Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu da sfaturi ca prieten al sarbilor (VIDEO)

Joi, 21 Februarie 2008, ora 14:45
2940 citiri
Basescu da sfaturi ca prieten al sarbilor (VIDEO)

Presedintele Traian Basescu le-a dat, joi, sarbilor mai multe sfaturi, cu ocazia vizitei omologului sau, Boris Tadici, venit la Bucuresti intr-o vizita oficiala, prima de dupa proclamarea independentei provinciei Kosovo.

El l-a asigurat pe Tadici de tot sprijinul Romaniei, subliniid ca estential este ca Serbia sa nu se autoizoleze si sa isi continue eforturile de aderare la Uniunea Europeana.

Seful statului a precizat ca toate capitalele europene sunt gata sa discute cu Belgradul, daca si sarbii sunt deschisi spre Europa.

Basescu a afirmat ca fiecare tara membra a Uniunii are dreptul de a-si anunta pozitia proprie in ceea ce priveste statutul Kosovo, in functie de modul in care interpreteaza dreptul international, adaugand ca recunoasterea independentei provinciei Kosovo nu a fost hotarata de UE. De aici, pozitia diferita a fiecarui stat.

Presedintele roman a sustinut ca UE este interesata ca Serbia sa avanseze in procesul de integrare europeana si ca doreste ca tara vecina sa devina membru UE daca va indeplini criteriile de aderare.

"Orice moment de autoizolare a Serbiei inseamna intarzierea realizarii acestui obiectiv", a declarat Basescu, mentionad ca votul dat de sarbi la alegerile prezidentiale dovedeste faptul ca acestia isi doresc sa devina membri ai Uniunii.

"Din punctul de vedere al Romaniei, Serbia va primi tot sprijinul pe care il putem da", a spus seful statului, care i-a rugat, ca prieten al sarbilor, pe oamenii politici sarbi sa vorbeasca cu statele europene.

"Este lucrul de care Serbia are cea mai mare nevoie acum. Orice strategie care ar insemna o relativa izolare a Serbiei este paguboasa pentru Serbia", a mai spus Basescu, adaugand ca Belgradul trebuie sa vorbeasca cu Pristina, sa gaseasca solutii de comunicare macar pentru a proteja sarbii care se afla in Kosovo.

Basescu i-a sfatuit pe sarbi sa se manifeste intelept si sa isi analizeze foarte bine interesele pe termen lung, sa treaca peste acest moment dificil cat mai repede si sa-si mobilizee tot efortul in jurul intgrarii in UE, pentru ca un stat care este in structurile euroatlantice este un stat caruia i se garanteaza integritatea teritoriala, evolutia spre prosperitate si libertatea cetatenilor sai.

"Integrarea in UE a fost un obiectiv fundamental pentru Romania din 1990, obiectiv pe care toata clasa politica romaneasca l-a sustinut si pe care l-am atins in doua etape: in 2004 ne-am integrat in NATO, iar in 2007 in UE", a precizat seful statului.

"Noi nu ne-am construit alternative, ci ne-am fixat din 1990 obiective precise. Doresc si Serbiei sa avanseze rapid in acest proces de integrare. Vreau sa stiti ca Romania este intr-un sistem de aliante si ca Romania nu isi va abandona aliantele, fie ca vorba de NATO sau UE", a incheiat presedintele.

Serbia nu va incepe un razboi

La randul sau, Boris Tadici si-a inceput declaratia afirmand ca Romania este un prieten al Serbiei, recunoscand ca tara sa se confrunta cu cea mai mare provocare din istoria ei: proclamarea independentei Kosovo.

"Sunt recunoscator Romaniei pentru atitudinea sa principiala, pentru faptul ca nu recunoaste statul nou creat ilegal, cu atat mai mult cu cat Romania, ca stat UE isi mentine acasta pozitie principiala.

Serbia este un factor important de stabilitate in Balcani, Europa de Sud-Est, este parte componenta a Europei si nu va renunta la interesle sale legitime.

Serbia doreste sa isi pastreze teritoriul in integritate, sa isi pastreze propria provincie si nu va renunta la viitorul sau ca stat al UE", a spus Tadici.

Acesta a precizat ca tara sa isi va continua lupta pe cale pasnica si ca nu va purta niciodata razboi, dar ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta provinciei Kosovo.

"Orice actiune a Serbiei va fi realizata cu scopul de a se mentine integritatea teritoriala, pentru ca avem o experienta grea cand e vorba de confruntarile din Balcani. Prin aceasta vom intari credibilitatea pe plan international", a declarat Tadici.

El a anuntat ca va lua o serie de masuri, astfel incat Serbia sa nu se autoizoleze, precizand ca tara sa va reduce colaborarea diplomatica cu statele care vor recunoaste independenta Kosovo.

De asemenea, Tadici a mentionat ca Serbia nu va recunoaste legalitatea fortelor UE in Kosovo, deoarece decizia de a trimite trupe in Kosovo a fost adaptata in afara NATO.

In privinta relatiilor bilaterale dintre cele doua tari, Tadici a declarat ca acestea sunt foarte bune si ca relatiile economice sunt intr-un ritm ascendent.

"Indiferent de provocari, trebuie sa tinem seama de conditiile mai bune de viata pentru cetatenii nostri. Vreau sa multmesc Romaniei pentru ajutorul pe care l-a acordat regiunii Banatului", a mai spus el.

Tadici a precizat care au fost temele discutiei pe care a avut-o cu Basescu: colaborarea danubiana si in cadrul coridorului paneuropean, posibilitatea ca Serbia sa inchirieze Portul Constanta, constructia unor porturi pe Dunare si a unei flote dunarene si oleoductul Constanta - Pancevo - Trieste.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
În magazinele și tarabele din România pot exista o mulțime de capcane pentru cumpărători: pentru a nu face „risipă", unii comercianți expun produse din carne alterată. Un expert...
#Basescu, #da, #sfaturi, #prieten, #Serbia , #presedinte