Basescu cheama Guvernul la Cotroceni

Marti, 13 Mai 2014, ora 15:14
6089 citiri
Basescu cheama Guvernul la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu ii invita pe membrii Guvernului, in frunte cu premierul Victor Ponta, la consultari, la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 17:30.

"Avand in vedere declaratiile dumneavoastra publice recente prin care va manifestati nelamurirea in legatura cu pozitia Romaniei privind situatia din Ucraina si din regiune, in conformitate cu Art. 86 din Constitutia Romaniei va invit pentru consultari astazi, 13 mai 2014, la ora 17.30, la Palatul Cotroceni.

Consultarile vizeaza clarificarea nelamuririlor Guvernului referitoare la politica externa, de securitate si de aparare a Romaniei - problema urgenta si de importanta deosebita. La aceasta intalnire va recomand sa participe toti membrii Guvernului sau, cel putin, ministrii care fac parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii", se arata in scrisoarea adresata de presedinte premierului.

Invitatia vine la scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a discutat, marti, cu ministrii care fac parte din CSAT si ulterior a cerut convocarea unei sedinte CSAT extraordinare, in contextul crizei din Ucraina.

Ponta insista si ii cere lui Basescu sedinta CSAT pe tema Ucrainei: Rusii ne provoaca (Video)

Victor Ponta a anuntat, potrivit Digi24, ca va da curs invitatiei adresate de presedinte, la intalnire urmand sa fie prezenti doar ministrii care sunt membri in CSAT. Ponta avea in programul de marti mai multe activitati electorale in judetul Ialomita.

Premierul va fi insotit la Palatul Cotroceni de numai doi ministri, respectiv ministrul Apararii Mircea Dusa si ministrul de Interne Gabriel Oprea, din cei sase care fac parte din CSAT.

Asadar, la consultarile convocate de Traian Basescu nu vor participa ministrul de Externe Titus Corlatean, ministrul Justitiei Robert Cazanciu, ministrul Economiei Constantin Nita si ministru Finantelor Ioana Petrescu.

Purtatorul de cuvant al Guvernul, Mirel Palada, a confirmat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca ministrii Dusa si Oprea sunt singurii care participa la consultarile de la Palatul Cotroceni, motivand ca ceilalti patru demnitari vor participa la sedinta CSAT, ceea ce este suficient.

"Oprea si Dusa sunt persoanele cele mai in masura sa discute teme de securitate. (Ministrii care lipsesc - n.red.) vor participa la o intrunire a CSAT, in rest este suficient sa mearga premierul si mai mai implicati ministri", a explicat Palada, care spera ca la sfarsitul discutiilor "intelepciunea va prevala deasupra retoricii".

Premierul a cerut inca de la sfarsitul lunii aprilie o sedinta CSAT pentru evaluarea problemelor de securitate, in contextul evolutiilor din Ucraina, dar presedintele a explicat, la data de 6 mai, ca nu este necesara convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru ca "Romania nu este in pericol de a fi atacata".

De asemenea, seful statului l-a acuzat pe premier ca intentioneaza sa foloseasca electoral CSAT, subliniind faptul ca acest organism nu poate fi compromis "de dragul propagandei pe care o face premierul". In plus, presedintele a precizat ca situatia din Ucraina s-a discutat demult in CSAT, insa premierul "nu si-a dat seama cand".

In ultimele zile contextul regional s-a schimbat. O noua regiune din Ucraina, Donetk, a anuntat ca doreste alipirea la Rusia, dupa modelul Crimeii, iar intre vicepremierul rus Dmitri Rogozin si liderii de la Bucuresti a avut loc un schimb de atacuri verbale fara precedent.

In perioada imediat urmatoare sunt asteptati la Bucuresti vicepresedintele american Joe Biden, seful Pentagonului si cel al NATO.

C.B.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...