Basescu cere sa se dea inapoi salariile bugetarilor - Opozitia il ignora

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 18:24
3947 citiri
Basescu cere sa se dea inapoi salariile bugetarilor - Opozitia il ignora

Presedintele Traian Basescu a tinut, miercuri, un discurs in Parlament, in care a cerut recuperarea sumelor din salarii, pierdute de bugetari, de la 1 iunie, o noua Lege a Sanatatii si reorganizarea administrativa, considerate esentiale pentru reforma statului.

In plus, seful statului a insistat pe aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, privind trecerea la un parlament unicameral, cu 300 de parlamentari. O alta idee importanta sustinuta de Basescu a fost cea referitoare la Tratatul fiscal, pe care presedintele spune ca trebuie sa-l adoptam cat mai repede.

Basescu, in Parlament - Romania trebuie sa ratifice tratatul fiscal foarte repede

Basescu cere coalitie ca de la 1 iunie sa revina la salariile initiale ale bugetarilor

Discursul sefului statului a fost tulburat de un scurt protest, al unor invitati care au strigat "Demisia" si "Regele Mihai" de la unul dintre balcoanele Parlamentului.

Discursul lui Basescu, intrerupt de protestatari monarhisti

Opozitia nu a participat la interventia din Parlament a lui Traian Basescu, liderii sai preferand sa aiba, in acelasi timp, o intalnire cu mai multi reprezentanti ai unor sindicate si organizatii.

Sa se revina la salariile din 2010!

Presedintele Traian Basescu a cerut Puterii sa se gandeasca la recuperarea completa, de la 1 iunie, a sumelor taiate din salariile bugetarilor in 2010.

"Va multumesc ca ati acceptat, cu costul popularitatii partidelor din arcul guvernamental, sa adoptati masuri extrem de severe. Niciun politician nu isi poate permite sa gandeasca cu relaxare la reducerea salariilor cu 25%, sau introducerea contributiilor la pensii.

(...)Au fost masuri necesare, menite sa previna un derapaj precum cel din Grecia, nu este nicio exagerare. Ma simt solidar cu dumneavoastra si ma simt solidar cu romanii.

La inceputul anului 2011 parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. E datoria mea si a dvs sa gandim si sa gasim solutii ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor, chiar daca in ianuarie am avut un excedent la buget, in februarie insa un deficit de 2 ori mai mare decat excedentul", a declarat Basescu.

Seful statului spune ca, pentru aceasta revenire, statul trebuie sa taie cheltuielile inutile din alte parti.

"Sunt convins ca majoritatea parlamentara si de ce nu si Opozitia, impreuna cu Guvernul, cu premierul, cu ministrul de Finante, privind in bugetul de stat asa cum e el aprobat, si fara a diminua investitiile, dar puteti diminua cheltuieli in alte zone ale bugetului, veti putea gasi resurse ca, la sfarsitul mandatului, sa le puteti spune bugetarilor ca au salarii intregi, asa cum le-ati gasit cand ati venit la guvernare".

Opozitia, cu sindicatele

Liderii USL au refuzat sa participe la discursul lui Basescu si au organizat, asa cum anuntasera de saptamana trecuta, o intalnire cu mai multi reprezentanti ai societatii civile, in special ai sindicatelor.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a propus, in cadrul acestei reuniuni, infiintarea unui consiliu consultativ alcatuit din reprezentanti ai partidelor politice si ai sindicatelor, care sa se reuneasca o data pe luna, pe comisii de specialitate conforme fiecarui domeniu.

"Ideea intalnirii de azi, prima dintr-o serie, a reliefat ca exista, pe de o parte o Putere - presedintele Basescu, premierul Ungureanu - si pe de alta o Romanie diversa, cu sindicate, organizatii, pensionari, care nu are cu cine sa dialogheze", a spus Ponta la final.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a adaugat, referindu-se la discursul presedintelui din Parlament, ca "nu il intereseaza giumbuslucurile lui Traian Basescu".

Al treilea lider al USL, presedintele PC, Daniel Constantin, ne-a precizat ca Opozitia va fi prezenta in Parlament in cazul in care se va supune la vot revenirea la salariile din iunie 2010.

Daniel Constantin: Revenim in Parlament pentru cresterea salariilor

La scurt timp dupa ce Traian Basescu a anuntat, in fata parlamentarilor, ca pensiile si salariile ar trebui sa revina la nivelul din 2010 incepand cu luna iunie, presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat ca "de majorarea salariilor ar trebui sa vorbeasca primul-ministru, nu presedintele tarii, care nu are nici un rol constitutional in acest sens".

In plus, liderul social democrat considera ca "presedintele Basescu nu se impiedica vreodata de legi sau de Constitutie".

"Pentru domnia sa conteaza deciziile politice de moment si continua ce s-a intamplat cu Guvernul Boc", a mentionat Ponta, intrebat de jurnalisti cum comenteaza anuntul sefului statului.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...