Ziare.com

Basescu cere reexaminarea legii privind referendum validat cu prag de 30 la suta (Video)

Joi, 11 Iulie 2013, ora 21:37

   

Basescu cere reexaminarea legii privind referendum validat cu prag de 30 la suta (Video)
Presedintele Traian Basescu a cerut, joi, reexaminarea legii privind referendumul validat cu un prag de prezenta de 30 la suta, argumentand ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate eficienta a alegatorilor.

In cererea de reexaminare adresata presedintelui Senatului, Crin Antonescu, Traian Basescu noteaza ca, in lipsa unei participari de cel putin jumatate plus unul din corpul electoral, "noua varianta de reglementare a cvorumului de participare, aleasa de legiuitor, nu asigura o reprezentativitate suficienta de natura a conferi deciziei adoptate forta care sa reflecte vointa si suveranitatea poporului", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele considera ca "este oportuna reglementarea unei participari de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru ca referendumul sa poata exprima, in mod real si efectiv, vointa cetatenilor, vointa ce constituie premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului".

Seful statului mai precizeaza ca "astfel, caracterul democratic al statului vizeaza participarea cetatenilor la conducerea treburilor publice si presupune ca deciziile sa fie intemeiate pe vointa poporului, de aceea democratia constitutionala implica o guvernare realizata de catre majoritate, in acord cu vointa sa".

"In conditiile in care participarea la referendum a majoritatii cetatenilor, constand in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, reprezinta atat un act de responsabilitate civica, cat si premisa unei manifestari democratice a suveranitatii prin intermediul poporului, consideram ca schimbarea acestei majoritati ar putea avea efecte negative asupra exprimarii vointei reale si efective a cetatenilor ce se va rasfrange asupra intregii societati.

Pastrarea cvorumului de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru referendumul de revizuire a Constitutiei este cu atat mai justificat daca avem in vedere ca legea fundamentala a unui stat democrat are ca si trasatura definitorie stabilitatea. Aceasta este o cerinta imanenta a statului de drept", se mai arata in cererea presedintelui.

Modificarea Constitutiei cu un prag de 30 la suta, "instabilitate constitutionala"

Traian Basescu mai subliniaza ca "vointa majoritatii reprezinta cvorum esential pentru asigurarea caracterului democratic de modificare a vointei puterii constituante originare".

"Revizuirea legii fundamentale trebuie corelata atat cu regimul juridic al initiativei legislative populare, cat si cu cel a adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire de catre Parlament. In acest sens, legea fundamentala impune un cvorum deosebit de adoptare tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei.

Mai mult, avem in vedere faptul ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unul din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente, iar diminuarea pragului de participare la 30% lipseste de legitimitate modificarile aduse printr-o noua lege de revizuire, generand o situatie de instabilitate constitutionala", mai transmite Traian Basescu.

Referendumul lui Basescu are vot favorabil, nu si cvorum in Parlament

Pragul la care un referendum este declarat valid a fost coborat, pe 29 mai, de la 50 la suta, la 30 la suta din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, dupa ce Legea referendumului a fost adoptata si de Camera Deputatilor.

Totodata, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente sa raspunda afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa. Legea a fost trimisa la Curtea Constitutionala, care se va pronunta asupra ei pe 26 iunie.


F.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2145 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

* * *

- foarte corect !

 

Traiasca 30%, finca restu da 70% nu merita, dupe felun carea votat !

Traiasca referendumu din 2009 !

Traiasca toti dusmanii mei caremi baga minusuri, finca minusurile tola trafic intra, dacu + !

Sa traiti !

 

Basescu sa-si dea demisia.

Nimeni nu are nevoie de parerea unui presedinte suspendat de romani.

 

Greșeti total

Nu e suspendat ci e DEMIS și este și IMPOSTOR,uzurpator și nelegitim.

CCR=Courtea Rușinii Națională trebuie desființată și zjegrean și gașca lui de infractori trebuie aruncați in ocnă pe viață după cate ilegalități și infracțiuni au comis.

Toarasu Florin Necula, aigrija cadaca afla SENINU

ca mataleai scris articolu, on curci, sa sti !

Trebea sa scri si matale ca ALDESUS promo logat legea, casa fie si SENINU mai linistit !
Nu vezi ce agitat ie decand a intrat in PSD***ii ?

Sa traiti !

Traiasca 30%, ca restu da 70%, nu prea mai merita !

Daca legea ar fi avut prevederea aceea de care

vorbea initial PSD-istul Iordache, dar care s-a pierdut pe drum (sa voteze in favoarea proiectului propus de referendum minim 25% din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale) nu ar fi fost nicio problema. Pentru ca in acel moment se asigura exact ceea ce asigura referendumul pe legea actuala, adica minim jumatate din jumatate, dar se elimina problema pe care o genereaza absenteismul.
Insa una s-a vorbit, alta s-a votat. Iar ca sa validezi un referendum cu cvorum de 30%, fara nicio alta conditie, ar insemna sa accepti orice cu votul "PENTRU" a 15% din electorat. Si nu stiu daca lucrul acesta este normal.

 

SENINule, io ie deacord sati dai demisia din PSD***ii !

Da crezi ca la alte partide te mai primeste ?
ca io nu crez !
Sa traiti !

Traiasca legea referendumului regzaminata !

Traiasca parlamentul mic si Romania Mare !

Traiasca 30 % ca aia 70% nu prea mai are da ce, dupe cum a votat !

