Basescu cere reexaminarea Legii privind combaterea traficului de persoane

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 21:15
980 citiri
Basescu cere reexaminarea Legii privind combaterea traficului de persoane
Foto: Arhiva

Presedintele Basescu a trimis Parlamentului, spre reexaminare, modificarile la Legea privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, semnaland ca se introduce o agravanta pentru infractiunea de trafic de minori, dar pentru care se prevede o pedeapsa mai mica decat la forma simpla.

"In conditiile in care, potrivit principiilor de drept pena,l formele agravante se pedepsesc mai aspru decat cele simple, consideram ca legiuitorul trebuie sa aiba in vedere ca savarsirea infractiunii de trafic de minori de catre un membru de familie nu poate fi pedepsita mai usor decat aceeasi infractiune in forma simpla.

O asemenea fapta savarsita de catre un membru de familie denota un pericol social mai mare, deoarece victima, bazandu-se pe afectiunea presupusa a autorului, nu este avizata despre intentiile acestuia si nu ia masuri de aparare ceea ce poate sa inlesneasca comiterea infractiunii", se arata in cererea inaintata de presedinte Parlamentului.

Potrivit dispozitiilor art. 13 din Legea nr. 678/2001: "(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, gazduirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, constituie infractiunea de trafic de minori si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) este savarsita prin amenintare, violenta sau alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea minorului de a se apara ori de a-si exprima vointa sau prin oferirea, darea, acceptarea ori primirea de bani sau de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra minorului, pedeapsa este inchisoare de la 7 ani la 18 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) sunt savarsite in conditiile prevazute la art. 12 alin. (2), pedeapsa este inchisoare de la 7 ani la 18 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul prevazut la alin. (1), si inchisoare de la 10 ani la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, in cazul prevazut la alin. (2)".

Legea aflata la promulgare introduce la articolul 13, dupa alineatul (3) un nou alineat cu urmatorul cuprins:"(31) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) sunt savarsite de catre un membru de familie, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul prevazut la alin. (1), si inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul prevazut la alin. (2)."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#combaterea traficului persoane, #Traian Basescu lege , #presedinte
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Sa mai dea de lucru Parlamentului, care a uitat de legi orbit de ura pentru Basescu
Poza cristian1965
cristian1965
rank 2