Basescu: Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 13:00
2726 citiri
Basescu: Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum

Presedintele Traian Basescu a spus, miercuri, ca daca ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS, precizand insa ca este nevoie de argumente de sustenabilitate pentru aceasta masura.

"Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum. Daca vointa politica se materializeaza si in alte actiuni de genul reducerea aparatului bugetar, reducerea cheltuielilor curente... Dar sa-si asume reducerea asta", a afirmat seful statului, intr-o emisiune la Evenimentul Zilei.

Acesta a precizat ca Victor Ponta nu i-a dat niciun motiv sa promulge legea de reducere a CAS, subliniind ca joi va discuta cu oamenii de afaceri acest aspect.

Basescu, despre "pisicutul" lipsit de caracter, care a aruncat-o pe Ioana Petrescu in gura lupului

De asemenea, presedintele l-a acuzat din nou pe premier ca minte, aratand ca niciodata nu a fost impotriva reducerii CAS.

"Omul asta a trait si a crescut si a obtinut simpatia mintind incontinuu. Toate declaratiile mele sunt legate de faptul ca sustin reducerea CAS, dar vreau sa stiu daca aceasta actiune este sustenabila.

Niciodata nu am fost impotriva acestei masuri, o sustin, dar nu e suficient sa o sustii, trebuie sa ai si argumente de sustenabilitate", a explicat Traian Basescu.

Seful statului a spus ca nu a primit argumente din partea Guvernului privind reducerea CAS: "Poate maine, la intalnirea cu comunitatea de afaceri, voi gasi argumente".

Totodata, presedintele a mentionat ca, daca premierul ii da solutii pentru reducerea CAS, promulga legea "imediat".

"O promulg imediat! Dar vreau sa o primesc sub semnatura. Eu vreau sa fac o promulgare responsabila. Nu vreau ca, dupa ce termin mandatul, Ponta sa spuna 'A promulgat-o presedintele, nu am promulgat-o eu'", a mai spus Traian Basescu.

Basescu a publicat inregistrarile de la consultarile cu Ponta-Petrescu: Ati terminat la Harvard? Ma asteptam la argumente gen Roubini (Video)

Tot miercuri, seful statului a afirmat ca ministrul de Finante, Ioana Petrescu, si prim-ministrul Victor Ponta au venit nepregatiti la discutiile privind reducerea CAS, care au avut loc luni, la Palatul Cotroceni.

"Nu aveau nicio cifra pregatita, aveau doar enunturi, povesti pregatite, de genul 'Sa imbunatatim colectarea, sa facem sa functioneze ANAF'. Ei nici acum nu stiu cum vor compensa deficitul la fondul de pensii, care are in momentul de fata un deficit de 12,5 miliarde, deci 18 miliarde se face deficitul. Problema este de unde se iau banii.

Basescu, dupa intalnirea cu Ponta: Reducerea CAS, o masura electorala pripita, va aduce noi taxe pentru populatie

Am vazut si abordarea 'De ce nu le-a dat presedintele solutii'. Solutii pot fi, problema care este impactul pe solutiile pe care le ai", a spus presedintele.

Acesta a mai declarat ca masura reducerii CAS poate fi aplicata cand exista un trend de crestere consolidat al cresterii numarului de salariati.

"Este momentul cel mai sanatos sa aplici o astfel de reducere a CAS. (...) Dand resursa financiara suplimentara administratiei locale, poate sa le taie cota din TVA, care ar fi venit la bugetul de stat", a explicat Traian Basescu.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....