Basescu cheama Guvernul la consultari. De unde se iau bani pentru scaderea CAS si ce riscuri sunt

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 19:34
1810 citiri
Basescu cheama Guvernul la consultari. De unde se iau bani pentru scaderea CAS si ce riscuri sunt

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca nu va promulga legea reducerii CAS pana nu va avea o discutie serioasa cu Guvernul, Executivul fiind chemat la consultari la Palatul Cotroceni.

Seful statului a trecut in vedere posibilele surse de unde Guvernul ar putea compensa reducerea CAS, dar si riscurile la care ar fi expusa stabilitatea macroeconomica a tarii.

Basescu cheama Guvernul la consultari, pe tema scaderii CAS: Ar putea creste taxele pe proprietate

"Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea pana cand nu voi avea o discutie foarte serioasa cu Guvernul legata de modul in care se poate acoperi reducerea CAS, care ar fi foarte buna pentru companii, daca nu punem in risc stabilitatea macroeconomica a tarii", a declarat, miercuri Traian Basescu.

In prima instanta, seful statului a adus in discutie deficitul la fondul de pensii. "Reducerea cu 5 la suta a CAS pentru societati adauga la deficitul de 12,5 miliarde inca 5 - 5,5 miliarde", a explicat presedintele.

Creste taxa de proprietate?

In ceea ce priveste posibilele surse pentru CAS, Traian Basescu a trecut in vedere imbunatatirea colectarii la bugetul statului, cresterea taxei de proprietate, marirea actualelor taxe sau "inventarea altora", cresterea numarului de locuri de munca, cresterea salariilor, taierea investitiilor sau cresterea ratei de absorbie a fondurilor europene.

"Sunt solutii, una mai proasta ca alta, plecand de la premisa ca cele bune sunt greu de aplicat. O mai buna colectare, dar daca de 2 ani mergem cu rectificari negative, asta ne arata ca veniturile planificate nu se realizeaza.

Din acest motiv, voi uza de art. 86 si voi invita Guvernul la consultari, care spune ca presedintele poate consulta Guvernul in probleme de importanta deosebita", a mai declarat presedintele.

Reducerea CAS: Consiliul fiscal da aviz negativ. Vezi motivatia

Isarescu: Singura, reducerea CAS nu este suficienta - ce masuri propune

Risc de derapaj

Cat despre riscuri, seful statului a mentionat deteriorarea echilibrelor macroeconomice si deraierea acordului cu FMI.

"Avem riscuri de deteriorare a echilibrelor macroeconomice, care au fost obtinute cu sacrificii uriase pentru populatie si costuri politice de asemenea uriase pentru cei care le-au aplicat. Nu este o masura sustenabila. Avem un risc de derapaj care ar putea fi evitat doar prin marirea taxelor pe proprietate - asta este o mare eroare.

Un alt risc pe care il avem este legat de deraierea acordului cu Fondul. Cat timp suntem in acord cu FMI si cu UE, se mai acorda 10 la suta la contributia Uniunii Europene", a mai spus Traian Basescu.

Citeste si:
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine luni, 27 septembrie la Bucureşti. Şefa CE se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. La ora...
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu există posibilitatea ca partidul său să piardă funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contextul în care Ludovic Orban a anunţat că...
Sursa: Ziare.com