Nimeni nu vede conditia de siguranta pusa in legea

referendumului de USL
Orice referedum trebuie aprobat de 25% din cei inscrisi pe liste;deci jumatate din 50%
Discutii inutile si oftica lui baseRau si a portocaliilor

iar s-a sucit

Mai zilele trecute era de acord cu 30%, acum s-a sucit iar, nu mă mir!

acum s-a sucit iar, nu mă mir!

Parca tu n-ai mai fost mahmur la viatza ta, asa te miri.
A fost omu' la Chisinau si dupa o gramada de ani de URSS nu tzi se taie greatza de Moscova fara o tzuica, un vinuletz.
Plus andropauza...

Modificarea Constitutiei cu un prag de 30 la suta, "instabilitate

constitutionala" Da sunt de acord, dar introduceti votul obligatoriu. Altfel nu tine suspendatule.

 

SENIN iesti, tu, SENINelule ! Asa casa sti !

Si daca nu sti, mai inscriete odan PSD***ii casa afli !

Traiasca referendumu din 2009 !

Nici vorbă.

Referendumul să fie FĂRĂ prag...este o prostie ca referendumul să aibe prag...nci măcar pragul ușii...

Este usor sa spui "fara prag" , intr-o tara

in care majoritatea populatiei este scarbita de actuala clasa politica. Un referendum "fara prag" ar insemna o batalie intre "ultrasii" partidelor, adica exact acele persoane care nu prea este indicat sa ia decizii care ar afecta si majoritatea neutra.
Cine sa mobilizeze la vot acea masa imensa de oameni scarbiti si de "fostii" si de "actualii" ? Cine sa-i mobilizeze pe aceia care considera politicienii prea mici pentru vremurile actuale? Dragnea, Chitoiu, Fenechiu, Nicolaescu, Sova, Stroe, Nita, Banicioiu, Voicu sau Grapini? Am enumerat 10 nulitati .. nu ti se par prea multi pentru un singur cabinet?

@Ambidextru

Am o intrebare pentru dvs.dle "Ambidextru":
dece v-ati pus nasul personal pe figura presedintelui Romaniei?Teo

Ce valoare are un referendum fara majoritate

Democratia functioneaza pe principiul majoritatii, iar un referendum este o consultare populara de masa, prin care poporul isi exprima suveranitatea, dupa cum zice Constitutia. Daca participarea este sub 50%, inseamna ca o minoritate numai si-a exprimat optiunea, si atunci nu are nici o valoare.

La PROSTI merge si fara majoritate !

In parlament nu este nici o persoana specializata in drept constitutional.
Ca atare ....haiducia este la ea acasa si scot legi fara a fi legale, conforme cu legea-mama .

Intrebarea asta si-au pus-o multi ..

Cum sa imbini reprezentativitatea unui referendum cu inapetenta romanilor pentru vot? Este corect sa nu ai cvorum de 50? Este mai corect sa ai cvorumul dar sa nu poti sa modifici nimic datorita indiferentei celor care nu vor sa voteze, sa se implice?
Cred ca varianta initiala, cea sustinuta de Iordache, rezolva ambele probleme. Adica impunea un cvorum mai mic, recte 30%, dar se adauga conditia ca numarul celor care voteaza in favoarea problemei supusa scrutinului sa fie de cel putin de 25% din numarul de persoane inscrise pe listele electorlae. Adica ar fi fost acelasi lucru cvorum de 50% si vot "PENTRU" de minim 50%.

Dar el a propus, Crin s-a opus, si uite asa s-a ales praful de orice intentie cinstita.

Mah tu ma inervezi!

Nu le mai baga chestii logice si morale, nu-i mai pune sa gandeasca mah ca mai imi moare vreunu' istovit de cugetare si ne costa inmormantarea oficiala mai mult decat salariile alora pana s-a hotarat procentaju' ala.

Pai bre, Basescule

si daca participa 50% plus 1, dintre care 50% plus 1 spun da, inseamna ca se respecta vointa poporului? Nu ies putin peste 25% care decid?

Cel mai clar ar fi ca un referendum sa fie validat daca isi exprima opinia pro sau contra cel putin 30% cei inscrisi in listele electorale.

 

Pres.Basescu are absoluta dreptate:democratia insemna vointa

majoritatii exprimata prin vot!
Cum USL se teme de popor(dovada ignorarea referendumului din nov.2009!)face tot felul de smecherii pentru a eluda vointa acestuia!
Pres.Basescu stie ca Antonescu ,nu va da curs cererii sale legitime,dar prin demersul sau dovedeste o data in plus ,poporului roman,ca este desconsiderat,de gasca USL ajunsa la guvernare,tot printr'un vot,minoritar(24% din votanti)deci este ilegitim si nereprezentativ!
Poate vor pricepe si cei 24% votanti care au adus actuala gasca de "derbedei"(A.Serban)la conducerea tarii!Teo

 

Un presedinte demis si aflat acum in situatia de uzurpator al ......

Statului de drept nu are niciun drept sa-si dea cu parerea despre nicio lege.Daca in Israel de exemplu,un fost presedinte a fost judecat si condamnat pentru o acuzatie de viol,atunci ce facem cu unul care ne-a lasat fara flota comerciala a tarii,fara sosele,fara cai ferate,fara mine si ne-a indatorat pentru cateva generatii prin creditul de la FMI de la sine putere fara sa consulte parlamentul ?Cand vine vremea platii pentru tradatorii de neam si tara ?????????????????????????????

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor