Basescu cere reexaminarea legii privind referendum validat cu prag de 30 la suta (Video)

Joi, 11 Iulie 2013, ora 21:37
2328 citiri
Basescu cere reexaminarea legii privind referendum validat cu prag de 30 la suta (Video)
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a cerut, joi, reexaminarea legii privind referendumul validat cu un prag de prezenta de 30 la suta, argumentand ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate eficienta a alegatorilor.

In cererea de reexaminare adresata presedintelui Senatului, Crin Antonescu, Traian Basescu noteaza ca, in lipsa unei participari de cel putin jumatate plus unul din corpul electoral, "noua varianta de reglementare a cvorumului de participare, aleasa de legiuitor, nu asigura o reprezentativitate suficienta de natura a conferi deciziei adoptate forta care sa reflecte vointa si suveranitatea poporului", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele considera ca "este oportuna reglementarea unei participari de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru ca referendumul sa poata exprima, in mod real si efectiv, vointa cetatenilor, vointa ce constituie premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului".

Seful statului mai precizeaza ca "astfel, caracterul democratic al statului vizeaza participarea cetatenilor la conducerea treburilor publice si presupune ca deciziile sa fie intemeiate pe vointa poporului, de aceea democratia constitutionala implica o guvernare realizata de catre majoritate, in acord cu vointa sa".

"In conditiile in care participarea la referendum a majoritatii cetatenilor, constand in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, reprezinta atat un act de responsabilitate civica, cat si premisa unei manifestari democratice a suveranitatii prin intermediul poporului, consideram ca schimbarea acestei majoritati ar putea avea efecte negative asupra exprimarii vointei reale si efective a cetatenilor ce se va rasfrange asupra intregii societati.

Pastrarea cvorumului de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru referendumul de revizuire a Constitutiei este cu atat mai justificat daca avem in vedere ca legea fundamentala a unui stat democrat are ca si trasatura definitorie stabilitatea. Aceasta este o cerinta imanenta a statului de drept", se mai arata in cererea presedintelui.

Modificarea Constitutiei cu un prag de 30 la suta, "instabilitate constitutionala"

Traian Basescu mai subliniaza ca "vointa majoritatii reprezinta cvorum esential pentru asigurarea caracterului democratic de modificare a vointei puterii constituante originare".

"Revizuirea legii fundamentale trebuie corelata atat cu regimul juridic al initiativei legislative populare, cat si cu cel a adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire de catre Parlament. In acest sens, legea fundamentala impune un cvorum deosebit de adoptare tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei.

Mai mult, avem in vedere faptul ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unul din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente, iar diminuarea pragului de participare la 30% lipseste de legitimitate modificarile aduse printr-o noua lege de revizuire, generand o situatie de instabilitate constitutionala", mai transmite Traian Basescu.

Referendumul lui Basescu are vot favorabil, nu si cvorum in Parlament

Pragul la care un referendum este declarat valid a fost coborat, pe 29 mai, de la 50 la suta, la 30 la suta din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, dupa ce Legea referendumului a fost adoptata si de Camera Deputatilor.

Totodata, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente sa raspunda afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa. Legea a fost trimisa la Curtea Constitutionala, care se va pronunta asupra ei pe 26 iunie.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Basescu cerere reexaminare lege referendum, #prag referendum 30 la suta, #reexaminare lege referendum, #lege referendum modificare Constitutie , #presedinte