Basescu cere reexaminarea Legii privind Academia de Stiinte Agricole "Sisesti"

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 19:36
932 citiri
Basescu cere reexaminarea Legii privind Academia de Stiinte Agricole "Sisesti"
Foto: vranceamedia.ro

Presedintele Traian Basescu a transmis, luni, Parlamentului o cerere de reexaminare a legii pentru modificarea si completarea Legii privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si a sistemului de cercetare -dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare.

Seful statului cere eliminarea prevederilor privind scutirile fiscale, arata un comunicat al presedintiei.

"Prin Legea care face obiectul prezentei cereri de reexaminare, la Art. II se stabileste ca obligatiile fiscale datorate de unitatile de cercetare-dezvoltare care au predat impreuna cu terenul si investitii, se sting prin compensare, (...) cu valoarea ramasa neamortizata pentru activele predate, pana la concurenta sumelor evidentiate in protocoalele de predare-primire incheiate intre unitatile de cercetare-dezvoltare si comisiile locale de fond funciar", precizeaza documentul.

Seful statului sustine ca nu este "oportuna" acordarea unor astfel de scutiri fiscale, avand in vedere contextul economic actual si impactul pe care acestea le pot avea asupra veniturilor bugetare.

Traian Basescu spune ca in martie 2009 a solicitat Parlamentului eliminarea facilitatilor fiscale, intrucat acestea implicau elemente de ajutor de stat, fiind in contradictie cu dispozitiile Tratatului de Instituire a Comunitatii Europene.

Presedintele precizeaza ca potrivit Art. IV din legea supusa reexaminarii, se stabileste, prin derogare de la Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, restituirea in proprietatea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" a bunurilor imobile, constructiilor si terenului aferent, care au apartinut unor institute de cercetare.

"Intrucat Academia este o institutie autonoma de drept public, aceasta entitate este exceptata de la aplicarea dispozitiilor in materia retrocedarii proprietatilor in ceea ce priveste calitatea de persoana indreptatita. Consideram ca nu este oportuna aceasta derogare intrucat nu se precizeaza in mod expres regimul juridic aplicabil imobilelor, constructiilor si terenurilor astfel retrocedate, aspect in functie de care se determina incidenta prevederilor Legii nr.10/2001 sau a legilor fondului funciar", mai precizeaza comunicatul presedintiei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#presedinte Traian Basescu, #solicitare Parlament , #presedinte