Basescu cere sa se adreseze Parlamentului pe tema Schengen

Joi, 07 Martie 2013, ora 13:56
3194 citiri
Basescu cere sa se adreseze Parlamentului pe tema Schengen
Foto:Arhiva

Presedintele Traian Basescu a adresat o scrisoare presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor prin care solicita sa se adreseze Parlamentului pe subiectul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si pe alte teme de politica externa.

In solicitare, presedintele isi arata disponibilitatea de a fi prezent in fata senatorilor si deputatilor, marti 12 martie, ora 13, informeaza B1TV.

Prezenta sefului statului in Parlament, prima dupa constituirea noului legislativ ca urmare a alegerilor din 9 decembrie, survine reuniunii Consiliului JAI din 7-8 martie, la care urmeaza sa se adopte o pozitie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schnegen.

Germania, Olanda si Finlanda au anuntat ca se opun aderarii noastre in acest moment, cerand sa se astepte urmatorul raport pe justitie in cadrul MCV, in timp ce doar 10 state si-au exprimat acordul, informeaza Realitatea TV.

In aceste conditii, este de asteptat ca la acest Consiliu JAI sa se stabileasca cel mult un calendar pentru aderare, o decizie urmand sa fie supusa la vot cel mai devreme in luna decembrie a acestui an.

Solicitarea presedintelui de a se adresa Parlamentului vine ca urmare a pozitiilor ublice exprimate recent de premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlatean si ministrul de Interne, Radu Stroe, care au afirmat in repetate randuri ca, daca decizia se amana, Romania nu mai este "interesata" de acest obiectiv european, intrarea in Schengen.

De asemenea, presedintele Senatului, Crin Antonscu, a sustinut aceasta idee, adaugand ca intrarea in Schengen nu a fost niciodata o prioritate pentru Romania.

#Basescu parlament Schengen, #Basescu Parlament martie 2013 , #presedinte