Basescu cere remanierea lui Pacuraru si a lui Chiuariu

Joi, 06 Decembrie 2007, ora 17:05
1961 citiri
Basescu cere remanierea lui Pacuraru si a lui Chiuariu

Pentru prima data de cand este presedinte, Traian Basescu a cerut, direct si oficial, premierului, remanierea unor ministri. Basescu a cerut inlocuirea ministrului Muncii, Paul Pacuraru si a lui Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei.

Cererea a fost adresata printr-o scrisoare, premierului Calin Popescu Tariceanu, la data de 29 noiembrie 2007, relateaza Antena 3, citand Mediafax.

Tariceanu a lasat de inteles ca nu ii va demite pe Chiuariu si Pacuraru

Pacuraru acuza, Chiuariu nu comenteaza (AUDIO)

"In virtutea atributiilor constitutionale pe care le am de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va solicit asumarea responsabilitatii politice a situatiei create si remanierea urgenta a celor doi membri ai Guvernului, domnul Tudor Chiuariu, respectiv domnul Paul Pacuraru, fata de care s-a cerut urmarirea penala pentru fapte de coruptie", afirma presedintele, in respectivul document.

"Din momentul in care v-am insarcinat cu formarea unui guvern, ati condus doua echipe de ministri. In aceasta perioada, cinci membri ai cabinetelor pe care le-ati condus fac obiectul unor cercetari in dosare penale pentru presupuse fapte de coruptie.

De asemenea, doresc sa va reamintesc faptul ca, in momentul de fata, aveti in echipa guvernamentala pe care o conduceti doi ministri fata de care Directia Nationala Anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie mi-a cerut incuviintarea urmaririi penale pentru fapte de coruptie inca din luna septembrie a acestui an. Este vorba de ministrul Justitiei, domnul Tudor Chiuariu si ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, domnul Paul Pacuraru", afirma Traian Basescu, in scrisoarea adresata premierului.

Curtea Constitutionala a hotarat ca presedintele este cel care decide singur daca avizeaza inceperea urmaririi penale a unor ministri. Decizia CCR intra invigoare in momentul in care este publicata in Monitorul Oficial. Prin scrisoarea sa, Basescu i-a oferit lui Tariceanu posibilitatea sa-i demita pe cei doi inainte de a cere inceperea urmaririi penale. Numai ca, prin tacerea sa, premierul pare ca nu doreste sa dea satisfactie Cotroceniului.

Procurorul-sef al DNA l-a sesizat, pe 18 septembrie, pe presedintele Romaniei pentru a cere urmarirea penala fata de Nagy Zsolt, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si fata de Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, pentru savarsirea infractiunii asimilata infractiunilor de coruptie, si anume abuz in serviciu contra intereselor publice, avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul.

In dosarul "Posta Romana" DNA face verificari cu privire la HG 377/2007, avizata de ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, care se refera la achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.

Procurorul-sef al DNA l-a sesizat, in 24 septembrie 2007, pe presedintele Romaniei, pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Nicolae Paul Anton Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, pentru luare de mita.

Potrivit Constitutiei, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele poate revoca si numi, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Pe de alta parte, articolul 106 din Constitutie prevede ca incetarea functiei de membru al Guvernului poate fi facuta numai in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului.

Traian Basescu: "Ministrul Chiuariu ar trebui sa plece!"

Citeste si:
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
La o lună distanță după ce „echipa câștigătoare” din PNL prelua conducerea partidului, liberalii se confruntă cu o serie nesfârșită de bilanțuri negative. Guvernul a picat prin...
Sursa: Ziare.com
Comentarii