere(resp.guv.Boc)chiar daca este in interesul tarii!!!!!Teo

@ DR STRANGELOVE ... manele ...

... si pupinc(#)urismul 24 din 24 necesar pe posturile stapanirii si mai nou si pe postul national.

pai la cultura

pe care o emana presedintele tarii prin toti porii nici nu te poti astepta la o alta reactie din partea lui.

manele , telenovele cu tigani. mutilarea limbii romane in presa scris si audio-vizual. cine are nevoie de cultura ? cu cat un popor este mai indobitocit, cu atat este mai usor de manevrat

 

romania are 6 posturi tv nationale ,platite de la buget !!!!

parca ar mai fi loc de freo 10-20!

 

Libertatea mass media nu este ingradita de impunerea culturii

Pres.Basescu a adoptat de la inceput o atitudine de totala toleranta a liberatii mass media.
Toleranta s-a dovedit inteligenta din punctul sau de vedere.
Aceasta independenta a fost folosita prost de multe sectoare ale mass media.Campaniile desantate contra lui,lasate absolut libere,s-au intors ca un boomerang impotriva propagatorilor.S-a vazut cu ocazia alegerilor,a incercarii de suspendare a presedintelui etc.
Daca libertatea mass media a dus in mare parte la compromiterea acestora,in favoarea presedintelui Basescu,efectul a fost negativ cu privire la calitatea mass media.
Programe sordide,anti-culturale,cu impact negativ asupra audientei.
Cel mai recent exemplu au fost emisiunile de Revelion.
Cred ca obligarea mass media sa transmita si programe culturale,educative etc.nu ar afecta cu nimic libertatea de exprimare,din contra ar ridica nivelul calitativ al acestora.
Si in alte tari democratice sunt impuse norme de difuzare proportionala,a productiilor nationale,de ex.
Este posibil ca trimiterea spre reexaminare a priectului de lege,a avut in vedere intentia presedintelui de a preveni derapajul cotrolarii mass media de catre politic,asa cum s-a intamplat in Ungaria,tara criticata unanim pentru limitarea liberatii de expresie a mass media.Teo

 

s-o lasam jos, ca macane...

O fi facut Basescu si lucruri bune (oricum mai bune decat Iliescu sau Constantinescu...), dar la partea asta cu educatia si cultura da cu oistea in gard de nu se poate! Argumentele sale privind "stirbirea libertatii de expresie" a televiziunilor care promoveaza agresiv NUMAI prostul gust, sunt argumente de... brigadier cu liceul la FF. Sper totusi ca Parlamentul sa nu cedeze, iar presedintele sa se mai gandeasca o data.

 

O carte intr-o viată!

După Simfonia neterminată,iată si o carte neterminată de ...citit!
Cine-i cititorul,cine-i autorul?
Si dacă Cultura nu produce decat nervi sicofantilor,nu
poate fi nici comercializată,căci operele sunt UNICE!
Interesantă afirmatia care a dus la reexaminare:"serviciile mass media,audiovizuale,difuzează
programe in scop educativ...prin insăsi NATURA lor!"
Exact,au multe programe din NATURĂ!

 

Ca intotdeauna,

Portocalii se felicită intre ei!Politica PARAVANULUI?

 

F.B. cu * (steluta )!

...Dar ce folos de b.o.i. si v.a.c.i.
Pe Boc si Udrea de nu-i placi ,
Le dai in traznet toate...

Asa zicea un nene mai demult (ca nu stia saracu' ce urmeaza)!!
A disparut si cultura agricola de pe plaiurile mioritice....Si, vorba cuiva...Daca sunt manele, inseamna ca avem si guvern si presedinte si politicieni ,toti, unul si unul, ce ...acuma vreti sa-l faca membru al Academiei Romane pe Lupu Rednic, care-i si militian, si cantaret, si decor tv in tot bucurestiul...Lu' banica jr sa-i faca statuie in fata Ateneului....
Calm, prieteni....urmeaza si astea...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor