Basescu, consultari cu Puterea la Cotroceni: Vezi reactiile politicienilor

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 16:18
1627 citiri
Basescu, consultari cu Puterea la Cotroceni: Vezi reactiile politicienilor
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a avut, marti, consultari cu partidele politice, singurii care i-au onorat insa invitatia fiind liderii formatiunilor din arcul guvernamental. Intr-un discurs ulterior, Basescu a criticat pozitia Opozitiei, catalogand reactia liderilor PSD, PNL si PC drept imatura si iresponsabila.

La scurt timp dupa discursul sefului statului au inceput sa apara si reactiile politice, primii inscrisi la cuvant fiind reprezentantii partidelor care au boicotat consultarile.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca FMI nu ar fi cerut retrimiterea in Parlament a legilor privind reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

"Era o lege foarte buna, care se aplica in toate statele UE. FMI a spus ca se putea completa cu taierea de la achizitia de bunuri si servicii, adica de la firmele PD-L. FMI a spus 'reduceti taxele, dar luati de la firmele Elenei Udrea'. Retrimiterea legilor e un atac la adresa oamenilor pentru care pretul alimentelor e foarte important", a spus social-democratul.

In privinta unui nou acord cu Fondul, presedintele PSD a spus ca este impotriva acestuia, din cauza faptului ca acei bani ar ajuta Guvernul Boc sa mai supravietuiasca un an, dar romanii vor trebui sa plateasca datoriile "timp de 90 de ani". De asemenea, liderul PSD a anuntat ca partidul sau nu va vota modificarea OUG 50, privind creditele bancare ale populatiei.

Ponta a mai spus si ca Opozitia va continua sa boicoteze sedintele de la Camera Deputatilor si consultarile de la Cotroceni, pana cand Traian Basescu nu va cere inlocuirea Robertei Anastase din fruntea Camerei Deputatilor.

"Daca domnul Basescu vrea sa functioneze Parlamentul, o sa cedeze la doamna Anastase. Daca nu, inseamna ca nu vrea sa functioneze Parlamentul", a mai adaugat presedintele PSD.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat marti ca decizia presedintelui Traian Basescu de a retrimite in Parlament cele doua legi votate din greseala - legea prin care TVA la alimentele de baza e redusa la 5% si cea care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei -, este, de fapt, un ordin, care va fi executat de parlamentarii Puterii.

"Nu pare ca e vorba de o decizie, ci de o autoritate care executa fara nicio retinere ordinele FMI. Suntem singurul partid care am spus sa evitam acest tip de intelegere cu FMI, iar in acest moment e dificil sa rupem acordul. Cred insa ca o renegociere a unor clauze cu acest acord este absolut necesara", a declarat deputatul PNL, la Realitatea Tv.

Mihai Voicu ii acuza pe cei din PD-L ca au transformat sloganul "Sa traiti bine!" in sloganul: "Da, sa traiti!".

Fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu (PNL) apreciaza ca gestul presedintelui Traian Basescu de a retrimite cele doua legi la Parlament este doar o incercare de a-si salva "majoritatea formata cu cei adunati de peste tot", care a votat din greseala.

"Nu tot Parlamentul a votat in necunostiinta de cauza, doar cei din arcul Puterii, cu exceptia UDMR, care a anuntat ca a votat in cunostiinta de cauza. 'Majoritatea toxica' care nu stie sa voteze sa plece din Parlament si sa ramana cei care stiu, ca de aia nu are Parlamentul credibilitate. Retrimiterea legilor la Parlament o face presedintele pentru a-si salva aceasta majoritate formata cu cei adunati de peste tot, ca sa isi salveze Guvernul", a declarat liberala la Realitatea Tv.

Mariana Campeanu a reiterat ideea ca nu stie cu ce ar afecta angajamentele internationale daca nu ar fi impozitate pensiile: "S-a vorbit foarte mult de interesul national, ar trebui Traian Basescu sa ni-l spuna care este interesul national. De 2 ani de zile toate masurile au afectat numai oamenii obisnuiti: salarii, pensii, micii intreprinzatori. Nu au fost loviti bancile si oameni gen Videanu si alte persoane".

Traian Basescu, consultari productive cu partidele de la Putere

Senatorul PSD, Ioan Chelaru, este de parere ca presedintele Traian Basescu incearca sa iasa din situatie delicata in care este prin retrimiterea legilor la Parlament.

"Intrebarea pe care ar trebui, dar nu cred ca poate ca de acolo de la inaltimea de la Cotroceni, sa si-o puna: oare din ce vor trai romanii, transformati din popor in populatie, daca TVA-ul ajunge iar la 24%, iar pensiile sunt impozitate? Basescu se joaca cu intreaga tara si cu viitorul natiuni", a declarat Chelaru la Realitatea Tv.

Basescu cearta Opozitia: Au dat dovada de imaturitate si lipsa de responsabilitate

In schimb, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a spus ca parlamentarii ar trebui sa fie atenti la ce voteaza, pentru ca de aceea sunt trimisi de alegatori in Legislativ, motiv pentru care nu e de acord cu decizia lui Traian Basescu de a retrimite legile in Parlament.

"Nu sunt de acord cu decizia presedintelui. Din moment ce TVA a fost crescut, o scadere nu ar duce la scaderea preturilor la acele alimente, pentru ca acei bani ar ramane in buzunarul comerciantilor. Esti in Parlament ca sa fii atent la ceea ce votezi", a declarat Gyorgy Frunda, senator UDMR, care a mentionat ca nu stie de ce colegii sau au fost de acord cu un nou acord cu FMI.

Deputatul PD-L Mircea Toader crede ca aceste legi erau inaplicabile. "Un TVA de 5% la produsul final nu poate fi aplicat", a declarat Toader la Realitatea Tv. El spune ca nici legea pensiilor nu se putea pune in discutie. "Am sustinut permanent ca asemenea legi nu pot fi aplicate", a subliniat democrat liberalul, care a adaugat ca nu a avut personal discutii cu presedintele pe tema acestor legi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#reactii declaratie Traian Basescu, #Mihai Voicu ordin presedinte , #presedinte