Basescu: Contrazic afirmatiile nefericite potrivit carora coruptia in Romania e sistemica, endemica

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 18:26
2983 citiri
Basescu: Contrazic afirmatiile nefericite potrivit carora coruptia in Romania e sistemica, endemica
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Berlin, cu jurnalistii acreditati la Bundestag, ca institutiile statului roman au inceput sa lupte fara menajamente cu coruptia, mentionand ca sapte ministri si 18 parlamentari au fost deja condamnati definitiv.

Presedintele Traian Basescu se afla, vineri, in Germania, unde se intalneste cu presedintele Joachim Gauck si cu Hans-Gert Pottering, fost presedinte al Parlamentului European. El a participat si la "conferinta federala de presa cu jurnalistii acreditati la Parlamentul german".

"Am vazut formulari de multe ori nefericite spunand 'Coruptia in Romania este sistemica, coruptia in Romania este endemica'. Contrazic aceste afirmatii. Vreau sa stiti ca institutiile statului roman au inceput sa lupte fara menajamente cu coruptia si este daca vreti o bucurie a mandatului meu ca am reusit sa tin justitia departe de influenta politica prin atributiunile pe care un presedinte ales direct le are", a spus presedintele.

El le-a prezentat jurnalistilor germani "cateva cifre consolidate chiar si prin decizii definitive" ale Justitiei luate joi.

"In momentul de fata in Romania au fost condamnati definitiv sapte ministri. De asemenea, au fost definitiv condamnati 18 membri ai Parlamentului. In acelasi timp, deja au condamnari intr-o prima instanta alti cinci ministri si alti circa 20 de parlamentari.

Deci institutiile statului roman nu se mai joaca cu politicienii corupti. Aceasta perioada, in care s-a reusit izolarea justitiei de influenta politica a facut ca judecatorii si procurorii din Romania sa nu mai aiba complexe fata de oamenii politici, ceea ce este un bun castigat si cred ca aceste actiuni ale instantelor romanesti ii vor convinge, daca nu din educatie macar de frica, pe politicieni ca vremea in care administrau avutia nationala, prin natura functiilor pe care le aveau, de multe ori in folosul lor este o vreme trecuta in Romania.

Sigur, mai avem de facut destule lucruri in acest domeniu, in primul rand educarea populatiei, dar am convingerea ca Romania este pe un drum bun", a spus Basescu.

#Traian Basescu coruptie endemica Romania, #Basescu afirmatii nefericite coruptie endemica, #Basescu afirmatii coruptie sistemica , #presedinte