Basescu cere respingerea legii care infiinteaza Fundatia "Proiect Ferentari"

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 23:08

   

Basescu cere respingerea legii care infiinteaza Fundatia "Proiect Ferentari"
Presedintele Traian Basescu a solicitat, luni, reexaminarea si respingerea legii care infiinteaza Fundatia "Proiect Ferentari", de utilitate publica, actul normativ fiind initiat de Guvern pentru derularea proiectelor de integrare a rromilor.

Basescu reclama faptul ca legea nu prevede exact normele de la care face exceptie in momentul in care stabileste infiintarea Fundatiei de catre Secretariatul General al Guvernului, dar si suprapunerea de atributii cu Agentia Nationala pentru Rromi.

"Nu se prevede ce rol are SGG, prin atribuire echivoca 'se infiinteaza Fundatia Proiect Ferentari a Secretariatului General al Guvernului', nefiind deci clar daca fundatia se afla in subordonarea SGG sau acesta este fondator al acestei entitati.

De asemenea, nu se stabilesc in mod clar in expunerea de motive argumentele care stau la baza derogarii prevazute la Art. 1, simpla invocare a 'situatiei de fapt existente la momentul actual' nefiind suficienta sa fundamenteze elaborarea proiectului de lege de catre Guvernul Romaniei.

In acelasi context, prin Art. 3, sunt enumerate activitatile, in vederea realizarii obiectivelor acestei fundatii. Astfel, invederam faptul ca acestea se suprapun cu atributiile Agentiei Nationale pentru Rromi, agentie aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului", se arata in solicitarea de reexaminare.

In plus, seful statului contesta calitatea Fundatiei de structura apolitica prin faptul ca prin mecanismul de numire a conducerii, SGG stabileste ce reprezentant al organizatiilor neguvernamentale face parte din structura de conducere.

"Denumirea fundatiei creeaza confuzie cu privire la destinatia propriu-zisa a acestui organism. Denumirea induce perceptia ca organismul se va concentra pe situatia comunitatii rrome din aria urbana Ferentari, in timp ce aria obiectivelor arata ca aceasta fundatie va urmari 'imbunatatirea permanenta a conditiilor de viata ale cetatenilor romani de etnie rroma in comunitatile in care acestia traiesc'", mai sustine seful statului.

Traian Basescu cere respingerea actului normativ inaintat spre promulgare.

Legea prevede, la primul articol, ca, "prin derogare de la prevederile OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii aprobata cu modificari si completari prin Legea 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se infiinteaza Fundatia 'Proiect Ferentari' a Secretariatului General al Guvernului, persoana juridica romana, fara scop patrimonial, de utilitate publica".

Ce isi propune Fundatia Ferentari

Fundatia are ca obiective principale imbunatatirea permanenta a conditiior de viata ale rromilor si "identificarea si administrarea finantarii, cu celeritate si transparenta, a obiectivelor de investitii in comunitatile de rromi, indiferent daca acestea se afla in mediul rural sau urban".

De asemenea, are printre atributii implementarea de activitati investitionale in zona Ferentari- Rahova, propunerea de planuri de dezvoltare pentru comunitatile de rromi autoritatilor locale, oferirea de asistenta tehnica Agentiei Nationale pentru Rromi si ONG-urilor rromilor, atunci cand este solicitata, dar si promovarea culturii rrome in Romania si la nivel international.

Statutul fundatiei este aprobat prin ordin al secretarului general al Guvernului, iar Consiliul director este compus din 7 membri: cate doi desemnati de Parlament, Guvern si de administratia locala si unul din partea unui ONG stabilit de secretarul general al Guvernului.

Premierul Victor Ponta a facut referire la acest proiect la jumatatea lunii iulie, cand, in urma discutiei cu omologul sau francez inclusiv privind problema integrarii populatiei de etnie roma, a afirmat ca ONG-urile care critica Guvernul pentru ineficienta politicilor de integrare a rromilor sunt responsabile de 20 ani de aceste politici, cheltuind multi bani si organizand multe dezbateri fara ca eficienta sa creasca, si ca Executivul va cheltui mai bine banii.

"Organizatiile neguvernamentale pe care le invocati sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an. Insa in 20 de ani s-au folosit foarte multi bani, s-au facut foarte multe dezbateri si, din pacate, s-a dovedit un sistem neeficient.

Deci, decizia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari, cel mai mare cartier din Bucuresti, care un proiect special dedicat de integrare si de dezvoltare a nivelului de viata", a afirmat Ponta.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2794 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
klok
rank 1
pana acum ....
noi n-am auzit de "proiectu ferentari" ! "What we got here is... failure to communicate."
martorana
rank 1
In concluzie
Tiganii au mai multi intelectuali la ora actuala, decat romanii.Ei isi fac o gramada de ONG-uri,in majoritate cu ajutorul slugilor de intelectuali romani.
Ii verifica cineva pe donatorii acestor ONg-uri? Desigur ca nu,la cata coruptie avem in Romania,intelectualii si birocratii bugetari din sistemul romanesc e slugaresc la tigani pentru o bucata de paine.Au incercat multe imperii sa ne ia tara,rusii,otomanii, austro-ungarii dar nu au reusit.Ei uite ca tiganii au reusit fara sa disopuna de un arsenal militar.
Coruptia va va duce la pieire dragi romani,coruptia sistemului este mai periculoasa decat un imperiu
razek
rank 1
Fundatia Ferentari
Fundatia se construieste deobicei sub nivelul zero, de aceea si viitorii membri si simpatizanti ai acestei fundatii sunt invitati acolo.Ca locatie propun platoul Marii Negre(in larg) unde m2 e mai ieftin !
RN
rank 5
Aici e șpilul...
"Premierul Victor Ponta [...] a afirmat ca ONG-urile care critica Guvernul [...] sunt responsabile de 20 ani de aceste politici, cheltuind multi bani"
Este! Păi cum să cheltuie niște particulari și funcționarii noștri să nu prindă și ei un leu, doi... sau mai bine niște milioane.
DAVA
rank 5
....
Craciun fericit si imbelsugat pentru toti romanii !Dumnezeu sa-i ocroteasca oriunde s-ar afla !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor